Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Inflaţia pe luna septembrie a consemnat un nivel de 6,3%, iar aşteptările pentru lunile finalului de an sunt în intervalul 7-8%

economictimes.com
economie

Principalii factori de influenţă în piaţa financiară, în luna octombrie, au fost inflaţia şi reacţia politicii monetare vizavi de ea, pe când situaţia politica incertă s-a menţinut ca un element secundar de influenţă, dar nu a mai cauzat volatilitate ca la debutul ei, în septembrie, potrivit raportului A.C.I. România - Asociaţia Pieţelor Financiare, conform agerpres.

Organizaţia menţionează că, în general, evoluţia randamentelor în luna octombrie a consemnat creşteri semnificative pe toate instrumentele, pe când cursul de schimb EUR/RON s-a menţinut la un nivel relativ constant în jurul valorii de 4,95.

"În ceea ce priveşte inflaţia, luna septembrie a consemnat un nivel de 6,3%, iar aşteptările pentru lunile finalului de an sunt în intervalul 7-8%, în condiţiile în care vom asista la o majorare a preţurilor din zona energiei - gaze, electricitate, combustibil şi asigurărilor. Ca o consecinţă a creşterii inflaţiei peste aşteptări, la începutul lunii octombrie BNR a început ciclul de creştere a dobânzii cu o prima întărire a politicii monetare de 25 de puncte de bază, aşteptările fiind ca la şedinţa programată în luna noiembrie, Banca Naţională a României sa crească din nou dobânda cheie, posibil cu un increment mai mare. Tot în luna octombrie, BNR a mai luat o măsură restrictivă pentru creditare şi a decis majorarea cu 10% a avansului la creditele ipotecare pentru investiţii imobiliare", se spune în raport.

Potrivit sursei citate, în octombrie, Ministerul Finanţelor Publice a emis 3,3 miliarde lei, ceea ce reprezintă mai puţin decât suma anunţată de 5,6 miliarde lei şi decât noţionalul emis în septembrie, în condiţiile în care cererea, atât de la investitorii locali, cât şi de la cei străini s-a menţinut scăzută. Această evoluţie nu este deocamdată îngrijorătoare în condiţiile în care execuţia bugetară la septembrie este sub aşteptări, deficitul fiind la nivelul de 3,77%, iar prima tranşă din PNRR, de 3,8 miliarde de euro, ar putea fi accesată până la finalul anului. Chiar şi în condiţiile unei emisiuni sub ţinta pe piaţa primară, în piaţa secundară randamentele au urcat pe toată curba, dar mai ales pentru scadenţele apropiate (creştere de aproximativ 75 puncte de bază pentru scadenţe de până la 7 ani). Randamentele obligaţiunilor pe termene lungi au crescut într-un ritm mai lent, ele situându-se oricum la un nivel mai ridicat şi fiind susţinute şi de o oarecare cerere de la investitorii străini. În general tendinţa curbei a fost de aplatizare la un nivel mai ridicat.

"Pe piaţa monetară interbancară, în ultima lună, curba randamentelor a înregistrat creşteri semnificative. În condiţiile în care BNR a crescut dobânda de baza cu 25 de puncte de bază şi lichiditatea este la un nivel scăzut, randamentele au crescut de la 20 puncte de bază la durate foarte scurte (overnight) până la peste 50 de puncte de bază la depozite de peste 6 luni. Această dinamică a fost determinată şi de evoluţia randamentelor implicite tranzacţionate pe piaţa de swap valutar. Acestea au crescut semnificativ pe toate scadenţele tranzacţionate, cu incremente de la 50 puncte de bază la o lună până la 124 puncte de bază la un an", se arată în raport.

Conform asociaţiei, în luna octombrie volatilitatea perechii EUR/RON a fost extrem de scăzută, intervalul de variaţie fiind în cea mai mare parte a timpului între 4,9450 şi 4,9500. Această stabilitate s-ar putea prelungi, ţinând cont că o depreciere a leului în raport cu euro ar pune presiune şi mai mare pe rata inflaţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.