Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Încă un SCANDAL la Bruxelles: Finlanda, șefa Consiliului UE, consideră nerealiste propunerile CE şi ale altor țări pentru buget

Parlamentul European
parlamentul-european-pe-strasbourg

Ministrul finlandez al afacerilor europene, Tytti Tuppurainen, a apreciat miercuri că sunt ''nerealiste'' atât solicitările Germaniei şi ale altor state contributoare nete la bugetul UE ca în viitorul cadru financiar multianual pentru perioada 2021-2027 acest buget să nu depăşească procentul de 1% din venitul naţional brut combinat al statelor membre, cât şi propunerea Comisiei Europene (CE) pentru un procent de 1,11%, transmite agenţia Reuters.

Ministrul finlandez, a cărui ţară deţine preşedinţia Consiliului UE, a condus negocierile cu statele membre pe tema viitorului cadru financiar multianual, chestiune ce va fi discutată joi şi vineri la summitul european, informează agerpres.ro.

Citește și: Cutremur în USR! Se cere demisia lui Dan Barna! Mesaje din interior

''Ambele (procente, 1% şi 1,11%) par mai degrabă nerealiste dacă vedem poziţiile statelor membre, aşadar bugetul va ajunge undeva pe la mijloc'', a spus Tytti Tuppurainen după noua rundă de tratative cu statele membre ale UE.

După summitul european de joi şi vineri, preşedinţia finlandeză a Consiliului UE va elabora o propunere de buget care să încerce armonizarea diferitelor viziuni ale statelor membre. Liderii UE şi-au stabilit ca ţintă sfârşitul anului în curs pentru definitivarea cadrului financiar al UE pentru perioada 2021-2027.

Citește și: Ludovic Orban s-a aliat cu dușmanul de moarte al lui Liviu Dragnea! A fost publicat în Monitorul Oficial

Germania, care contribuie cu circa 25% la bugetul multianual al UE, a cerut o diminuarea a acestuia, solicitare sprijinită de alte state contributoare nete, inclusiv Suedia, Olanda sau Austria.

Negocierea bugetului UE este mereu o chestiune dificilă, ce provoacă disensiuni între statele beneficiare nete şi contributoare nete. Cele din urmă consideră că în prezent există noi priorităţi pentru viitorul cadru financiar multianual, precum migraţia, apărarea sau mediul, ceea ce ar diminua alocările pentru politicile tradiţionale, respectiv politica de coeziune şi politica agricolă comună. Situaţia este complicată şi mai mult de retragerea Regatului Unit, un stat care a fost contributor net la bugetul comunitar.

Citește și: Păzea! Traian Berbeceanu, în Guvernul Orban! Rareș Bogdan a făcut marele anunț

Potrivit ministrului Tuppurainen, statele membre doresc totuşi să crească procentul alocat politicii agricole comune peste cel de 28,5% din propunerea avansată de Comisia Europeană, dar în final tot nu se va ajunge la procentul de 35% alocat acestei politici în actualul cadru financiar multianual ce se încheie în 2020.

Comisarul european pentru buget, germanul Guenther Oettinger, şi-a criticat săptămâna trecută propria ţară pentru susţinerea unei diminuări a alocărilor în cadrul financiar multianual al UE, el subliniind că Germania, deşi este un contributor net la bugetul UE, beneficiază mult de pe urma fondurilor de coeziune alocate statelor membre mai sărace, întrucât prin ridicarea nivelului de bunăstare al acestora ele pot cumpăra mai multe produse de la vecinii lor mai bogaţi.

Citește și: Cutremur în USR! Se cere demisia lui Dan Barna! Mesaje din interior .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.