Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În căutarea guvernului puternic și legitim pentru România

deputat Andrei Sava

În lucrarea sa ”World Order” din 2014 marele Henry Kissinger definește ordinea mondială dezirabilă ca acel sistem în care există un echilibru între exercitarea puterii și legitimitate. În opinia lui, dacă un sistem este construit doar în baza puterii și fără o legitimitate clară, va ajunge să se autodistrugă. Realismul lui Kissinger poate constitui un model analitic în relațiile internaționale, dar poate fi transpus și în analiza sistemelor de guvernare cum este cel al României în acest moment.

La sfârșitul lui iulie era publicată o analiză extrem de măgulitoare la adresa mediului economic românesc prin care țara noastră era prezentată ca un model de succes în materie de rețetă economică post-criză (http://usfunds.com/investor-library/frank-talk/romania-did-this-and-now-ites-among-the-fastest-growers-in-europe/#.V64Pbfl96Un) . Întregul articol este practic un laudatio la Codul Fiscal promovat de guvernarea PSD în 2014-2015 ca principală premisă a cifrelor de creștere economică cu care face acum paradă guvernul tehnocrat. Acest Cod Fiscal a fost dovada vie că un guvern social democrat puternic poate trece dincolo de clișee doctrinare atunci când unele acțiuni devin legitime. Iar în contextul în care guvernarea PSD își îndeplinise mare parte din promisiunile de reparație morală față de excesele fostei guvernării, în contextul promovării ferme a creșterii salariului minim  și al promovării altor măsuri autentice de stânga, deschiderea aratată față de reducerea fiscalității a fost o politică atât legitimă, cât mai ales necesară. Alții culeg acum roadele politice, dar PSD rămâne cu conștiința lucrului bine făcut.

Se pune însă întrebarea cum poate fi dus mai departe un asemenea parcurs, cel puțin în materie de performanță macro-economică, după alegerile parlamentare de la sfârșitul acestui an. Revenind la definiția lui Kissinger, actualului guvern tehnocrat îi lipsesc atât puterea cât mai ales legitimitatea. Nu este un guvern expresie a voinței populare, iar în Parlament depinde de nivelul de acceptare din partea grupurilor politice care se pregătesc de alegeri. Fragilitatea actualului cabinet tehnocrat a fost evidentă săptămâna aceasta când premierul Cioloș a fost nevoit să admită că va modifica legislația în domeniul impozitării veteranilor după ce liderul PSD Liviu Dragnea a afirmat fără echivoc că altfel PSD va depune o moțiune de cenzură.

Sigur, în urma scrutinului parlamentar de la sfârșitul acestui an, este de așteptat ca România să reintre pe un drum al guvernării normal pentru o democrație care se dorește consolidată. Acest drum presupune instalarea unui guvern politic legitim, cu un mandat popular și program de guvernare clar. Atât rezultatele alegerilor locale cât și toate sondajele de opinie din ultima perioadă (http://www.stiripesurse.ro/cel-mai-recent-sondaj-inainte-de-parlamentare-la-cat-a-ajuns-diferen-a-dintre-psd-i-pnl_1145734.html, http://www.stiripesurse.ro/sondaj-scade-diferen-a-intre-psd-i-pnl-surprizele-lui-nicu-or-dan-i-basescu_1146873.html)  indică faptul că PSD este partidul în care românii au cea mai mare încredere pentru a asigura guvernarea. După experiențele încărcate de amatorism și traumă ale guvernărilor de dreapta din ultimii 10 ani, românii își doresc o conducere care să imprime seriozitate, stabilitate și performanță României, iar în actualul tablou politic, acest deziderat nu poate fi împlinit decât de către PSD.  Aceasta este cheia citirii rezultatelor din ultimele alegeri locale și din sondaje de opinie de după acestea.

În aceste condiții, sunt șanse mari ca România să beneficieze din nou de o guvernare puternică și legitimă de  care are atâta nevoie. De multe ori suntem prea prinși în actualitatea noastră internă și ignorăm dezvoltările externe relevante. Suntem într-un moment în care acordurile Minsk privind conflictul ruso-ucrainean sunt din nou amenințate, suntem la doar câteva săptămâni după 2 evenimente cu implicații globale (votul britanicilor pentru Brexit, tentativa de lovitură de stat din Turcia), suntem cu mai puțin de 3 luni înainte de alegerile prezidențiale din SUA, dar și din Republica Moldova. Stabilitatea și dezvoltarea noastră internă depind de modul în care ne vom proiecta interesele și față de aceste provocări externe, un motiv în plus să conștientizăm nevoia unui guvern puternic și legitim la București. Am convingerea că un PSD determinat și aproape de cetățeni, sub conducerea președintelui Dragnea, este vehiculul politic de guvernare puternică și legitimă de care are nevoie România.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.