Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Începe procesul atentatelor jihadiste care au zguduit Bruxelles-ul în 2016: Dezbaterile vor fi găzduite în fostul sediu al NATO

je suis bruxelles

Procesul atentatelor jihadiste comise la Bruxelles pe 22 martie 2016 va începe anul viitor şi va avea loc în fostul sediul al NATO din capitala belgiană, a comunicat vineri ministrul justiţiei, Koen Geens, transmite AFP, potrivit agerpres.ro.

'Debutul procesului este prevăzut în cursul anului 2020. În toamnă va fi comunicată data începerii procesului', a indicat ministrul Koen Geens, menţionând că fostul sediul al NATO a fost ales pentru a 'găzdui provizoriu o clădire judiciară'. Decizia a fost aprobată vineri în şedinţa de guvern.

Atentatele sinucigaşe, revendicate de gruparea Stat Islamic (SI), s-au soldat cu 32 de morţi şi peste 340 de răniţi pe aeroportul Bruxelles-Zaventem şi într-o staţie de metrou.

Atacurile au fost comandate din Siria şi organizate de o celulă franco-belgiană aflată şi la originea atentatelor din 13 noiembrie 2015 de la Paris, în care şi-au pierdut viaţa 130 de oameni.

În total, 12 persoane au fost inculpate în dosar, care numără şi în jur de 800 de părţi civile, ceea ce a făcut necesară organizarea procesului într-o clădire mai spaţioasă decât Palatul de Justiţie din Bruxelles.

Citește și: SONDAJ CURS - Clasamentul prezidențiabililor: surprize în topul încrederii

Conform unei surse apropiate dosarului, procesul ar putea începe în toamna lui 2020 şi ar putea dura între 'şase şi opt luni'.

'Victimele merită un proces care să se poată desfăşura cât mai corect posibil', a subliniat vineri ministrul justiţiei.

Parchetul federal urmează să redacteze rechizitoriul după finalizarea investigaţiilor, notificată în iunie părţilor civile constituite.

Printre suspecţii principali se numără Mohamed Abrini et Osama Krayem, arestaţi în aprilie 2016.

Primul a recunoscut că este 'omul cu pălărie' care împingea o valiză plină cu explozivi pe un cărucior, alături de cei doi atentatori kamikaze de la aeroport. Abrini a abandonat apoi valiza şi a fugit.

Al doilea inculpat a fost văzut alături de kamikaze de la metrou exact înaintea celui de-al doilea atac. Şi el a renunţat să se arunce în aer.

Printre ceilalţi zece inculpaţi se află presupusul creier al atentatelor, Oussama Atar (considerat fugar dat fiind că decesul său, anunţat la începutul lui 2018, nu a fost confirmat oficial), precum şi Sofien Ayari, complice la fuga lui Salah Abdeslam, singurul membru încă în viaţă al comandorilor din 13 noiembrie 2015.

Vechiul sediu al NATO din Bruxelles, ce data din anii 1960, a fost abandonat de Alianţă în 2018 pentru o clădire nouă şi foarte modernă, construită în apropiere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.