Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Justin Trudeau pledează pentru drepturile cetățenilor chinezi de a protesta

Agerpres - Reuters
Justin Trudeau

Premierul canadian, Justin Trudeau, a declarat, marți, că toată lumea din China ar trebui să aibă voie să protesteze și să se exprime și că protestele împotriva politicii Zero COVID a țării sunt urmărite îndeaproape de canadieni, informează Rador.

Nemulțumirea față de politicile stricte de prevenire a COVID-19, la trei ani după pandemie, s-a transformat în proteste în orașele chineze, în cel mai mare val de nesupunere civilă de când președintele chinez, Xi Jinping, a preluat puterea în urmă cu un deceniu. "Canadienii urmăresc foarte atent", a declarat Trudeau pentru jurnaliști, la Ottawa. "Toată lumea din China ar trebui să aibă voie să se exprime, ar trebui să li se permită să-și împărtășească punctele de vedere și chiar să protesteze. Vom continua să ne asigurăm că China știe că vom apăra drepturile omului, că vom sprijini oamenii care se exprimă", a menționat Trudeau.

Poliția chineză a descins în forță marți la Beijing și Shanghai pentru a preveni alte proteste care au perturbat viețile a milioane de oameni, au afectat economia și au declanșat pentru scurt timp apeluri rare către Xi să demisioneze. Ministerul chinez de Externe a transmis că drepturile și libertățile trebuie exercitate în cadrul legii.

Marți, a avut loc și o demonstrație în fața Consulatului chinez din Toronto, unde aproximativ 40 de persoane s-au adunat cu bannere, steaguri și un difuzor, scandând: "Eliberați Tibetul! Eliberați China! Eliberați Hong Kongul!" și "Xi Jinping, demisionează!" Mai multe persoane au afișat, de asemenea, foi albe de hârtie goale, care au devenit simboluri ale sfidării în China și o tactică folosită parțial pentru a evita cenzura sau arestarea. Hugh Yu, care a spus că a participat la protestele din Piața Tiananmen din 1989, iar acum locuiește în Canada, a ajutat la organizarea protestului de la Toronto. El a cerut canadienilor și guvernului canadian să protesteze față de acțiunile Chinei. "Mulți oameni nu vor să moară în tăcere", a spus el despre protestatarii din China. "Nu vreau să stau aici și să vă vorbesc, băieți", i-a spus el unui reporter Reuters. "Dar nu am de ales" Un student chinez la științe politice de la Universitatea din Toronto, care poartă un afiș pe care scria mesajul "Jos Xi Jinping", a spus că obișnuia să-l susțină pe liderul Chinei și guvernul său, dar pare că drepturile omului s-au înrăutățit. Exista "speranța că China se va reforma treptat la o democrație liberală. Dar acel vis s-a prăbușit", a declarat acesta, refuzând să-și dezvăluie identitatea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.