Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderul unui partid autonomist maghiar a fost amendat cu 1.000 de lei pentru organizarea Marşului Secuilor

Facebook
Consiliul National Secuiesc Balázs Izsák

Liderul Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsák Balázs, a anunţat, vineri, că în urma marşului pentru autonomie organizat, în data de 10 martie, la Târgu Mureş, ar fi primit o amendă în valoare de 1.000 de lei din partea Jandarmeriei Române, conform Agerpres.

"Documentul confirmă abordarea Jandarmeriei că legile române interzic diseminarea ideilor legate de regionalizare şi autonomie teritorială şi clasifică autonomia teritorială necesară 'pe baza criteriilor etnice' drept şovinism", a scris Izsak Balazs, pe pagina sa de Facebook.

Într-un comunicat de presă postat, vineri, pe site-ul CNS, se arată că, în data de 16 martie 2023, Jandarmeria a emis un proces verbal către Izsák Balázs, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, care i-a fost trimis prin poştă, în urmă cu o zi, prin care îi aplică o amendă în valoare de 1.000 de lei.

CNS a susţinut că în 10 martie, de Ziua Libertăţii Secuilor, la manifestaţia de la Târgu Mureş au participat aproximativ 1.500-2.000 de persoane şi că documentul furnizat de Jandarmerie ar fi precizat că evenimentul ar fi fost "interzis", deşi Primăria Târgu Mureş nu ar fi emis o decizie de interzicere.

Nu va plăti amenda

În comunicat se arată că preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc nu va plăti amenda şi că va ataca procesul verbal în instanţă.

De asemenea, Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania a anunţat, vineri, că respinge "orice tentativă de intimidare a celor care luptă pentru autodeterminarea secuilor într-un mod legal şi paşnic", că îl susţine pe Izsák Balázs şi că va informa aliaţii internaţionali din lupta pentru autonomie, precum şi "forurile europene relevante", cu privire la această acţiune a Jandarmeriei, pe care o etichetează drept "anti-maghiară".

CNMT a promis că, dacă va fi necesar, va lua parte la viitoarea campanie de adunare de fonduri pentru achitarea amenzii aplicate lui Izsak Balazs.

În data de 10 martie, participanţii la manifestările dedicate Zilei Libertăţii Secuilor, organizate la Monumentul Secuilor Martiri din Târgu Mureş, au adoptat o petiţie adresată autorităţilor statului, prin care solicită Guvernului "să înceapă tratative despre statutul Ţinutului Secuiesc cu reprezentanţii legitimi ai poporului secuiesc".

Petiţia a fost depusă la Instituţia Prefectului - Judeţul Mureş după ce participanţii au pornit într-un marş la care au participat câteva sute de persoane, după estimările autorităţilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.