Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Judecătorii spun de ce au anulat intrarea în insolvență a CEH

radiocluj.ro
CEH

Curtea de Apel (CA) Alba Iulia a apreciat, potrivit motivării instanţei a deciziei de anulare şi trimiterii spre rejudecare la Tribunalul Hunedoara a cererii de intrare în insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara (CEH), că soluţia de deschidere a respectivei proceduri este lovită de nulitate deoarece judecătorul sindic, recunoscând calitatea de parte în cauză a Sindicatului "Noroc Bun" Petroşani, nu s-a pronunţat asupra apărărilor acestuia. 

"Această apărare a Sindicatului este importantă în economia situaţiei viitoare a societăţii debitoare, a statutului său economic şi social, a situaţiei angajaţilor, întrucât pune în discuţie raportul între această procedură administrativă de închidere a minelor, potrivit legii, şi procedura insolvenţei, având sub acest aspect consecinţe şi finalităţi diferite, împreună aceste proceduri neputând subzista. În aceste condiţii în care, recunoscând calitatea de parte în cauză a Sindicatului, judecătorul sindic nu se pronunţă asupra apărărilor acestuia, soluţia de deschidere a procedurii insolvenţei debitoarei este lovită de nulitate în condiţiile art.480 alin.3 Cod procedură civilă, motiv pentru care se va admite prezentul apel. Dat fiind că verificarea aspectelor mai sus menţionate direct în apel ar conduce la lipsirea apelantului de un grad de jurisdicţie, în condiţiile în care, pe de altă parte, acesta a solicitat trimiterea cauzei spre rejudecare, Curtea, în temeiul aceluiaşi articol, va trimite cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe, aceasta urmând a verifica apărările apelantei", se menţionează în motivarea CA Alba Iulia, solicitată de către AGERPRES

Instanţa a menţionat că "judecătorul sindic va verifica, prin urmare, dacă în temeiul prevederilor Cap.VII, art.51,52 din Legea minelor nr.85/2003, societatea debitoare se află efectiv în derularea unor proceduri privind închiderea administrativă pe acest temei a societăţii, care este stadiul unor asemenea demersuri, perspectiva şi probabilitatea finalizării acesteia, urmând a evalua şi a dispune asupra consecinţelor juridice ale unor asemenea demersuri în raport cu procedura insolvenţei solicitată". 

Sindicatul "Noroc Bun" a depus la Tribunalul Hunedoara o cerere de intervenţie în interes propriu împotriva cererii debitoarei CEH de deschidere a procedurii insolvenţei, solicitând pronunţarea unei hotărâri prin care să se dispună respingerea acesteia ca nefondată. În motivarea cererii, Sindicatul a arătat că societatea debitoare are de recuperat sume importante de bani, argument ce ar crea o suficientă îndoială asupra stării de insolvabilitate a unităţii. 

În apelul său la CA Alba Iulia, Sindicatul "Noroc bun" a solicitat schimbarea sentinţei Tribunalului Hunedoara în sensul respingerii cererii de deschidere a procedurii insolvenţei CEH. 

"În motivarea apelului se arată că debitoarea are de recuperat sume importante de bani, argument care creează o stare suficientă de îndoială asupra stării de insolvabilitate prezumată, ca dovadă se invocă inclusiv faptul că unii dintre creditori au fost plătiţi pe parcursul procedurii. De asemenea, se arată că debitoarea nu a respectat legea minelor, care prevede în sensul că, în cazul în care exploatarea zăcământului de huilă devine nerentabilă din punct de vedere economic, proprietarul licenţei de exploatare, care este Complexul Energetic Hunedoara SA, este obligat să anunţe autorităţile şi să elaboreze un Plan de încetare a activităţii (diferit de Planul de reorganizare şi restructurare), care să prevadă în mod expres modul de închidere a minelor, plăţi compensatorii, reconversia profesională şi fondurile alocate în acest sens, fonduri la care trebuie să participe şi statul. Se mai invocă, în acelaşi sens, faptul că prin ajungerea societăţii în insolvenţă mii de oameni să devină şomeri", se arată în documentul pus, joi.

CA Alba Iulia a admis, în 3 mai, apelul formulat de Sindicatul "Noroc Bun" Petroşani împotriva sentinţei prin care Tribunalul Hunedoara a admis, în 7 ianuarie, cererea de intrare în insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara (CEH), aceasta fiind anulată şi cauza trimisă spre rejudecare la instanţa de fond. 

Practic, prin decizia CA Alba Iulia, intrarea în insolvenţă a CEH a fost anulată, cererea de deschidere a procedurii insolvenţei urmând să fie reanalizată. 

Instanţa a respins şi excepţia privind lipsa calităţii de reprezentant a directorului general al CEH în formularea apelului. 

De asemenea, a fost respinsă excepţia lipsei calităţii procesuale şi a inadmisibilităţii apelurilor declarate de creditorii SC Constantin Grup SRL Bucureşti, SC Hidroconstrucţia SA Bucureşti, SC Deloitte Consultanţă SRL Bucureşti, SCArmor Security SRL Criscior - în insolvenţă. CA Alba Iulia a mai respins ca rămase fără obiect apelurile declarate de creditorii SC Constantin Grup SRL Bucureşti, SC Hidroconstrucţia SA Bucureşti, SC Deloitte Consultanţă SRL Bucureşti, SC Armor Security SRL Criscior - în insolvenţă, precum şi apelul debitoarei CEH declarat împotriva aceleiaşi sentinţe. 

Decizia este definitivă. 

Pe rolul CA Alba Iulia s-a aflat procesul în care CEH a contestat hotărârea Tribunalului Hunedoara în dosarul declanşării insolvenţei la acest agent economic, conducerea complexului fiind nemulţumită de firma desemnată de judecătorul sindic ca administrator judiciar provizoriu în derularea procedurii de insolvenţă. 

CEH a contestat desemnarea administratorului judiciar provizoriu, altul decât cel cerut de societate. 

Tribunalul Hunedoara a admis, în 7 ianuarie, cererea de intrare în insolvenţă a CEH, urmând ca, potrivit acestei instanţe, de punerea în practică să se ocupe Casa de insolvenţă GMC SPRL Craiova. 

În cadrul CEH lucrează circa 6.300 de angajaţi la termocentralele Mintia şi Paroşeni, precum şi la minele de cărbune Lonea, Livezeni, Lupeni şi Vulcan din Valea Jiului. 

CEH are datorii totale de 1,5 miliarde de lei, din care 1,2 miliarde de lei către Ministerul Finanţelor Publice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.