Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kovesi a trecut de prima fază: Fosta şefă a DNA, pe lista scurtă pentru procuror european (presă)

Inquam Photos/Octav Ganea
Kovesi la bilant DNA

Comisia de selecție a procurorului șef european, funcție pentru care s-a înscris Laura Codruța Kovesi, aproape a finalizat lista scurtă a candidaților selectați. Pe ea s-ar afla și Kovesi.

Data limită pentru depunerea candidaturilor a fost 14 decembrie 2018. Din 30 de persoane au rămas 5, au declarat pentru Europa Liberă surse de la Bruxelles. Din România, în afară de Kovesi, au mai fost alte două candidaturi care ar fi fost respinse.

CITEȘTE ȘI: ATENȚIE! Ce trebuie să RESPECTAȚI cu strictețe când luați medicamente

Procedura de selecție a procurorului șef european este una care nu depinde de țara din care e candidatul și se face exclusiv de către o comisie formată din 12 membri (foști membri ai Curții de Justiție și ai Curții de Conturi, foști membri naționali ai Eurojust, membri ai instanțelor naționale supreme, procurori de nivel înalt și avocați) desemnați în septembrie 2018. Lista scurtă va ajunge la Comisia JAI și, probabil Comisia LIBE, apoi cuvântul final îl vor avea Consiliul și Parlamentul European, de comun de acord. Procurorul-şef european are un mandat de 7 ani, care nu poate fi reînnoit.

România s-a aflat în grupul celor şaptesprezece ţări care au solicitat Consiliului European înfiinţarea acestei forme de cooperare consolidată, Potrivit adevarul.ro, Parchetul European urmează să fie responsabil cu anchetarea, urmărirea penală şi tragerea la răspundere a autorilor infracţiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene. Această nouă instituţie va funcţiona pe baza unei structuri descentralizate, organizate pe două niveluri. Biroul Central va avea în compoziţie biroul Procurorului Şef European şi Colegiul, în cadrul căruia va participa câte un procuror din fiecare stat participant. La nivelul descentralizat vor opera Procurorii Europeni Delegaţi, situaţi în fiecare stat membru, aceştia fiind cei care vor conduce anchetele, fiind complet independeţi de parchetele naţionale.

CITEȘTE ȘI: Nu ignora oboseala cronică! 10 boli care se pot ascunde în spatele lipsei de energie .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.