Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Imposibila uitare

DCP

Cine nu cunoaște adevărata istorie a perioadei totalitare din România nu poate înțelege pe de-a-ntregul ce se petrece astăzi! Pentru că foarte multe dintre problemele cu care ne confruntăm își au originea în perioada respectivă. Din păcate, istoria nu a început în 1990!

Vineri, 12 februarie, am fost invitat la inaugurarea Memorialului din Fortul 13 Jilava, această inițiativă aparținând fostului președinte Emil Constantinescu și Ministerului Educației. M-am bucurat că la 26 de ani de la căderea comunismului a început să li se facă dreptate foștilor deținuți politici și urmașilor lor dar, mai ales, că există un loc în care oamenii să poată vedea și învața despre atrocitățile comise în acea perioadă.

După cum știți, în urma cu câțiva ani am depus un proiect de lege care viza transformarea Fortului 13 într-un muzeu al totalitarismului, precum și studiul obligatoriu al istoriei totalitarismului în România, pentru ca tinerele generații să aibă acces facil la informații despre pericolele pe care le presupune un astfel de regim. Este important ca tinerii să știe că regimul comunist nu a însemnat doar lipsa confortului, a facilităților sau a serviciilor, ci și îngrădirea drepturilor fundamentale, cenzura, tortura și chiar crima.

Din păcate, tinerii știu mai multe despre regimul stanilist sau nazist decât despre ororile care s-au întâmplat la noi în țară în timpul conducerii lui Gheorghe Gheorghiu-Dej sau a lui Nicolae Ceaușescu. Sper ca mulți dintre ei să meargă să viziteze Fortul 13, să citească informațiile expuse acolo, precum și mărturiile foștilor deținuți.

Astfel, vom ști că România nu va mai fi în pericolul de a cădea din nou pradă unui astfel de regim abuziv, împachetat frumos de propagandiști prin promisiuni de egalitate, bunăstare și alte minciuni sfruntate. ‎

Trebuie să încurajăm la nivelul întregii societăți competiția corectă și constructivă, să stimulăm dorința de a munci și de a fi cât mai buni în ceea ce facem și să promovăm meritocrația. Doar așa România își va atinge țelurile și va fructifica uriașul potențial de care dispune.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.