Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lazăru Comănescu a subliniat la necesitatea continuării sprijinului NATO pentru partenerii estici

lazar comanescu

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a subliniat, marţi, la lucrările reuniunii ministeriale a NATO de la Bruxelles necesitatea continuării unui sprijin activ din partea Alianţei pentru partenerii estici - Ucraina, Georgia şi Republica Moldova, potrivit unui comunicat MAE transmis Agerpres.

În cadrul reuniunii care se desfăşoară în perioada 6-7 decembrie, prima întâlnire la acest nivel după Summit-ul NATO de la Varşovia, o sesiune a fost dedicată rolului NATO în proiectarea stabilităţii dincolo de graniţele sale. Potrivit comunicatului MAE, în cadrul acestei sesiuni au fost trecute în revistă stadiul şi perspectivele implementării pachetelor de asistenţă pentru diferiţi parteneri în cadrul Iniţiativei privind consolidarea capacităţilor de apărare, precum şi aspecte legate de sprijinul Alianţei pentru Coaliţia anti-ISIL, programul de instruire a ofiţerilor irakieni şi operaţia Sea Guardian din Marea Mediterană. A fost abordată şi relaţia NATO cu ţările din Balcanii de vest, fiind reiterată importanţa acordată de Alianţă regiunii. "Şeful diplomaţiei române a subliniat necesitatea unei abordări echilibrate şi cuprinzătoare a NATO în proiectarea stabilităţii, în cadrul căreia modalităţile de acţiune să fie adaptate situaţiei existente în vecinătatea estică şi, respectiv, cea sudică şi intereselor şi nevoilor specifice ale diferitelor ţări partenere. A subliniat, în acest context, necesitatea continuării unui sprijin activ din partea NATO pentru partenerii estici - Ucraina, Georgia şi Republica Moldova - pledând pentru implementarea integrală a pachetelor de asistenţă deja convenite, precum şi pentru identificarea unor noi măsuri care să vină în întâmpinarea nevoilor acestor state de consolidare a rezilienţei naţionale şi de avansare a reformelor în domeniul apărării şi securităţii. A exprimat, totodată, sprijinul României pentru o abordare mai activă a NATO în relaţia cu ţările din Balcanii de Vest, orientată spre obţinerea unor rezultate concrete şi dezvoltarea cooperării cu acestea", evidenţiază comunicatul MAE.

Totodată, reuniunea de la Bruxelles a debutat cu o sesiune la care au participat, alături de omologii lor aliaţi şi din Muntenegru, şi miniştrii de externe ai Finlandei şi Suediei, precum şi Înaltul Reprezentant UE, Federica Mogherini. Schimbul de opinii a vizat stadiul şi perspectivele relaţiei NATO-UE. Au fost trecute în revistă progresele înregistrate în cooperarea dintre cele două organizaţii şi modalităţile de punere în aplicare a Declaraţiei comune NATO-UE adoptate la Varşovia, în iulie 2016. La finalul discuţiilor, miniştrii au adoptat o Declaraţie politică prin care au reafirmat angajamentul pentru avansarea parteneriatului strategic NATO-UE şi au convenit peste 40 de măsuri practice de dezvoltare a cooperării între cele două organizaţii, în cele şapte domenii considerate de interes strategic: combaterea ameninţărilor hibride, apărare cibernetică, exerciţii, securitate maritimă, comunicare strategică, dezvoltarea de capabilităţi, consolidarea cooperării şi coordonării, inclusiv din perspectiva dialogului cu industria de apărare, sprijinul acordat partenerilor, relatează sursa citată.

În acest context, ministrul român de externe a subliniat importanţa complementarităţii eforturilor NATO şi UE şi a valorii adăugate pe care o aduce fiecare dintre cele două organizaţii la gestionarea provocărilor şi ameninţărilor curente. Potrivit comunicatului MAE, din discuţiile de la reuniunea ministerială de la Bruxelles a mai reieşit angajamentul ferm al tuturor statelor membre pentru menţinerea coeziunii şi solidarităţii NATO, bazate pe o relaţie trans-atlantică puternică, în consolidarea căreia toate statele aliate vor continua să investească, în beneficiul securităţii euro-atlantice şi internaţionale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.