Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Italia AMENINȚĂ UE, prin șeful Parlamentului European, cu o posibilă ruptură:'Fără solidaritate, legăturile şi motivele de a fi împreună se duc pe apa Sâmbetei'

ue uniunea europeana

Pilon şi membru fondator al Uniunii Europene, Italia îi cere UE să se arate la înălţimea provocărilor puse de pandemia COVID-19, în caz contrar expunându-se unui risc mortal, comentează luni AFP.

"Fără solidaritate, legăturile şi motivele de a fi împreună se duc pe apa Sâmbetei", a avertizat preşedintele Parlamentului European, David Sassoli care, într-un interviu acordat cotidianului Corriere della Sera, încearcă să rămână optimist: "Este de asemenea adevărat că Europa se întăreşte prin crizele pe care le înfruntă", scrie agerpres.ro.

Citește și: Lidl, mutare în plină epidemie de coronavirus! Se întâmplă din 30 martie, în magazinele din România

"Europa poate deveni mai puternică", a apreciat el, cu condiţia "ca ţările noastre să înţeleagă că nu pot ieşi din asta angajându-se fiecare pentru sine".

O prăpastie separă ţările din sudul Europei, ca Spania şi Italia, susţinute de Franţa, de cele din nord, conduse de Olanda şi Germania.

Citește și: Decizie fără precedent luată de Auchan în plină epidemie de coronavirus

Primele, cele mai afectate până în prezent de pandemie şi dotate cu finanţe publice fragile, doresc un sprijin financiar masiv din partea UE pentru a depăşi consecinţele sanitare, economice şi sociale ale crizei. Ele pledează pentru o mutualizare a datoriilor ţărilor din zona euro, care ar putea lua forma de "obligaţiuni-corona" ("corona-bonds"), ceea ce ţările din nord refuză să accepte.

"Cred că unele ţări nu au perceput măsura catastrofei care ne pândeşte şi nu îşi dau seama de gravitatea situaţiei pentru propriile lor economii", a continuat Sassoli.

Citește și: Document făcut public de Dumitru Coarnă! Și fără măști de protecție, polițiștii sunt obligați să intre în misiuni cu persoane infectate cu coronavirus

Semnalul său de alarmă este un ecou al celui al fostului preşedinte al Comisiei Europene, francezul Jacques Delors: "Climatul care pare să domnească între şefii de stat şi de guvern şi lipsa de solidaritate europeană atrag un pericol mortal pentru Uniunea Europeană".

"Proiectul europeană riscă să se prăbuşească. Este clar că dacă divergenţele economice între ţările europene cresc şi dacă criza accentuează diferenţele între diverse ţări europene, în loc de a le diminua, va fi foarte dificil de a menţine în stare funcţională proiectul european", a întărit luni comisarul european pentru economie, italianul Paolo Gentiloni.

Citește și: Anunț de ultimă oră! Îngrijorător: Sute de cadre medicale, infectate cu coronavirus

Fostul şef al guvernului italian subliniază de altfel că o soluţie trebuie găsită "inevitabil prin dialog cu Germania fără de care nu se va ajunge la un compromis".

"Din păcate, în dinamica raporturilor între statele europene, cheia lecturii crizelor precedente este cea care a învins. Fapt este că această discuţie, care este absolut legitimă, nu este adaptată situaţiei pe care o trăim", a adăugat Gentiloni.

Citește și: Sindicaliștii din Poliție îl atacă pe Streinu-Cercel: Dacă un ‘specialist’ gândea așa

Raţionamentul său este reluat de actualul şef al guvernului italian Giuseppe Conte într-un interviu acordat luni cotidianului spaniol El Pais unde el critică ţările care "raţionează cu o viziune învechită, depăşită. O abordare inadecvată pentru această criză".

"Nu este vorba despre o criză economică care ar afecta ţări mai puţin virtuoase decât altele, este o criză sanitară care a explodat în domeniul economic şi social. Este o provocare istorică pentru toată Europa", a spus el.

Citește și: Președintele României a anunțat: Suntem interesați să promovăm produse românești!

Şi pentru a evita orice neînţelegere posibilă asupra mutualizării datoriei, Conte a spus că "Italia nu cere să împartă cu altcineva datoria publică pe care a acumulat-o. Această datorie va rămâne în sarcina fiecărei ţări", a asigurat premierul italian.

"Este momentul introducerii unui instrument al datoriei comune europene care ne va permite să câştigăm acest război împotriva virusului, cât mai repede posibil şi să relansăm economia" în timp ce Italia va încheia 2020 în recesiune din cauza epidemiei, a adăugat Conte, a cărui ţară înregistrează a doua cea mai ridicată datorie din cadrul UE după Grecia.

Citește și: Alte două decese ale unor pacienți infectați cu coronavirus! Ambele persoane aveau diabet zaharat

Purtătorul de cuvânt al preşedintei Comisiei, Ursula von der Leyen, a ridicat totuşi luni unele obiecţii faţă de un astfel de instrument, care ar putea să fie insurmontabile.

"Anumite state membre au subliniat constrângerile specifice cu care se confruntă în timp ce discută despre emisia de euroobligaţiuni de tip de 'corona-bonds' etc", a declarat purtătorul de cuvânt Eric Mamer.

Citește și: Șapte nave militare românești și străine își consolidează capacitatea de reacție! Exercițiu în Marea Neagră

"Aceste constrângeri există. Nu putem să le facem să dispară la simpla noastră dorinţă", a adăugat el.

Un summit al UE s-a încheiat fără un rezultat joi şi a amânat cu două săptămâni o eventuală decizie.

Citește și: Victor Ponta atrage atenția : Gravele greșeli trebuie spuse public! .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.