Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 10 august - Lupte crâncene în estul Ucrainei. Kupiansk devine epicentrul frontului

Freepik
razboi ucraina

Trei civili au fost uciși, iar alte nouă persoane au fost rănite în regiunea Harkov din Ucraina, în urma unui atac cu rachete rusești asupra unui sat apropiat de Kupiansk. Inițial, satul Kruliakivka a fost lovite de patru bombe aeriene ghidate, iar ulterior, după sosirea polițiștilor și a echipei de salvare, s-a efectuat un nou atac cu rachete de artilerie cu lansare multiplă.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de joi, 10 august 2023, pe măsură ce apar.

 

UPDATE 10 august, ora 23.15: Cofondatorul 'Google-lui rusesc' a aflat abia acum că e război: Sunt îngrozit de soarta oamenilor din Ucraina

Arkadi Voloj, cofondatorul Yandex, gigantul de internet considerat un Google rusesc, a condamnat joi ceea ce a descris ca fiind invazia "barbară" a Rusiei în Ucraina, la câteva zile după ce a fost criticat în Rusia pe tema eforturilor sale aparente de a se distanţa de această ţară, relatează The Guardian, potrivit news.ro.

Detalii aici

content-image

UPDATE 10 august, ora 19.48: Rușii simt războiul pe pielea lor - Bombardament ucrainean, soldat cu decese, în Briansk

Cel puţin două persoane au fost ucise, iar altele sunt rănite în urma unui nou atac efectuat de armata ucraineană pe teritoriul Rusiei, anunţă autorităţile ruse, conform cotidianului Le Monde.

Detalii aici

content-image

UPDATE 10 august, ora 18.10: Lupte crâncene în estul Ucrainei - Kupiansk devine epicentrul frontului

Oficialii ucraineni spun că întăririle substanţiale primite de ruşi au transformat frontul nordic din zona Kupiansk, în regiunea estică Harkov, în "epicentrul" ostilităţilor, dar dau asigurări că apărarea ucraineană rezistă, deşi autorităţile au ordonat evacuarea civililor, relatează CNN, potrivit news.ro.

Detalii aici

content-image

UPDATE 10 august, ora 16.50: Ucrainenii au încercat un adevărat asalt: au lansat drone către Moscova și Crimeea

Ministerul rus al Apărării a anunţat joi, la primele ore ale dimineţii, că a doborât 13 drone, dintre care 11 în apropiere de Crimeea şi două care zburau spre Moscova, în urma mai multor atacuri similare din ultimele zile, potrivit AFP, informează News.ro.

Detalii aici

content-image

UPDATE 10 august, ora 16.13: Rușii îi forțează pe ucraineni să se retragă în Harkov: Administrația oraşului Kupiansk evacuează populația

Administraţia oraşului Kupiansk din provincia ucraineană Harkov a cerut joi populaţiei să evacueze această localitate, spre care înaintează trupele ruse, relatează AFP şi CNN, conform Agerpres.

Detalii aici

content-image

UPDATE 10 august, ora 14.45: Regiunea Harkiv - Autorităţile anunţă evacuarea obligatorie a populaţiei

Autorităţile ucrainene din raionul Kupiansk, regiunea Harkiv, au anunțat, joi, evacuarea obligatorie a populației, din cauza atacurilor constante ale armatei ruse, relatează RBC, informează Rador. Evacuarea ar urma să vizeze atât populaţia din oraşul Kupiansk, cât și cea din suburbia Kupiansk Vuzlovi. Potrivit ordinului emis de Administraţia Militară Kupiansk, urmează să fie evacuaţi cetăţenii aflaţi în apropierea zonei în care au loc ostilităţi.

content-image

UPDATE 10 august, ora 14.40: Ucraina recunoaște folosirea celor mai controversate arme în războiul cu Rusia

Ucraina a furnizat Pentagonului un raport despre utilizarea controversatelor muniții cu dispersie americane în lupta cu Rusia, a declarat miercuri un oficial ucrainean pentru CNN.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 10 august, ora 13.23: RBC: Ucraina a deschis în Marea Neagră coridoare de transport pentru nave comerciale

Forțele Navale ucrainene anunţă, joi, că Ucraina a deschis în Marea Neagră coridoare de transport pentru nave comerciale civile, informează RBC, potrivit Rador.

Cu toate acestea, armata ucraineană avertizează că există riscul unor amenințări din partea Federației Ruse. "Conform ordinului de navigație al Forțelor Navale ale Ucrainei Nr.6, din data de 08.08.2023, au fost anunțate noi rute temporare pentru circulația navelor civile către/din porturile maritime ale Ucrainei la Marea Neagră. Amenințarea militară dinspre Rusia și pericolul generat de mine rămâne de actualitate pe toate rutele" - se arată în mesaj. Anterior, aceste rute au fost propuse de Ucraina în discuţiile cu Organizația Maritimă Internațională (IMO). Consiliul IMO a recunoscut dreptul Ucrainei la transport comercial fără restricţii. De asemenea, IMO a cerut Rusiei să respecte convențiile internaționale și să nu amenințe transportul maritim în Marea Neagră. Aceste rute sunt destinate în primul rând ieșirii navelor civile care se află în porturile ucrainene Ciornomorsk, Odesa și Pivdenni încă de la începutul războiului.

content-image

UPDATE 10 octombrie, ora 11.55: Kievul spune că centrala nucleară Zaporojie a fost trecută pe o linie electrică de rezervă

Centrala nucleară Zaporojie, ocupată de trupele ruse în sudul Ucrainei, a pierdut din nou în cursul nopţii trecute conexiunea cu ultima linie electrică principală externă rămasă, cu o tensiune de 750 kV, şi a fost trecută pe o linie de rezervă disponibilă de 330 kV, a cărei deconectare ar putea duce la o pană de curent, a declarat joi compania de stat energetică ucraineană Energoatom pe site-ul său de internet, potrivit Reuters şi EFE, informează Agerpres.

Potrivit Energoatom, centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost la un pas de o pană de curent, întrucât linia de rezervă avea mai puţin de jumătate din capacitatea energetică a liniei electrice principale.

În cazul în care centrala ar pierde şi conexiunea cu linia de rezervă, avertizează compania, principala ameninţare ar proveni de la cel de-al patrulea reactor, pe care ocupanţii îl folosesc în stare de "oprire la cald", încălcând termenii licenţei de operare a autorităţii de reglementare ucrainene.

Directorul executiv al Energoatom, Taras Tkaci, a declarat că în cazul unei pierderi totale a alimentării cu energie din exterior devine urgentă trecerea reactorului nr.4 într-o stare de oprire la rece, în absenţa pompelor de răcire. "Un astfel de regim este dificil pentru instalaţia reactorului, durata acestuia este limitată de modelul său şi poate duce la defectarea echipamentului principal al unităţii energetice", avertizează compania energetică ucraineană pe Telegram.

Centrala nucleară Zaporojie, cu cele şase reactoarele ale sale, se află sub controlul forţelor ruse încă din primele zile ale invaziei în Ucraina declanşată de Moscova în februarie 2022.

Uzina a devenit unul din punctele centrale ale conflictului, cu ambele părţi acuzându-se reciproc de bombardamente în zona acesteia. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) depune eforturi pentru a se ajunge la instituirea unui mecanism de siguranţă pentru prevenirea accidentelor.

Niciunul dintre cele şase reactoare ale centralei nu produce electricitate.

"Este necesară o acţiune urgentă din partea comunităţii internaţionale. Terorismul nuclear al Federaţiei Ruse trebuie oprit imediat, iar invadatorii trebuie să părăsească atât teritoriul centralei, cât şi oraşul-satelit al acesteia, Energodar", se mai spune în comunicatul Energoatom, citat de EFE.

Aceste nou anunţ al Energoatom intervine în plină contraofensivă ucraineană în est şi sud, cuprinzând şi zona Zaporojie, unde se află această centrală, transformată de forţele ruse în bază militară, conform media ucrainene.

content-image

UPDATE 10 august, ora 08.52: Maria Zaharova califică promisiunile Occidentului privind garanțiile de securitate pentru Ucraina drept vorbe goale: 'Ei nu pot garanta nimic'

Declarațiile țărilor occidentale cu privire la acordarea de garanții de securitate Ucrainei sunt vorbe goale și nefondate, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 10 august, ora 08.31: Serviciile secrete din Elveția, scurg informații care îl distrug pe Zelenski: devine un dictator în Ucraina

Serviciul secret elvețian NDB a organizat o scurgere de informații privind situația din Ucraina. După cum subliniază publicaţia "Neue Zuericher Zeitung", care a intrat în posesia unei analize pregătite pentru guvern, NDB se declară îngrijorat de situația politică internă din Ucraina și de viitoarele alegeri prezidențiale, în special comportamentul lui Volodimir Zelenski.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 10 august, ora 07.05: Germania oferă un sprijin major apărării antiaeriene a Ucrainei: ce super-arme va primi curând Zelenski

Germania consolidează apărarea antiaeriană a Ucrainei cu încă două baterii de rachete Patriot, conform listei oficiale a ajutorului militar pentru Kiev actualizată săptămânal de guvernul german, informează joi dpa, potrivit Agerpres.

Sistemele Patriot construite de SUA sunt deosebit de valoroase pentru Ucraina. Potrivit Kievului, bateriile Patriot au interceptat deja de mai multe ori rachete hipersonice ruseşti.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 10 august, ora 05.30: Belarusul primește o lovitură din partea Statelor Unite şi a Canadei: noi sancțiuni severe, pe lista neagră afându-se și compania aeriană Belavia

Statele Unite şi Canada au anunţat miercuri noi sancţiuni împotriva Belarusului, la trei ani după protestele masive care au contestat realegerea preşedintelui Aleksandr Lukaşenko al cărui guvern a calificat drept "acuzaţii false" criticile venite din partea Uniunii Europene, informează joi AFP, citat de Agerpres.

După alegerile prezidenţiale din 9 august 2020, o vastă mişcare de protest a scos în stradă sute de mii de belaruşi pentru a manifesta împotriva unui scrutin considerat a fi falsificat şi o realegere considerată frauduloasă a preşedintelui Lukaşenko, aflat la putere din 1994.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 10 august, ora 03.30: Președintele Serbiei îl somează pe Zelenski: 'Prin recunoașterea Kosovo Ucraina ar pierde totul!'

Contre între președintele Serbiei și cel al Ucrainei: liderul de la Belgrad îl avertizează pe cel de la Kiev în privința unei chestiuni delicate.

"Prin recunoașterea Kosovo, Ucraina va pierde imediat totul" – a declarat președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, atunci când a fost întrebat cum comentează informațiile potrivit cărora Kievul analizează posibilitatea deschiderii unui birou de legătură la Pristina și o eventuală recunoaștere a Kosovo, despre care a vorbit președintele Comisiei de afaceri externe a Parlamentului Ucrainei, spunând că ar fi un răspuns la sprijinul pe care Kosovo îl acordă Ucrainei, informează POLITIKA, potrivit Rador.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 10 august, ora 01.30: Exporturile de cereale din Ucraina, torpilate de interlopii din România: Presa occidentală, acuze fără precedent la adresa românilor

Planul de a exporta cereale din Ucraina prin porturile dunărene şi prin portul Constanţa, după ce Rusia a ieşit din acordul de la Marea Neagră, este singura cale ce ar avea sens din punct de vedere economic, însă nu este o soluţie uşoară.

Dincolo de mine şi loviturile cu drone pe care le riscă transporturile, crima organizată şi corupţia din România sunt piedici în calea eliminării unor dificultăţi logistice, scrie corespondentul de la Washington al publicaţiei The Guardian.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.