Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderii UE nu mai au voie să ignore semnalele noii crize. Planul Juncker grav afectat!

negrescu

Europarlamentarul Victor Negrescu, vicepreședinte PSD, trage un nou semnal de alarmă cu privire la riscurile ce amenință populația europeană în contextul în care liderii UE ”asistă neputincioși” la semnalele de alarmă transmise de evoluția burselor mondiale. Eurodeputatul, care este și membru  în Comisia pentru Bugete a Parlamentului European, atrage atenția că Planul Juncker este pus în pericol de o eventuală criză financiară, întrucât este dependent de piață.

”De la debutul anului, asistăm la repetate semnale îngrijorătoare transmise de fluctuațiile burselor. Acțiunile asiatice au încheiat tranzacțiile la cel mai redus nivel din 2011 - Indicele MSCI este în declin cu 0,5%. Indicele Nikkei a coborât cu până la 2,8%. Indicii FTSE 100 (Londra), DAX (Frankfurt) şi CAC 40 (Paris) sunt tot în scădere. Bursa de la Bucureşti a scăzut cu aproape 4% după primele ore de tranzacţii ale şedinţei de luni, iar faţă de începutul anului declinul a trecut de 10%.

Situația continuă să fie alarmantă, iar liderii UE nu doar că nu afișează vreun semn că ar pregăti măsuri concrete pentru contracararea posibilelor efecte negative asupra populației, ci asistă de-a dreptul neputincioși la tot ce se întâmplă. Nu am văzut nicio reuniune de urgență a CE pe acest subiect, nicio discuție pe marginea sa pe agenda reuniunii ECOFIN sau la şedința formală a Colegiului comisarilor europeni. Toată această pasivitate ne poate costa foarte mult! Și, din păcate, cei care vor suporta direct consecințele vor fi tot cetățenii, nu decidenții sau bancherii.

Perspectivele de dezvoltare şi investitii ale UE - sintetizate în mult-promovatul Plan Juncker - par a fi rămas la stadiul de intenții pe hârtie. Nu doar că Planul este pus în pericol de o eventuală criză financiară, întrucât este dependent de piață, dar nici nu ajută statele care au cea mai mare nevoie de investiții. La un an de la lansare, Planul Juncker a fost folosit în principal de marile economii ale UE – ceea ce spune foarte multe despre capacitatea sa de a reduce inegalitățile.

În esență, Planul Juncker nu are efectele propuse. Acest lucru este datorat modului netransparent în care este implementat, birocrației excesive în care este organizat și, mai ales, discriminării cu care tratează țările din Centrul și Estul Europei, în consecință și România.

Avem deci un plan care generează mai multă inegalitate în UE şi, în plus, nu oferă nici soluții economice pentru redresarea Europei, nici măcar un scut care să apere populația de un nou val de austeritate, în situația în care căderea burselor s-ar transforma într-o criză”, susține Victor Negrescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.