Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Înfrângere grea pentru PNL la Curtea Constituțională: li s-a respins sesizarea care îl scotea din joc pe Florin Iordache

www.ccr.ro
CCR

CCR a dezbătut, luni, sesizarea a PNL pe marginea Regulamentului Camerei Deputaților în ceea ce priveşte delegarea de atribuţii ale președintelui Camerei către vicepreședinți, după ce Florin Iordache a cerut Curții să constate un conflict juridic între Parlament şi ÎCCJ.

Citește și: VIDEO - Viorica Dăncilă a spart gheața: dialog cu un protestatar / 'Iau 22 de milioane și în mână 13. Unde sunt restul banilor?'

Judecătorii CCR au decis să respingă sesizarea celor de la PNL ca fiind inadmisibilă.

Prevederile sesizate la CCR de către PNL reglementează delegarea atribuțiilor președintelui Camerei Deputaților către unul dintre vicepreședinți.

„Art. 35. – (1) Vicepreşedinţii îndeplinesc atribuţiile stabilite de Biroul permanent sau încredinţate de preşedintele Camerei Deputaţilor. (2) Vicepreşedinţii conduc activitatea Biroului permanent şi a plenului Camerei Deputaţilor, la solicitarea preşedintelui sau, în absenţa acestuia, prin decizie a preşedintelui Camerei Deputaţilor. (3) În perioada în care preşedintele Camerei Deputaţilor asigură interimatul funcţiei de Preşedinte al României, atribuţiile preşedintelui Camerei Deputaţilor se exercită de unul dintre vicepreşedinţi, desemnat de preşedintele Camerei Deputaţilor”, arată Regulamentul Camerei Deputaților.

Curtea a amânat în mai multe rânduri pronunțarea asupra obiecției de neconstituționalitate formulată de liberali.

Pe 11 aprilie, prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan a făcut un apel către CCR de a suspenda procedura de judecată a cererii depuse de Florin Iordache în legătură cu un eventual conflict între Parlament și ÎCCJ, care vizează completurile de 3 judecători, până la soluționarea sesizării PNLprivind neconstituționalitatea art. 35 alin. (1)-(3) din Regulamentul Camerei Deputaților.

Florin Iordache a sesizat, la sfârșitul lunii martie, Curtea Constituţională asupra unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), pe Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sanctionarea faptelor de corupţie, pe tema completelor specializate.

Conflictul juridic a fost sesizat de Florin Iordache pe marginea articolului 29, alineatul (1) din Legea 78/2000 care prevede că: „Pentru judecarea în prima instanţă a infracţiunilor prevăzute în prezenta lege, se constituie complete specializate”. Acţiunea a fost făcută de vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, în perioada 16-24 martie, când acestuia i-au fost delegate atribuţiile de către preşedintele Camerei Liviu Dragnea din cauza unor probleme la spate care au necesitat internarea liderului PSD.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.