Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Libanul a ajuns un stat falit! Ar fi nevoie de 20 de miliarde de dolari pentru revenire pe linia de plutire, dar se vor impune condiții drastice

Aawsat.com
banca liban

Libanul are nevoie de ajutor internaţional pentru a ieşi din naufragiul său economic, a apreciat luni centrul de reflecţie International Crisis Group (ICG) într-un nou raport, subliniind în acelaşi timp că această asistenţă trebuie condiţionată de adoptarea unor reforme ignorate vreme îndelungată de clasa politică, notează AFP preluat de agerpres.

Vezi și: Starea de alertă va fi prelungită: pronosticul ministrului Sănătății, Nelu Tătaru


Ţara cunoaşte din 2019 o prăbuşire economică însoţită de o penurie de dolari, o depreciere puternică a lirei libaneze şi o explozie a inflaţiei care a aruncat o parte a populaţiei în sărăcie.

Aceste dificultăţi au fost unul din vectorii mişcării populare inedite din octombrie împotriva unei clase politice considerate coruptă şi incompetentă.

"Criza economică este fără precedent în istoria ţării", a subliniat IGC care consideră că "Libanul va avea nevoie de un ajutor extern de urgenţă pentru a evita cele mai grave consecinţe sociale".

Ţara anunţat în martie intrarea în incapacitate de plată. Guvernul a adoptat un plan de relansare şi a demarat negocieri pentru ajutoare financiare cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

"Pentru a obţine noi finanţări" şi a evita ce este mai rău, "Libanul trebuie să accelereze de urgenţă negocierile cu FMI", a cărui asistenţă ar putea deschide calea deblocării unor ajutoare din partea altor donatori, a menţionat raportul ICG.

"Aşteptând ca un sprijin extern mai substanţial să fie disponibil, donatorii internaţionali ar putea fi nevoiţi să crească ajutorul lor umanitar", a insistat raportul.

Potrivit Ministerului libanez al Finanţelor, peste 45% din populaţie trăieşte sub pragul sărăciei şi şomajul afectează 35% din populaţia activă.

Cu toate acestea, a avertizat ICG, donatorii trebuie să ceară în contrapartidă "eforturi pentru eliminarea corupţiei şi clientelismului".

"Pentru a solicita sprijinul donatorilor internaţionali, guvernele libaneze au obiceiul de a-şi asuma angajamente privind reformele instituţionale, fără să fie concretizate vreodată", a adăugat raportul.

Autorităţile de la Beirut speră să obţină nouă miliarde de dolari din partea FMI, pe lângă cele 11 miliarde de dolari promise în 2018 în cursul unei conferinţe organizate la Paris.

Fondurile din 2018 nu au fost deblocate niciodată în absenţa unei reforme a clasei conducătoare, mai scrie AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.