Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INTERVIU - Nicolae Robu, vicepreşedinte PNL, despre USL, Antonescu, Iohannis şi o nemulţumire majoră

robu iohannis

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, face bilanţul anului 2014 într-un interviu pentru stiripesurse.ro. Vicepreşedintele liberal recunoaşte că în urmă cu un an se aştepta la o cu totul altă desfăşurare a evenimentelor şi vede USL-ul ca pe o amintire tristă. Robu speră că românii vor îşi vor zidi singuri o soartă mai bună în 2015, urmând exemplul noului preşedinte. Edilul este în continuare nemulţumit de legislaţia care le dă bătăi de cap primarilor, dar mai ales de salariul său, pe care îl consideră mult prea mic. Pentru 2015, Nicolae Robu speră că vechile partide PNL şi PDL, reunite în noul PNL, să nu se lupte între ele, ci să se contopească armonios.

Reporter: - Cât de departe este "tabloul" politic actual de ceea ce v-aţi fi imaginat în urmă cu un an?

Nicolae Robu: - Foarte departe. În urmă cu un an, PNL era încă aliat cu PSD, chiar dacă alianţa deja prezenta multe disfuncţii. Preşedinte PNL şi candidat PNL - de fapt "USL" - la Preşedinţia României era Crin Antonescu, iar preşedinte al României era Traian Băsescu. Între timp, USL este o tristă amintire, Crin Antonescu este fost preşedinte PNL şi fost aspirant de candidat la Preşedinţia României, PNL s-a lărgit prin alăturarea la el a PDL, PDL nu mai există, Traian Băsescu nu mai este preşedinte al României, locul lui fiind luat, însă, nu de Crin Antonescu, cum gândeam în urmă cu un an că se va întâmpla, ci de... Klaus Iohannis. Spectaculos, nu? Dintre toate aceste multe lucruri întâmplate, în numai un an - de fapt în mult mai puţin -, eu consider că cel cu adevărat istoric, care-şi va pune amprenta puternic pe tot ce se va întâmpla de-acum încolo pe scenă politică românească - cum, de altfel, şi-a şi pus-o, deja - este fuziunea PNL-PDL, cristalizarea ideologică a scenei politice, pentru prima dată în 25 de ani de la Revoluţie.

Rep.: - Care sunt principalele realizări politice personale din anul 2014?

N.R.: - În politică nu prea poţi vorbi de realizări personale. Chiar şi atunci când candidezi uninominal şi iei sensibil mai multe voturi decât partidul tău - în cazul meu aşa a fost şi când am fost ales Senator în 2008 şi când am fost ales Primar în 2012 -, reuşita nu e numai a ta, ci a întregii echipe care-ţi este alături şi fără de care n-ai putea face nimic, oricât de bun ai fi! În acest înţeles al lucrurilor, pot vorbi de următoarele realizări politice: crearea unei majorităţi în Consiliul Local Timişoara, după desfiinţarea USL, întărirea continuă a Filialei Timiş a PNL (e vorba de PNL-ul istoric), (re)alegerea ca vicepreşedinte naţional al PNL (e vorba de PNL-ul istoric), contopirea în armonie la nivelul judeţului Timiş a PNL şi PDL, obţinerea celui de-al doilea scor pe ţară pentru preşedintele Klaus Iohannis, în judeţul Timiş - cu preşedinte de consiliu judeţean PSD-ist!

Rep.: - Dacă puteţi să-mi spuneţi şi două eşecuri politice (personale sau în care aţi fost direct implicat) din 2014.

N.R.: - Eşecuri? Pierderea funcţiei de vicepreşedinte CJ Timiş deţinută de PNL prin Marian Vasile, după desfiinţarea USL, pierderea alegerilor parlamentare parţiale pe Colegiul 3 Timişoara cu candidatul Viorel Coifan.

Rep.: - Când credeţi că va ajunge noul PNL la guvernare şi cum (o nouă majoritate parlamentară prin alianţe noi, guvern minoritar, alegeri anticipate etc.)?

N.R.: - Cred că PNL va prelua guvernarea României pe parcursul trimestrului 2 al anului 2015. Nu va pot spune cum, dar vă pot spune cum nu: În niciun caz prin alegeri anticipate.

Rep.: - Care credeţi că sunt punctele comune şi diferenţele esenţiale dintre Klaus Iohannis şi Traian Băsescu?

N.R.: - Punctele comune: ambii sunt oameni de dreapta, ambii sunt pro-occidentali, ambii se revendică militanţi pt statul de drept. Diferenţele: o mulţime.

Rep.: - Cum este afectată soarta Timişoarei de alegerea lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte al României?

N.R.: Nu trebuie să greşim nici ca timişoreni, nici în general ca români, aşteptând ca binele să curgă peste Timişoara, respectiv peste România, în mod automat, prin simplul fapt că în funcţia de preşedinte al României a ajuns un om în care credem, pe care l-am susţinut şi care ne este apropiat. Preşedintele este, desigur, important, chiar foarte important, dar soarta Timişoarei va depinde şi în continuare de noi, cei peste 320 mii de timişoreni, după cum soarta României va depinde şi în continuare de noi cei peste 20 milioane de români. Dacă noi nu suntem harnici, competenţi, cinstiţi, corecţi, înţelepţi, minţi deschise, soarta nu ne va putea fi mai bună, nici la nivel de indivizi, nici la nivel de comunităţi locale sau naţională.

Rep.: - Legea de adoptare a OUG 55/1014 privind migraţia politică a aleşilor locali a fost declarată neconstituţională de CCR şi retrimisă în Parlament. Ce credeţi că ar trebui să se întâmple cu aleşii locali care au schimbat partidul în cele 45 de zile?

N.R.: - La câtă jurisprudenţă cunosc eu, profesor universitar de calculatoare, nu cred că ar trebui să se întâmple nimic, având în vedere pe de o parte că este statuat că ordonanţele de urgenţă intră în vigoare / produc efecte imediat, iar pe de altă parte că şi deciziile CCR sunt subordonate principiului neretroactivităţii.

Rep.: - Credeţi că în 2015 este necesară vreo măsură politică (adoptarea/modificarea unei legi, spre exemplu) pentru că activitatea dumneavostră de primar să fie mai uşoară şi eficientă?

N.R.: - Da, absolut, este nevoie de îmbunătăţiri, respectiv de noi legi, după caz, pentru: achiziţiile publice, sprijinirea reabilitării clădirilor istorice, sancţionarea paraginei, sancţionarea poluării etc. Şi mai e nevoie de ceva: de respectarea funcţiei de primar, dacă nu cea mai grea dintre toate funcţiile, în mod sigur una dintre cele mai grele; este inadmisibil ca salariul primarului unui oraş cu peste 320 mii locuitori, cum este Timişoara, să fie de 1000 euro, cât al unui proaspăt absolvent de facultate din IT.

Rep.: - Cum vedeţi anul 2015 din punct de vedere politic?

N.R.: - Îmi doresc ca 2015 să fie anul consolidării statului de drept în România, anul continuării campaniei anticorupţie cel puţin cu aceeaşi vigoare că în 2014, anul relansării reale a economiei, bineînţeles: cu PNL la guvernare. Cu un PNL puternic, care să nu cadă în păcatul luptelor intestine pentru putere între cele două facţiuni - facţiuni care trebuie să se dizolve una în alta, pur şi simplu, pentru succesul deplin al fuziunii - şi în egală măsură nici în acela al luptelor pentru putere non fair-play între indivizi.

Foto: FB.com/ACL Timiş

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.