Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Interpelare adresată premierului României Victor Ponta în legătură cu nominalizarea comisarului european din partea României

Anca Boagiu parlament

Domnule Prim-ministru,

Presa a relatat zilele acestea că România a transmis Comisiei Europene mai multe propuneri pentru comisarul european.

Nominalizările din partea României pentru poziția de comisar european, trimise președintelui Comisiei Europene de către guvern și dumneavoastră, în calitate de premier, au fost făcute însă cu nerespectarea dispozițiilor legale prevăzute de Legea nr. 373/2013 privind cooperarea dintre Parlament și Guvern în domeniul Afacerilor Europene.

Astfel, articolul 19 din lege prevede în mod expres că:

“(1) Parlamentul României va fi informat de către Guvern în legătură cu nominalizarea persoanelor în vederea ocupării unor funcții în cadrul instituțiilor Uniunii Europene.

(2) Comisiile de specialitate ale Parlamentului vor audia persoana nominalizată de Guvern pentru funcția de membru al Comisiei Europene.”

Dispoziția legală citată se referă la un moment anterior transmiterii nominalizărilor către Comisia Europeana și nu ulterior. Ar fi absurd de crezut că legiuitorul s-ar fi referit la o audiere în Parlamentul intern abia după ce propunerea a fost deja asumată de România și transmisă Comisiei Europene.

Aceasta deoarece, în acest caz, dispoziția legală ar fi lipsită de orice conținut și finalitate, deoarece o eventuală opoziție a Parlamentului, urmare a audierilor efectuate, nu ar mai avea nici o relevanță.

Ori, este greu de crezut că aceasta este ceea ce a avut în vedere Guvernul dumneavoastră când a promovat acest act normativ atât de important în contextul afacerilor europene, după cum declara la finalul anului 2012 chiar inițiatorul său, domnul ministru Leonard Orban.

Vă reamintesc faptul că, în calitate de președinte al Comisiei pentru Afaceri Europene din Senatul României, încă din luna iulie v-am solicitat prin scrisori oficiale atât dumneavoastră, cât și președinților celor două Camere ale Parlamentului, să demarați procedurile legale în vederea nominalizării comisarului european.

Nu trebuie ignorat în acest context faptul că, în conformitate cu art. 8 alin. 2) din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială republicată, “constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani următoarele fapte săvârșite de către un membru al Guvernului:

a) refuzul nejustificat de a prezenta Camerei Deputaților, Senatului sau Comisiilor Permanente ale acestora, în termenul prevăzut la art. 3 alin. (2), informațiile și documentele cerute de acestea în cadrul activității de informare a Parlamentului de către membrii Guvernului, potrivit art. 111 alin. (1) din Constituția României, republicată.”

Având în vedere toate cele prezentate anterior, vă adresez, domnule Prim-ministru, următoarele întrebări:

  1. Cum explicați această încălcare a legii din partea Guvernului și a dumneavoastră, în calitate de premier?
  2. Cum intenționați să remediați această situație, în contextul în care informarea Parlamentului și audierea persoanei nominalizate sunt deja tardive?
  3. Cum considerați că este privită la nivel european nerespectarea procedurilor legale de nominalizare a comisarului european?

Senator Anca Boagiu

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.