Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis participă la discuțiile care DECID soarta Uniunii Europene: axa centrală Franța-Germania

presidency.ro
Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis va pleca la Tallin, acolo unde va avea loc o discuție despre viitorul Uniunii Eropene, ambiţiosul discurs al preşedintelui francez Emmanuel Macron va constitui tema principală a cinei de lucru la care se vor reuni șefi de stat şi de guvern din UE, înaintea unui summit informal privind tehnologia digitală, relatează France Presse.

Citește și: Ambiţiosul discurs al preşedintelui francez Emmanuel Macron


"Priviţi epoca noastră, priviţi-o în faţă şi veţi vedea că nu aveţi de ales!", a lansat preşedintele francez marţi, de la Paris, către omologii săi, după o pledoarie de peste o oră şi jumătate în favoarea unei Uniuni Europene "cu mai multe viteze", în jurul unui cuplu franco-german consolidat. 

Macron va fi primul care va lua cuvântul la această întâlnire de trei ore, organizată la castelul Kadriorg, o fostă reşedinţă de vară a ţarilor ruşi, devenită muzeu. 

"Discursul său va constitui apoi punctul de referinţă pentru contribuţiile celorlalţi", a precizat un diplomat european. 

Înainte de aceasta, preşedintele francez se va întâlni, între patru ochi, cu cancelarul german Angela Merkel pentru a discuta propunerile franceze de refondare a Uniunii Europene. O întâlnire bilaterală care nu era prevăzută iniţial, remarcă AFP. 

La reuniunea de la Tallin va lipsi premierul spaniol Mariano Rajoy, care a considerat "preferabil" să rămână la Madrid, cu trei zile înaintea unui referendum asupra independenţei Cataloniei, interzis de Curtea Constituţională. 

"Pentru a asigura un schimb de opinii deschis, franc şi informal, niciun text nu va fi prezentat şi discuţiile noastre nu vor avea nişte concluzii scrise", a precizat Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, care reprezintă cele 28 de stat membre. 

"Toate ingredientele sunt pregătite pentru o discuţie reală", a promis miercuri Margaritis Schinas, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, care a salutat "propunerile vizionare şi detaliate" ale şefului statului francez. 

Printre numeroasele sugestii ale lui Macron se află crearea unui guvern economic al zonei euro, cu un ministru şi un buget proprii, controlate de un Parlament al zonei euro, şi o forţă comună de intervenţie europeană la orizontul anului 2020. 

Angela Merkel, căreia Emmanuel Macron i-a propus un "parteneriat nou", este aşteptată în mod special la aceste discuţii. 

Mai degrabă deschisă către "pasiunea europeană" a francezului, victoria fragilă la alegerile legislative de duminică o constrânge pe dna Merkel să încheie un acord pentru un guvern cu liberalii din FDP, care se opun ideilor Parisului asupra zonei euro. 

"Este prea devreme" pentru a evalua propunerile franceze în detaliu, a amânat un răspuns ferm un purtător de cuvânt al cancelariei germane miercuri. 

Viziunea franceză a unei Europe "cu mai multe viteze" pare de altfel să fie în decalaj cu cea a preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, favorabil mai degrabă unei Europe unite, aşa cum a susţinut în discursul-program despre Starea Uniunii la jumătatea lunii septembrie. 

"Este adevărat că nu gândesc exact ca Emmanuel Macron. Preferinţa mea sunt 27 de state membre (fără Marea Britanie - n.red.) care acţionează împreună şi care avansează împreună", a pledat Juncker săptămâna trecută. 

După care a nuanţat: "Dar când asta nu este posibil, o Europă cu mai multe viteze este mai bună decât stagnarea". 

Premierul britanic Theresa May va participa de asemenea la această cină, cu doar câteva ore după ce la Bruxelles se va încheia un nou ciclu de negocieri cu privire la Brexit. 

La recentele summituri informale consacrate viitorului UE, desfăşurate în Slovacia, Malta şi în Italia, Regatul Unit nu fusese invitat. 

Theresa May a pledat săptămâna trecută în Italia în favoarea unui Brexit "soft", angajându-se să "onoreze" obligaţiile financiare asumate de către ţara sa în calitate de membru al UE, într-o tentativă de a relansa negocieri complicate şi laborioase. 

În centrul acestei actualităţi dense, Estonia, care asigură preşedinţia prin rotaţie a UE pentru şase luni, va putea cu greu să impună dimensiunea "digitală" a summitului său vineri, tema sa preferată. 

"Liderii sunt liberi să vorbească despre orice vor. Dar, într-un anume fel, faptul că un astfel de summit se ţine este deja un succes", afirmă o sursă din Consiliu. 

Printre subiectele puse în discuţie: securitatea informatică şi libera circulaţie a datelor, ceea ce mica ţară baltică aflată în avangarda tehnologiei digitale consideră că este o prioritate pentru UE. 

Discuţia se va purta de asemenea despre o propunere franceză - susţinută marţi de Emmanuel Macron - vizând impozitarea giganţilor din tehnologia digitală, precum Apple şi Google, în funcţie de cifra de afaceri generată în fiecare ţară europeană, nu în funcţie de profituri, pentru a lupta împotriva optimizării fiscale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.