Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Legea care le dă fiori reci patronilor: este inițiată de doi importanți deputați PSD

Inquam Photos - Octav Ganea
Inquam parlament vot

O lege inițiată de deputații PSD, Adrian Solomon, președinte al Comisiei de Muncă din Camera Deputaților și Gabriel Petrea, fost ministru PSD, le dă fiori reci patronilor. Legea prevede ca un sindicat să se poată constitui din cel puțin 3 angajați, nu din 15, așa cum prevede în prezent legea.

Citește și: SONDAJ - Cum s-au așezat partidele, după alegerile europarlamentare: bătălie strânsă la parlamentare

Patronii au cerut parlamentarilor să respingă această lege și senatorii i-au ascultat, dar proba de foc acum urmează, pentru că legea ajunge la Camera Deputaților, acolo unde Adrian Solomon ar putea să o treacă prin Comisia de Muncă, iar la plen se pot schimba lucrurile față de Senat.

Iată principalele prevederi ale legii:

Pentru constituirea unui sindicat este necesar un număr de cel puțin 3 angajați din aceeași unitate, în loc de 15, cum prevede legea în vigoare.

Persoanele alese în organele de conducere ale organizațiilor sindicale beneficiază de protecțe pe perioada mandatului primit, precum și pe o perioadă de reacomodare la post de 1 an de la data încetării funcției. Astfel, sunt interzise modificarea și/sau desfacerea contractelor indoviduale de muncă ale membrilor organizațiilor sindicale pentru motive care privesc aparteneța la sindicat și activitatea sindicală.

Negocierea contractului colectiv de muncă este obligatorie numai la nivel de unitate, cu excepția cazului în care unitatea are mai puțin de 10 angajați. Inițiativa negocierii aparține părții patronale.

La nivel de unitate (firmă), un sindicat este considerat reprezentativ dacă are ca membri cel puțin jumătate plus unu din numărul total al angajaților unității.

Hotărârea de a declar grevă se ia de către organizațiile sindicale reprezentative participante la conflictul de muncă, cu acordul scris a cel puțin jumătate plus unu din numărul membrilor de sindicat. Pentru angajații unităților în care nu sunt sindicate, hotărârea declarării grevei se ia de către reprezentanții angajaților, cu acordul scris a cel puțin unei pătrimi din numărul angajaților unității.

Greva de avertisment nu poate dura mai mult de 2 ore. Greva propriu-zisă este de cel puțin 5 zile lucrătoare și poate începe după cel puțin 2 zile de la desfășurarea grevei de avertisment.

Împierdicarea dreptului la liberă asociare dindicală se pedespește cu amendă de la 30.000 la 50.000 de lei.

Firmele care încalcă obligația de a negocia contracte colective de muncă în condițiile legii riscă amenzi de 15.000 - 20.000 de lei, informează Startupcafe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.