Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA a crescut în septembrie 34,3 puncte

grafic crestere

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut în septembrie faţă de luna anterioară cu un punct procentual până la valoarea de 34,3 puncte, potrivit unui comunicat remis, luni, AGERPRES.

Faţă de aceeaşi luna a anului anterior, indicatorul a scăzut cu 13,2 puncte.

Această evoluţie s-a datorat componenţei de condiţii curente a Indicatorului.

Astfel, Indicatorul condiţiilor curente a crescut, faţă de luna anterioară cu 10,5 puncte, până la valoarea de 33,0 puncte (faţă de aceeaşi luna a anului anterior, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut cu 32,3 puncte). Indicatorul anticipaţiilor a crescut în luna august cu 3,8 puncte până la valoarea de 35,0 puncte (faţă de aceeaşi luna a anului anterior, Indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 3,7 puncte).

În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/lei, 96% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), neexistând nicio opinie de apreciere a leului. Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9284, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este practic 5 lei pentru un euro (4,9996) (în condiţiile în care anticipaţiile individuale au variat între 4,8700 şi 5,2500).

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (octombrie 2021/octombrie 2020) a înregistrat o valoare medie de 2,87%.

Este de remarcat că 64% anticipează majorarea primei de risc (măsurată prin CD) a României în următoarele 12 luni.

Din luna aprilie a acestui an, în cadrul sondajului au fost adăugate şi întrebări suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei naţionale, iar rezultatele pentru luna septembrie 2020 relevă: durata impactului economic al coronavirusului - cea mai mare parte a respondenţilor (52%) anticipează că acesta se va resimţi puternic până în trimestrul III al anului 2021; deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2020 - valoarea medie a anticipaţiilor este 7,9%; evoluţia, în termeni reali a PIB în anul 2020 - valoarea medie a anticipaţiilor este -4,5%.

Totodată, în ceea ce priveşte rata şomajului la finalul anului 2020: valoarea medie a anticipaţiilor este 6,0%.

De asemenea, adoptarea modalităţii de muncă remote are un caracter permanent (consideră 56% dintre participanţii la sondaj), iar impactul utilizării extensive a muncii remote asupra închirierii de spaţiu de tip AA va fi de lungă durată (câţiva ani), consideră 52% dintre participanţi, sau chiar permanent, consideră 40% dintre participanţii la sondaj.

Citește și: STUDIU Pacienții cu ficat gras sunt mult mai puternic expuși la virusul Sars-Cov-2

În acelaşi timp, utilizarea extensivă a muncii remote are un impact de creştere a cererii de proprietăţi rezidenţiale, cred 52% dintre participanţii la sondaj.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică a fost lansat de Asociaţia CFA România în luna mai 2011 şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

De asemenea, sondajul în baza căruia este calculat Indicatorul include şi întrebări referitoare la evaluarea condiţiilor curente macroeconomice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.