Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INACO: Internaţionalizarea afacerilor româneşti în Emiratele Arabe Unite și în cel mai smart oraș al lumii

UAE - Emiratele Arabe Unite - sunt o ţară cu o abordare deosebită a afacerilor şi comerţului internaţional.
"Legislaţia din UAE permite crearea de noi firme de către cetăţenii străini în condiţii stricte: pentru ca să deţii o afacere este obligatoriu să ai un partener local care trebuie să deţină minimum 51% din companie. Apoi, în funcţie de structura de firmă aleasă (SRL, SA etc) trebuie depus şi capitalul care reprezintă o sumă semnificativă, la nivelul zecilor de mii de dolari. Pentru a putea deţine firma în proporţie de 100%, un investitor străin poate să îşi stabilească afacerea în aşa-numitele Free Zones - zonele economice de liber schimb - unde investitorul nu plăteşte taxe, primeşte teren în concesiune pe 49 de ani şi diferite alte facilităţi în funcţie de zona de liber schimb aleasă. Dacă investitorul nu are suficient capital de investiţii, administraţia zonei economice de liber schimb poate construi clădirea, iar investitorul plăteşte chiria negociată pe o anumită perioadă de timp", declară Alexandrina Maria Păuceanu, profesor în antreprenoriat, management şi dezvoltare sustenabilă la Higher Colleges of Technology, în EAU, şi membră a think-tank-ului INACO - Iniţiativa pentru Competitivitate.
Profesoara româncă din EAU dă ca exemplu Jebel Ali Free Zone, fondată în 1985, unde "un investitor poate construi clădirea, o poate ipoteca la bancă sau o poate vinde dacă doreşte. Investitorul deţine clădirea 100%, dar nu şi terenul concesionat. Costurile de stabilire a unei companii în Jebel Ali Free Zone se ridică la aproximativ 36.000 lei (echivalentul a 35.000 dirhami). Zona economică liberă este construită în jurul portului Jebel Ali, ceea de facilitează distribuţia şi logistica necesară afacerilor. Portul este o placă turnantă între Africa, Asia şi Orientul Mijlociu în care sunt promovate afacerile în producţie, logistică şi distribuţie".
Guvernul din Emirate pune foarte mare accent pe competitivitate şi inovare - gândeşte creşterea din această perspectivă. "Se doreşte ca Dubaiul să devină cel mai mare smart city din lume până în 2021. Acum câteva zile, în guvernul EAU a fost creat ministerul pentru inteligenţă artificială.
Din aceste noi abordări derivă şi foarte multe oportunităţi de afaceri pentru cei interesaţi. Ministerele organizează diferite competiţii cu premii pentru a atrage proiecte cât mai inovatoare. Inovarea, competitivitatea şi performanţa sunt cuvintele-cheie pentru afacerile de succes în Dubai", declară Andreea Paul, conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale - ASE, fondatoarea şi preşedintele think-tank-ului INACO.
În funcţie de domeniul de activitate al firmei care doreşte să intre pe piaţa din EAU, se pot face diverse recomandări. Exportul produselor ar fi o variantă de început sigură pentru un investitor care doreşte să testeze piaţa. Din punctul de vedere al costurilor, exportul pe piaţa din Emirate rămâne una dintre cele mai viabile soluţii de pe piaţa internaţională. În domeniul serviciilor şi parteneriatelor, se merge foarte mult pe recomandarea profesională din partea persoanelor în care cumpărătorul local le cunoaşte şi în care are încredere. Provocarea cea mai mare rămâne găsirea unui importator local care să promoveze brandul produsului importat aşa cum ar dori cel care vrea să intre pe piaţă.
"Pentru ghidarea celor doritori să facă business în Emirate, există o instituţie care poate folosi drept exemplu şi altor ţări - Federal Competitiveness and Statistics Authority. Această Autoritate Federală pentru Competitivitate şi Statistică este o instituţie care înlesneşte investitorilor intrarea în UAE, funcţionând ca o interfaţă foarte uşor de accesat, care operează ca un Minister al Economiei, al Finanţelor, al Investiţiilor, al Turismului etc. plus Institutul de Statistică. Toate la un loc, acţionând simplificat, informativ şi conectiv ca o poartă de intrare prietenoasă a oricărei companii interesate în desfăşurarea de acţiuni economice în ţară. Merită văzut cum această instituţie îşi exercită funcţiunile pe site-ul www.fcsa.gov.ae/en-us", semnalează Andreea Paul.
Rezultatele financiare ale majorităţii afacerilor făcute de cetăţenii străini în Emiratele Arabe sunt îndeajuns de apetisante pentru ca oamenii de business români interesaţi să încerce să facă eforturi pentru internaţionalizarea afacerii lor folosind ca interfaţă oportunităţile oferite de această ţară.

 

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.