Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Italia a devenit țara cu cel mai scăzut procent de tineri din Europa

Aerocenter.ro
Italia

Italia și-a pierdut un sfert din tineri în ultimii 20 de ani, conform Rai News, scrie Rador Rador Radio România.

Datele naționale ISTAT prezentate joi indică faptul că Italia este țara UE cu cel mai scăzut procent de tineri între 18 și 34 de ani în populație (17,5% în 2021; media UE fiind 19,6%).

Ponderea celor cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 este mai mare în Sud (18,6%) decât în Centru-Nord (16,9%), însă scăderea este foarte severă (-28% din 2002).

Maturizare târzie

71,5% dintre tinerii din sudul Italiei trăiesc în familie, comparativ cu procentul de 49,4% din UE.

Parcursul către maturitate al tinerilor din sudul Italiei este ''mai lung și mai complicat''. Timpul necesar pentru a părăsi casa părintească, pentru a-și forma o familie proprie și a avea primul copil este mult mai mare. În 2022, 71,5% dintre tinerii de 18-34 de ani din sud locuiau cu familia (64,3% în nordul Italiei; şi doar 49,4% în UE-27), cu o creștere puternică față de 2001 (62,2%).

Locurile de muncă

Lipsa locurilor de muncă stabile şi de bună calitate în sud nu reprezintă o noutate, dar pentru generaţia ''millennialilor'' situaţia este din ce în ce mai dificilă. Rata de activitate, deja scăzută în generația anterioară, este și mai redusă (54,4%), la fel și rata de ocupare (41,6%, de la 45,3%), în timp ce șomajul rămâne foarte ridicat (23,6%). %; 9,1% în Centru-Nord).

Regiunile caracterizate de o rată ridicată a șomajului și un sistem de producție slab prezintă o sărăcire demografică marcantă a tinerilor de 18-34 de ani.

Iarnă demografică

Tranziția incertă către maturitate este un fenomen activ încă de la generaţia ''baby-boomers'' (persoanele născute între 1956-’65), dar a suferit o accelerare începând de la așa-zișii' ''millennials'' (născuți între 1981-’95), a căror înclinaţie pentru căsătorie și procreare este redusă. În 2021, vârsta medie la (prima) căsătorie pentru italieni era de aproximativ 36 de ani pentru mire (32 în 2004) și 33 de ani pentru mireasă (29 de ani în 2004), în timp ce cea a primei nașteri pentru femei este în continuă creștere (32,4 ani față de 30,5 în 2001). Un fenomen care riscă să interfereze cu ciclul biologic al fertilităţii şi să alimenteze ''iarna demografică''.

Traseele universitare ale tinerilor din sudul Italiei sunt adesea mai lente și caracterizate printr-o ''emigrare studențească'' semnificativă, atât la înscriere (28,5% dintre aceştia se înscriu în universitățile din centru-nord), cât și la absolvire (39,8% în universitățile din Centru-Nord), dar şi în perioada post-universitară (după 5 ani doar 51% lucrează în Sud). Este un paradox, însă pe termen mediu și lung, acest lucru ar putea alimenta o nouă privare de capital uman cu competențe avansate, esențiale pentru Sud, observă ISTAT.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.