Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Importurile de hrană din Ucraina în UE potențial restricționate

Ukrinform
cereale ucraina

Instituțiile UE au ajuns în 20 martie la un acord privind clauzele de siguranță pentru importurile de grâne si de alte produse din Ucraina. Regimul actual de import scutit de taxe se prelungește până în iunie 2025, dar el va putea fi restricționat sau chiar oprit în caz de perturbări ale pieței, fie că ele apar într-un singur stat UE, relatează RFI citat de Rador Radio România.

Anumite blocaje și așa zise frâne de urgență au fost imaginate în viitorul acord cu Ucraina astfel încât să nu se reproducă situația critică existentă din 2023 în peste 11 state și provocată de importurile din Ucraina.

Kiev încearcă ca dimpotrivă, să păstreze situația actuală a exporturilor sale nerestricționate spre UE.

Noul text prevede un mecanism mai bun prin care Comisia Europeană să acționeze în maxim două săptămâni de la primele semnale ale unei potențiale perturbări ale pieței, fie că aceasta se produce într-un singur stat UE.

Vor fi introduse cote la importul din Ucraina de cerealele (porumb, ovăz), carnea de pui, miere, zahăr.

Dar state ca România și Polonia deplâng faptul că nu a fost luat ca referință de calcul anul 2021 când importurile din Ucraina erau supuse taxelor și deci volumul era cu mult mai redus.

Anii de referință reținuți de Comisia Europeană sunt 2022 și 2023, când importurile au explodat, ceea ce creează acum o impresie falsă cum că piața UE nu ar suferi perturbări prea mari.

De aceea, Franța, Polonia și România contestă acordul instituțional, dirijat de președinția belgiană a UE, și cer redeschiderea discuției.

Ambasadorii UE nu au putut valida textul agreat în această noapte și se vor întoarce asupra problemei în săptămânile viitoare.

Franța vrea să adauge grâul pe lista produselor supuse cotelor la import, de aceea subiectul va fi discutat și joi 21 martie în cadrul summitului UE de la Bruxelles. O întâlnire bilaterală Donald Tusk- Emmanuel Macron este prevăzută.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.