Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Îngropată în gunoaie, India interzice obiectele de plastic de unică folosinţă

dw.com
India

Guvernul indian a interzis vineri obiectele de plastic de unică folosinţă pentru a lupta contra deşeurilor care sufocă râurile şi otrăvesc fauna şi flora. Printre obstacole se numără, însă, producătorii nepregătiţi şi reticenţa consumatorilor de a plăti mai mult, afirmă experţii, informează AFP.

Măsura va viza producţia, importul şi vânzarea unor obiecte precum paiele pentru băuturi, paharele de plastic, precum şi ambalajele pachetelor de ţigări. Produse precum pungile de plastic sub o anumită grosime sunt deocamdată exceptate.

Vaci care pasc plastic? O imagine devenită una obişnuită în numeroase oraşe indiene. Iar în statul nordic Uttarakhand au fost găsite urme de plastic în excrementele elefanţilor de pădure, potrivit unui studiu.

India generează aproximativ patru milioane de tone de plastic pe an, din care o treime nu este reciclată şi ajunge în diverse căi navigabile şi gropi de gunoi. Aceste deşeuri iau foc în mod regulat, agravând poluarea atmosferică.

Jumătate dintre aceste deşeuri provin din obiecte de unică folosinţă. O realitate pe care noua interdicţie impusă de această ţară speră să o schimbe.

Prima interdicţie a fost introdusă în 2018 de prim-ministrul Narendra Modi. Aproximativ jumătate din regiunile Indiei au încercat deja să impună acest tip de reglementare, dar, după cum demonstrează starea râurilor şi a gropilor de gunoi, succesul a fost redus.

Companiile din industria materialelor plastice, care angajează milioane de oameni în ţară, obiectează că alternativele sunt scumpe şi fac presiuni asupra guvernului să amâne interdicţia.

Pintu, care îşi câştigă existenţa servind clienţilor apă de cocos cu pai de plastic, este direct afectat de decizia guvernului. Trecerea la "paiele de hârtie, scumpe, va fi dificilă. Probabil că voi transfera costul clienţilor", a declarat el pentru AFP de la New Delhi. "Am auzit că ar ajuta mediul înconjurător, dar nu văd cum ar putea schimba ceva pentru noi", a explicat el.

Potrivit analiştilor de la societatea GlobalData, băuturile din carton cu paie de plastic reprezintă 35% din volumul băuturilor răcoritoare, ceea ce înseamnă că producătorii vor fi "puternic afectaţi".

Iar "masele sensibile la preţ nu sunt în măsură să plătească factura pentru alternativele ecologice", a precizat Bobby Verghese de la GlobalData.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.