Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Incredibil! Investițiile publice au explodat în luna decembrie 2015

Guvernul Cioloș dovedește încă din prima lună de guvernare că acordă o importanță deosebită investițiilor publice. Potrivit execuției bugetare din decembrie 2015 rezultă că investițiile publice reprezintă 40% din investițiile anului 2015. Dacă în primele 11 luni din anul 2015 investițiile publice au fost de 26 miliarde lei, la sfârșitul anului 2015 acestea au ajuns la aproximativ 43 miliarde lei. Este un lucru extraordinar că în luna decembrie 2015 s-au alocat pentru investiții publice sume importante deoarece investițiile reprezintă un motor important pentru dezvoltarea economică.

Prin alocarea acestor sume ar trebui să se înregistreze următoarele efecte pozitive:

-          realizarea de lucrări de investiții în infrastructura rutiera și în alte domenii solicitate de mediul de afaceri;

-          stimularea creării locurilor de muncă bine plătite în sectorul privat;

-          posibilitatea firmelor care au contracte cu instituțiile publice să își plătească obligațiile la bugetul statului;

-          orientarea politicii bugetare pentru stimularea ofertei.

Potrivit execuției bugetare din luna decembrie 2015 în urma alocării unor sume importante pentru investiții a apărut și primul efect pozitiv și anume încasări mai mari la bugetul de stat. De exemplu încasările bugetare în luna decembrie 2015 față de luna decembrie 2014 au fost mai mari cu aproximativ 4 miliarde lei. Multe firme care au fost blocate financiar în perioada guvernării Ponta au avut posibilitatea să plătească impozitele și taxele datorate în luna decembrie ca urmare a deblocării financiare de către Guvernul Cioloș.

Din acest punct de vedere luna decembrie 2015 este diferită de lunile decembrie din anii guvernării Victor Ponta.  De exemplu în timpul guvernării lui Victor Ponta deși cheltuielile publice în luna decembrie 2015 au înregistrat creșteri semnificative, cheltuielile cu investițiile publice s-au situat mult sub prevederile bugetare. Din raportul Curții de Conturi pe 2014 a rezultat ca Guvernul Ponta a repartizat din fondul de rezervă peste 2 miliarde lei în mod netransparent, fără a se justifica necesitatea și urgența acestor alocări. Singurul criteriul al repartizării banilor publici în timpul guvernării Ponta a fost criteriul politic, în scopul asigurării susținerii guvernului în Parlament. În luna decembrie 2014 deși deficitul bugetar a crescut de la 0,04%  la 1,72% din PIB, adică cu aproximativ 11 miliarde lei, cheltuielile cu investițiile s-au situat mult sub nivelul prevederilor bugetare. Acest mod de alocare a banilor publici nu reprezintă pentru nimeni o surpriză deoarece Guvernul Ponta și-a asigurat încadrarea în țintele bugetare prin tăierea banilor de la investiții publice. Guvernul Ponta nu se poate lăuda cu nici un proiect major în domeniul investițiilor deși România pe timpul guvernării Ponta a înregistrat cele mai mari creșteri economice dintre țările din Uniunea Europeana.

În luna decembrie 2015 deficitul bugetar a fost de 1,47% din PIB, adică aproximativ 10 miliarde lei, față de un excedent bugetar de 0,7% din PIB reprezentând 5,3 miliarde lei. Înregistrarea deficitului bugetar în luna decembrie 2015 potrivit execuției bugetare a fost determinată în principal de alocarea unor sume mai mari pentru investiții.

Deși s-au alocat sume mari pentru investiții în anul 2015, nici în momentul de față nu știm ce proiecte au fost finanțate din aceste resurse bugetare. Solicitam Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și Ministerului de Finanțe să comunice modul în care au fost alocați banii pentru investiții pentru a evita unele critici din partea acelor lideri PSD care vor să demonstreze tot timpul că Guvernul Ponta a fost cel mai bun guvern din ultima perioadă. Sperăm că banii alocați în luna decembrie 2015 nu au avut la baza aceleași criterii din timpul guvernării Ponta. Prin comunicarea destinației banilor pentru investiții s-ar îndeplini un alt angajament al Guvernului Cioloș și anume creșterea transparenței în utilizarea banului public, angajament luat în fața Parlamentului la investirea acestui guvern.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.