Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Judecătoarea Chiș (CSM) despre competența PICCJ și ICCJ după desființarea SIIJ: Nu cred că vor face față unui număr așa mare de dosare

clujust.ro
Andreea Chis

Judecătoarea Andreea Chiș, membru CSM se arată circumspectă privind capacitatea PICCJ și a ICCJ de a gestiona masa de dosare cu magistrați în cazul în care ar intra în vigoare proiectul de lege al ministrului Justiției, de desființare a Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

Citește și: DOC: Dacă un judecător național constată contrară dreptului UE o decizie CCR el nu trebuie pedepsit

Aceasta amintește că DNA avea în instrumentare dosarele de corupție privind magistrații, și că prin competența propusă de demnitarul de la Justiție, aceasta ar reveni la Parchetul instanței supreme.

„Am îndoieli că vor face față PICCJ și ICCJ numărului de dosare care ar ajunge la ei după competență”, a explicat aceasta, arătând că, în optica sa competența ar trebui să se păstreze așa cum era înainte de înființarea acestei Secții.

Legat de competența DNA a vorbit și procurorul (membru CSM) Tatiana Toader, care a arătat că prin modalitatea stabilire a competențelor în cazul dosarelor cu judecători, așa cum este prevăzut în proiectul lui Cătălin Predoiu, s-ar adânci și mai tare neîncrederea în magistrați.

Concret, a explicat magistratul, DNA funcționează, transmite rechizitorii, acorduri de recunoaștere a vinovăției și alte dosare la instanțe.

Citește și: DOSARUL `DALI` format la sesizarea CORPULUI DE CONTROL INTERN al MAI - Inclusiv Curtea de Conturi...

„Ce trebuie să înțeleg când auzim că se cer garanții suplimentare, care sunt pe lângă lege, în dosarele DNA? Ca judecătorii nu au încredere în faptul că primesc un dosar de la DNA? Acest fapt, o neîncredere din interior, are menirea să adâncească și mai tare neîncrederea în magistrați. Magistrați care sunt văzuți ca o castă privileagiată”, a spus Toader.

Totodată ea a anunțat că va da un vot de respingere pentru proiectul de lege al ministrului Cătălin Predoiu.

CSM discută proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ).

"Comisia de la Veneţia şi toate organismele internaţionale care s-au opus de la început înfiinţării acestei secţii ne-au spus constant şi ferm: desfiinţaţi această structură, nu este necesară, creează cel puţin la nivelul aparenţelor o presiune la adresa magistraţilor şi redaţi competenţa celorlalte organe care au fost şi înainte.

De ce spun şi de ce au spus ei acest lucru? Pentru că, în opinia întregii Europe şi a tuturor magistraţilor din ţara asta, un stat de drept presupune nişte instituţii care funcţionează corect şi în mod egal pentru toată lumea.

Citește și: AUTODETONAREA primarului din Bratovoești îl BAGĂ în CORZI pe Claudiu Manda

Prin acest proiect de lege (...), prin crearea unei structuri paralele de investigare a magistraţilor în materie penală, de fapt se consfinţeşte inexistenţa statului de drept în România", a declarat Mihai Bălan în plenul CSM.

Magistratul a apreciat că autorităţile statului nu au încredere în structurile de parchet şi în instanţe.

"Verifică toate actele emise de procurori în ţara asta şi spun aşa: pentru că nu avem încredere cum funcţionează şi cum vor funcţiona în viitor, noi ne-am gândit ca măcar pentru o parte din populaţia acestei ţări, privilegiată pentru că putem să discutăm despre propriile noastre legi, ceea ce alţii nu pot să facă în ţara asta, vom crea o structură specială, cu procurori aleşi chiar de ei, care să îi ancheteze", a adăugat Bălan.

Citește și: `DELICATEȚEA` PIETREI de MOARĂ ce atârnă la gâtul EUROPARLAMENTARULUI Claudiu Manda

El a spus că denumirea proiectului de lege referitor la SIIJ ar trebui să conţină formularea "'se reorganizează", pentru că de fapt nu "se desfiinţează", aşa cum scrie în document.

"Acest proiect de lege conţine, din punctul meu de vedere, o eroare materială, dar care eroare, o dată corectată, ar da o cu totul altă semnificaţie proiectului. La articolul 1, la data intrării în vigoare a prezentei legi, Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţiei se desfiinţează, spune proiectul de lege, eroare este 'se desfiinţează', de fapt este 'se reorganizează'", a explicat Bălan.

Citește și: CJUE arată cum poate deveni dreptul UE SUPERIOR dreptului intern național...

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat în discuţie vineri şi urmează să dea un aviz consultativ pe proiectul privind de lege privind desfiinţarea SIIJ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.