Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jocuri Olimpice în cheie politică: patru țări cer interzicerea sportivilor din Rusia și Belarus / Statele Unite forțează nota

M. C.
rusia jocurile olimpice

Țările baltice și Polonia cer organismelor sportive internaționale să interzică sportivilor din Rusia și Belarus să participe la Jocurile Olimpice și la alte evenimente cât timp continuă războiul din Ucraina, a declarat joi Lituania, transmite Reuters. De asemenea, Statele Unite consideră că sportivii din Rusia și Belarus, dacă participă la Jocurile Olimpice, nu ar trebui să concureze sub steagurile țărilor lor, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Poziția celor patru țări

"Miniștrii din Lituania, Estonia, Letonia și Polonia au convenit asupra unei declarații comune împotriva includerii sportivilor ruși și belaruși", a declarat pentru Reuters ministrul lituanian al Educației, Științei și Sportului, Jurgita Siugzdiniene.

Cele trei state baltice și Polonia, membre ale Uniunii Europene și NATO care se învecinează cu Rusia și Belarus, au fost susținători puternici ai Ucrainei și printre primele care au trimis arme în urma invaziei Moscovei de acum aproape un an.

Letonia s-a alăturat miercuri Kievului în amenințarea de a boicota Jocurile Olimpice din 2024 și calificările dacă sportivii ruși și belaruși vor fi incluși în timp ce războiul continuă în Ucraina.

Excludere din mai multe concursuri sportive

Sportivii din Rusia și din țara vecină, Belarus, care a ajutat invazia Moscovei în Ucraina în urmă cu un an, au fost excluși de atunci de la multe competiții internaționale.

Poziția Statelor Unite

Statele Unite consideră că sportivii din Rusia și Belarus, dacă participă la Jocurile Olimpice, nu ar trebui să concureze sub steagurile țărilor lor, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

"În cazurile în care organizațiile sportive și organizatorii de evenimente, cum ar fi Comitetul Olimpic Internațional (CIO), decid să permită sportivilor din Rusia și Belarus să participe la evenimente, ar trebui să fie absolut clar că nu reprezintă Rusia sau Belarus", a spus Jean-Pierre, răspunzând la întrebarea dacă sportivii din aceste țări pot participa la Jocurile Olimpice de la Paris.

Ea a adăugat că utilizarea steagurilor, emblemelor sau imnurilor Rusiei sau Belarusului, în opinia Statelor Unite, la astfel de competiții ar trebui interzisă.

Jean-Pierre a menționat că Statele Unite au sprijinit la un moment dat eliminarea organismelor de conducere a sportului rus și belarus din federațiile sportive internaționale. Anterior, joi, CIO a declarat că până în prezent nu se discută admiterea sportivilor ruși sau bieloruși pentru a participa la Jocurile Olimpice de vară din 2024 de la Paris. În același timp, organizația a menționat că rușii și belarușii pot fi admiși la Jocurile Olimpice într-un statut neutru (fără nicio asociere la drapelul, imnul sau culorile naționale) și în deplină conformitate cu regulile antidoping.

În februarie 2022, CIO a recomandat federațiilor internaționale să suspende rușii și belarușii din cauza situației din Ucraina. Majoritatea federațiilor au urmat recomandările CIO.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.