Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jucător! Amenințat cu destituirea de Legislativ, președintele Ecuadorului, Guillermo Lasso a dizolvat Parlamentul

Agerpres - Reuters
Guillermo Lasso

Preşedintele Ecuadorului, Guillermo Lasso, ameninţat să fie destituit de parlament pentru corupţie, a dizolvat miercuri legislativul pe motiv de 'criză politică gravă', o decizie care antrenează alegeri anticipate din care opoziţia ar putea totuşi să iasă întărită, transmite AFP.

Un comunicat al administraţiei prezidenţiale a informat că Lasso a decis 'să dizolve Adunarea Naţională din cauza gravei crize politice şi a tulburărilor interne'.

Preşedintele conservator, impopular, este vizat de un procedură de destituire deschisă marţi în parlament, unde stânga este majoritară.

Lasso, un fost bancher în vârstă de 67 de ani, este acuzat de opoziţie de malversaţii în cadrul unui contract public de transport de petrol brut. Preşedintelui i se reproşează că a avut cunoştinţă despre acest contract care a adus prejudicii statului, şi că nu a intervenit pentru a-i pune capăt atunci când şi-a preluat mandatul în mai 2021.

Lasso nu este însă urmărit de justiţie în acest caz. În deschiderea procesului de destituire, el şi-a pledat în faţa deputaţilor 'nevinovăţia totală, evidentă şi incontestabilă'.

După anunţul de dizolvare a parlamentului, Lasso a cerut Consiliului Naţional Electoral să convoace alegeri legislative şi prezidenţiale anticipate, aşa cum prevede Constituţia.

Consiliul are termen până miercuri să convoace alegeri, care ar urma să aibă loc în 90 de zile. Lasso va putea să candideze din nou.

Aceasta este prima dată când un preşedinte ecuadorian recurge la dreptul de a dizolva parlamentul, la care poate recurge o singură dată în primii trei ani de mandat.

Fostul preşedinte Rafael Correa (2007-2017), care conduce opoziţia în pofida condamnării sale în contumacie la 8 ani de închisoare pentru corupţie şi care trăieşte în exil în Belgia, a calificat decizia lui Lasso drept 'ilegală' şi 'lovitură de stat'.

Armata şi poliţia au avertizat că legea fundamentală trebuie 'respectată deplin de toţi cetăţenii'. O alianţă de organizaţii de stânga a chemat la apărarea în stradă a 'drepturilor şi libertăţilor'.

De dizolvarea parlamentului ar putea totuşi să profite opoziţia, în condiţiile în care 'mişcarea de dreapta este slăbită de un guvern cu o încredere de sub 15%', a explicat politologul Santiago Cahuasqui.

Chiar dacă stânga nu va obţine preşedinţia, 'un lucru este cert: deputaţii săi, care sunt acum 49 din 137, vor câştiga mai multe locuri', a comentat expertul constituţionalist Rafael Oyarte.

În parlament s-a mai încercat în iunie destituirea lui Lasso în timpul unor manifestaţii violente ale indigenilor împotriva creşterii costului vieţii, însă tentativa a eşuat în lipsa a 12 voturi.

'Neavând voturile necesare pentru a se salva de o destituire iminentă, Lasso dă o auto-lovitură de stat laşă cu ajutorul poliţiei şi al forţelor armate, fără sprijinul cetăţenilor', a reacţionat joi pe Twitter Leonidas Iza, liderul puternicei organizaţii indigene Conaie.

Ecuadorul, care a cunoscut o mare instabilitate politică între 1997 şi 2005, interval în care trei preşedinţi au fost înlăturaţi prin revolte populare, este confruntat de mai multe luni şi cu un val de violenţe cauzat de o luptă de putere între bande de traficanţi de droguri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.