Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderii din UE au respins propunerea făcută de Angela Merkel și Emmanuel Macron de reluare a relațiilor cu Rusia: Vladimir Putin este dezamăgit

Ruptly
vladimir putin

Kremlinul "a aflat cu regret" respingerea de către Uniunea Europeană (UE) a iniţiativei franco-germane pentru o relansare a dialogului cu Rusia, printr-un summit cu preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, informează AFP.

"Preşedintele Vladimir Putin rămâne de o manieră generală favorabil stabilirii de relaţii de lucru între Moscova şi Bruxelles", a spus Peskov. "Ştim că o serie de ţări s-au opus acestui dialog şi mai ştim că este vorba de cei mai 'tineri europeni', statele baltice, Polonia (...) şi că tocmai aceste ţări sunt cele care vorbesc într-un mod lipsit de temei despre ameninţări provenind dinspre Rusia", a adăugat el, scrie agerpres.ro.

Citește și: VIDEO Emmanuel Macron declară RĂZBOI țărilor din estul Europeni pe tema homosexualilor: 'Trebuie să ducem o bătălie culturală, o bătălie a civilizaţiilor'

La o săptămână după summitul organizat la Geneva între preşedintele rus, Vladimir Putin, şi omologul său american Joe Biden, liderii german şi francez, Angela Merkel şi Emmanuel Macron, au venit cu iniţiativa organizării unei întâlniri cu Vladimir Putin, pentru a discuta subiecte de interes major pentru UE.

Însă această iniţiativă a divizat statele membre ale UE şi nu s-a ajuns la un consens. Statele baltice, Polonia, Suedia şi Ţările de Jos s-au opus reluării dialogului, apreciind că liderul rus se face vinovat de acţiuni agresive împotriva unor ţări europene.

Citește și: ULTIMA ORĂ Premierul Olandei, cel care blochează intrarea României în Schengen, cere EXCLUDEREA Ungariei din UE: 'Cu legea anti-LGBT nu mai au ce căuta'

"Polonia a respins această propunere germană, pentru că noi credem că ea ar constitui un mijloc de promovare a lui Vladimir Putin, în loc să pedepsească o politică agresivă", a comentat vineri, la Bruxelles, premierul polonez, Mateusz Morawiecki.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a reproşat încă o dată vineri acestor adversari că înstrăinează Rusia "făcând totul pentru a avea pe teritoriul lor tot mai mulţi soldaţi ai NATO". "Şi în plus ei resping dialogul", a subliniat Peskov.

Citește și: Summit UE: Care sunt singurele ţări care au susţinut Ungaria în dezbaterea asupra drepturilor comunităţii LGBT

Relaţiile dintre UE şi Rusia nu au încetat să se deterioreze după anexarea Peninsulei Crimeea şi declanşarea conflictului armat în Ucraina, în 2014. De atunci, nu a avut loc niciun summit UE-Rusia.

Şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană au convenit joi să poarte un ''dialog'' cu Rusia, dar nu şi asupra formatului pe care ar trebui să-l aibă apropierea de Kremlin, a declarat cancelarul german, Angela Merkel, la finalul primei zile a summitului desfăşurat la Bruxelles, relatează EFE.

Citește și: Ungaria replică dură după ce i s-a cerut să părăsească UE: Nu vrem să plecăm, vrem să salvăm Uniunea de ipocriți!

''Acum se lucrează la formatele şi condiţiile în care poate fi reluat dialogul. Astăzi nu a fost posibil să se ajungă la un acord cu privire la ce nivel, dacă la nivelul şefilor de stat, dar important este că formatul de dialog rămâne'', a spus Merkel.

''Personal, mi-ar fi plăcut să mergem un pas mai departe, dar şi această cale este bună şi vom continua să lucrăm'' la acest format, a declarat cancelarul, care a dat asigurări că ''nu a fost o discuţie uşoară''.

Citește și: Angela Merkel privește spre est: 'O Europă suverană trebuie să poată vorbi cu Vladimir Putin'

Germania şi Franţa au adus la summitul de joi o propunere de reluare a reuniunilor la nivel înalt cu preşedintele rus, Vladimir Putin, după ce liderul de la Kremlin s-a întâlnit săptămâna trecută cu preşedintele american, Joe Biden.

Propunerea franco-germană a făcut parte din dezbaterea liderilor europeni privind relaţiile cu Moscova - care s-au deteriorat de la anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014 - pe baza unei propuneri a Înaltului Reprezentant al UE pentru politică externă Josep Borrell de a relua întâlnirile cu Kremlinul, menţinând în acelaşi timp sancţiunile.

Contrar propunerii Berlinului şi Parisului, premierul olandez, Mark Rutte, a declarat că nu va participa la o întâlnire cu Putin în cadrul unui summit european.

Citește și: Premierul Italiei vrea ca liderii UE să se întâlnească cu Vladimir Putin: Rusia pare să convingă UE, la ordinul lui Joe Biden

''Data trecută am avut o discuţie foarte bună cu toţi liderii despre Rusia. A fost o discuţie foarte deschisă şi am fost cu toţii de acord că Rusia este o mare ameninţare", a declarat şi premierul estonian, Kaja Kallas.

''Am susţinut Germania şi Franţa pentru un dialog la cel mai înalt nivel cu Rusia. Acum este necesar să clarificăm ce canale de dialog pot fi utile", a declarat, la rândul său, cancelarul austriac Sebastian Kurz.

''Relaţia cu Rusia nu se poate limita la sancţiuni economice şi la expulzarea de diplomaţi. La un moment dat, trebuie să avem posibilitatea de a ne întâlni în jurul unei mese'', a declarat şi premierul belgian, Alexander De Croo.

Dialogul cu Rusia va fi iniţiat în "domenii de interes pentru UE", se arată în concluziile adoptate la summit. Liderii UE vor discuta apoi ''formatele şi condiţiile acestui dialog cu Rusia'', adaugă textul, citat de AFP.

Totodată, liderii UE fac apel la Rusia să dea dovadă de "un angajament mai constructiv" şi să "înceteze acţiunile sale împotriva UE şi a ţărilor vecine".

Ei au declarat că sunt pregătiţi să răspundă într-o manieră fermă şi coordonată la orice altă activitate ilegală, rău intenţionată sau perturbatoare a Rusiei, utilizând pe deplin toate instrumentele pe care le au dispoziţie. De asemenea, i-au cerut şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell, să prezinte "opţiuni pentru măsuri restrictive suplimentare, inclusiv sancţiuni economice".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.