Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Justiția pune PUNCT unui proiect de anvergură al Hidroelectrica

www.cugetliber.ro
justiție, judecată

Proiectul pe care Hidroelectrica îl voia implementat în Defileul Jiului e în impas. Curtea de Apel a anulat joi ambele autorizații de construire pentru complexul de hidrocentrale Bumbești- Livezeni, construit de Hidroelectrica în mijlocul Parcului Național Defileul Jiului, site Natura 2000.

Citeşte şi: Boierii de Vaslui: Cei mai bogați edili din cel mai sărac județ al României. Topul salariilor din administrația locală

Curtea de Apel București (CAB) s-a pronunțat joi în sensul anulării ambelor autorizații de construire eliberate pentru realizarea unui complex de hidrocentrale, o autorizație fiind eliberată de către Consilul Județean Hunedoara, cealaltă de către Consiliul Judetean Gorj. În prima instanță, în vara acestui an la Tribunalul București Hidroelectrica avusese câștig de cauză în fața ONG-urilor de mediu, Bankwatch și Newer Weg.

Curtea de Apel nu a fost de acord însă cu decizia Tribunalului. ”Anulează autorizaţia de construire nr. 7/2016 emisă de Consiliul Judeţean Hunedoara şi autorizaţia de construire nr. 16/2012 emisă de Consiliul Judeţean Gorj”, au decis judecătorii CAB.

După anularea autorizațiilor, dacă va dori reluarea lucrărilor, Hidroelectriva va trebui să ia de la capăt produrile de autorizare. Vor fi necesare noii studiu de mediu și noi avize. Obținerea acestora va fi însă mai dificilă decât în perioada 2003-2004 când a fost demarat proiectul. Aceasta fiindcă între timp Defileul Jiului a fost declarat parc național. ”A existat un răspuns al Ministerului Mediu care sugera că într-un parc național Natura 2000 nu pot fi demara astfel de proiecte”, spune biologul Călin Dejeu, activist de mediu.

Citeşte şi: Kovesi dezvăluie ce PLANURI are 'post-DNA'. Ce spune procurorul-şef despre cariera ei

El speră că decizia Curții de Apel va pune punct proiectului. Lucrările efectuate până acum de către Hidroelectrica au cauza distrugeri ale unor zone din parc, care însă sunt minore față de cele care ar fi fost provocate dacă proiectul ar fi fost dus la capăt, spune Dejeu.

Pe o lungime de aproximativ 30 de kilometri, între Bumbești și Livezeni, Hidroelectrica urma să realizeze un complex energetic cu o capacitate anuală de 259 Gwh, respectiv 1,3% din capacitatea actuală a companiei, de circa 19.700 Gwh.

Vor fi realizate două centrale, un baraj în zona Livezeni, prize energetice, decantoare subterane, o galerie lungă de aproape 7 kilometri cu un diametru de trei metri, castele subterane înalte de zeci de metri. Toate aceste lucrări vor seca râul și vor duce la dispariția faunei în zonă, acuză biologul Călin Dejeu și asociațiile de mediu grupate în jurul Federației Natura 2000. Situația va fi similară cu cea creată de un alt proiect, cel de pe Jieț, râu secat acum, însă ”tumultos în trecut, pe care se făcea plutărit”, după cum spune biologul.

Citeşte şi: USR, solicitare de URGENȚĂ către CNA, după crima oribilă de la metrou .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.