Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Îngrijorător! Raportul care ar putea speria oamenii să nu mai mănânce fructele și legumele de care au nevoie

iStock
legume frcute

Aproximativ 95% dintre căpșunile neorganice, frunzele verzi, cum ar fi spanacul și varza kale, muștarul, strugurii, piersicile și perele testate de guvernul Statelor Unite conțineau niveluri detectabile de pesticide, potrivit Ghidului 2024 al cumpărătorului privind pesticidele din produsele agricole, informează CNN.

Nectarinele, merele, ardeii grași și iuți, cireșele, afinele și fasolea verde au completat lista celor mai contaminate 12 mostre de produse. Aceasta este supranumită "Dirty Dozen" de către Environmental Working Group, sau EWG, o organizație de apărare a mediului și a sănătății care a realizat raportul anual începând cu anul 2004.

Pesticidele au fost asociate în studii cu nașterile premature, malformațiile congenitale, cum ar fi defectele tubului neural, avorturile spontane și o creștere a daunelor genetice la om. Expunerea la pesticide a fost asociată, de asemenea, cu concentrații mai mici de spermatozoizi, boli de inimă, cancer și alte tulburări.

Lucrătorii agricoli care folosesc sau sunt expuși la pesticide sunt cei mai expuși la risc, potrivit studiilor. O meta-analiză din 2022 a constatat că lucrătorii expuși la pesticide au fost de aproape cinci ori mai susceptibili de a avea leziuni ale ADN-ului, în timp ce un studiu din februarie a constatat că copiii expuși la o vârstă fragedă au prezentat o dezvoltare neurologică mai slabă de la copilărie până la adolescență.

Nu sunt numai vești proaste. Avocado, porumbul dulce, ananasul, ceapa și papaya au condus lista "Clean Fifteen" a produselor cultivate în mod convențional cu cea mai mică cantitate de urme de pesticide - aproape 65% dintre fructele și legumele din această grupare nu aveau reziduuri de pesticide detectabile, potrivit raportului publicat miercuri.

În completarea listei "Clean Fifteen" se află mazărea dulce congelată, sparanghelul, pepenii honeydew, kiwi, varza, pepenii verzi, ciupercile, mango, cartofii dulci și morcovii.

content-image

Spălați, decojiți și frecați

În fiecare an, o listă rotativă de produse naționale și importate este testată de către Departamentul de Agricultură al SUA și de către Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA. Angajații de la Programul de date privind pesticidele din cadrul USDA spală, decojesc și freacă fructele și legumele așa cum ar face-o consumatorii, în timp ce lucrătorii de la FDA se limitează la a îndepărta murdăria de pe produse. Apoi, fructele și legumele sunt testate pentru mai mult de 250 de pesticide diferite, iar rezultatele sunt postate online.

Compoziție cu sticle de plastic de apă minerală. Deșeuri de plastic

Pentru anul 2024, cercetătorii EWG au examinat datele de testare a 47.510 mostre de 46 de fructe și legume neorganice, majoritatea testelor provenind de la USDA. O analiză a acestor date a descoperit urme de 254 de pesticide în toate fructele și legumele analizate, 209 dintre aceste substanțe chimice fiind prezente pe produsele din lista "Dirty Dozen".

"Am constatat că ceea ce ajunge pe o listă față de cealaltă reflectă modul în care sunt cultivate acele fructe și legume", a declarat Alexis Temkin, toxicolog senior al EWG. "Avocado, de exemplu, nu folosesc intensiv pesticide, în timp ce căpșunile cresc foarte aproape de sol și au o mulțime de dăunători."

Raportul este nedrept față de fermieri, spun criticii

Aproximativ 70% dintre produsele neorganice testate de USDA și FDA au niveluri de pesticide în limitele legale permise de Agenția pentru Protecția Mediului din SUA, potrivit raportului EWG. Acest fapt face ca raportul să fie înșelător, a declarat Carl Winter, profesor emerit de extensie cooperatistă la Universitatea din California, Davis.

"Doza face otrava, nu prezența sau absența ei, iar doza determină potențialul de vătămare. În multe cazuri, ar trebui să fii expus la o cantitate de un milion de ori mai mare decât cea la care suntem expuși noi înainte de a observa efecte", a declarat Winter, vorbind în numele Alianței pentru Alimentație și Agricultură, care reprezintă fermierii organici și convenționali.

Cu toate acestea, "nivelurile legale nu înseamnă niveluri sigure", a declarat Temkin în replică. Ea a subliniat momentele în care autoritățile de reglementare au permis ca substanțe chimice potențial periculoase, cum ar fi pesticidul DCPA, să rămână pe piață mult timp după ce cercetările științifice au stârnit îngrijorări. Erbicidul a fost legat de preocupări legate de tiroidă timp de ani de zile înainte ca EPA să spună publicului că substanța chimică prezintă "riscuri semnificative pentru sănătatea umană" în 2023.

Un alt exemplu: clorpirifos, un pesticid legat de leziuni cerebrale la copii și fetuși. Academia Americană de Pediatrie s-a alăturat EWG în 2017, protestând împotriva aprobării în continuare de către EPA a acestui produs chimic.

În plus, pesticidele interzise de guvern continuă să apară pe culturile vândute în SUA, potrivit raportului EWG.

"Fasolea verde, de exemplu, continuă să prezinte urme de acefat, un pesticid toxic a cărui utilizare pe fasolea verde a fost interzisă de EPA în urmă cu mai bine de 10 ani", a declarat Temkin. "Multe dintre pesticidele care se regăsesc în "Dirty Dozen" au fost, de asemenea, interzise în Uniunea Europeană din cauza efectelor lor nocive asupra sănătății umane."

O altă preocupare a criticilor este că lista "Dirty Dozen" este insultătoare pentru fermierii multigeneraționali care se luptă să cultive alimente pentru națiune și să hrănească cu aceleași produse proprii copii, a declarat Steve Clement, CEO al Pacific Northwest Tree Fruit

Natură statică de masă cu alimente bogate în grăsimi sănătoase, cum ar fi somonul, uleiul de măsline, nucile și avocado, cu legume și ierburi.

"Când apare acest raport, este ca și cum am fi înjunghiați puțin, deoarece lucrăm atât de mult pentru a scoate un produs sănătos și plăcut, iar implicația listei "Dirty Dozen" este că este nesănătos", a spus Clement. "Este ca și cum ai face ceva bun pentru cineva și apoi să se întoarcă și să te numească un fel de monstru"."

Raportul ar putea speria oamenii să nu mai mănânce fructele și legumele de care au nevoie, a declarat Neil Nagata, a cărui familie a cultivat căpșuni organice și convenționale în Oceanside, California, timp de decenii.

"De fiecare dată când apare acest raport sau când există o sperietoare privind căpșunile de import, vedem că vânzările noastre scad", a spus Nagata. "Nu este ca și cum am face ceva greșit sau incorect, ci producem de fapt alimente foarte sănătoase și sigure. De fapt, noi chiar trăim în câmpul de căpșuni, iar tatăl meu are 100 de ani și mama mea 97 de ani și încă mănâncă căpșuni."

content-image

Este important ca oamenii să mănânce multe fructe și legume, chiar și cele cultivate în mod convențional, a declarat Temkin de la EWG.

"Întotdeauna subliniem acest lucru", a spus ea. "Vrem să le permitem consumatorilor care doresc să evite cât mai multe pesticide posibil să opteze pentru versiunile organice ale "Dirty Dozen", unde nivelurile de pesticide vor fi mai scăzute, iar apoi, dacă doresc, să aleagă produse mai puțin costisitoare cultivate convențional din "Clean Fifteen"."

Produsele organice nu sunt mai hrănitoare, dar studiile au constatat că nivelurile de pesticide din urina adulților și a copiilor pot scădea cu până la 95% după trecerea la o dietă organică.

Nivelurile de fungicide au fost ridicate

Pentru prima dată, analiștii EWG au analizat nivelurile raportate de fungicide, o formă de pesticid folosită pentru a distruge bolile fungice, cum ar fi otrăvirea.

"Patru din cinci dintre cele mai des întâlnite pesticide de pe lista "Dirty Dozen" erau fungicide și, de asemenea, au fost găsite în concentrații deosebit de ridicate", a declarat Temkin.

Două fungicide - fludioxonil și pirimetanil - au avut cea mai mare concentrație pe lista "Dirty Dozen" decât orice alt pesticid, potrivit raportului. Fludioxonil a fost găsit pe 90% din piersici și aproape 30% din toate probele "Dirty Dozen", potrivit raportului. Pirimetanilul a fost găsit pe 65% din pere, 30% din mere, 27% din struguri, 26% din căpșuni și 24% din probele de nectarine.

"Fungicidele sunt adesea aplicate după recoltare pentru a menține produsele fără mucegai pe drumul spre piață. Acesta este probabil motivul pentru care concentrațiile au fost atât de ridicate pe unele mostre - mai mari decât alte pesticide aplicate mai devreme în sezonul de creștere", a declarat Temkin. "Aplicarea fungicidului este, de asemenea, mai aproape de momentul în care produsele sunt puse pe rafturile magazinelor și consumatorii le mănâncă".

Fludioxonilul creează un strat de ceară pe fructe sau legume care, potrivit studiilor, este dificil de îndepărtat prin spălare. În timp ce EPA consideră că fludioxonilul este sigur la nivelurile reglementate, unele studii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că acesta ar putea perturba sistemele hormonale și neurologice. Expunerea celulelor canceroase de sân la fludioxonil într-un vas Petri a constatat că fungicidul a crescut producția de celule cu 1,5%.

În 2004, pirimetanilul a fost clasificat ca fiind "posibil cancerigen pentru oameni" de către EPA, dar agenția a stabilit în 2015 că substanța chimică "nu este probabil să fie cancerigenă pentru oameni" la doze mici. Studiile au arătat că este toxic pentru broaștele de copac și pentru viața acvatică și că poate perturba nivelul tiroidei la femeile însărcinate care trăiesc în zonele agricole. În testele de laborator, s-a demonstrat că pirimetanilul și fludioxonilul au avut un impact asupra activității androgenilor - hormoni care contribuie la creșterea și reproducerea atât la bărbați, cât și la femei.

Curățarea fructelor și legumelor înainte de a le mânca reduce nivelul pesticidelor, dar "nicio metodă de spălare nu este 100% eficientă pentru a elimina toate reziduurile de pesticide", potrivit Centrului Național de Informare despre Pesticide.

Începând cu mâinile curate, spălați și frecați produsele sub jet de apă în loc să le înmuiați pentru a elimina cât mai multe pesticide, recomandă centrul pe site-ul său.

Totuși, nu folosiți săpun, detergent sau un detergent comercial de înmuiere sau frecare, deoarece nu s-a dovedit că acestea sunt mai eficiente, potrivit FDA. Uscați produsele cu o cârpă curată sau cu un prosop de hârtie pentru a reduce și mai mult bacteriile care ar putea fi prezente.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.