Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 10 iulie - Se confirmă întâlnirea lui Putin cu comandanții Wagner/ Luptele grele continuă în Donbas

bangkokpost.com
razboi ucraina

Analiza Institutului pentru Studiul Războiului dezvăluie bilanțul negativ al Rusiei după 14 luni de război în Ucraina. Kremlinul nu a reușit să-și atingă niciunul dintre obiectivele militare, iar forțele ucrainene au preluat inițiativa pe aproape întreg frontul. În același timp, trupele ruse se luptă să-și mențină pozițiile în teritoriile ocupate.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de luni, 10 iulie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 10 iulie, ora 23.45: Rusia nu vede cu ochi buni apropierea dintre Ucraina și Turcia: Mesajul transmis de 'vocea' lui Putin, Dmitri Peskov

content-image

Turcia are dreptul să-şi dezvolte relaţiile cu Ucraina, dar Rusia speră ca aceste relaţii să nu fie îndreptate împotriva sa, a transmis luni preşedinţa rusă, după ce Ankara a predat Kievului comandanţi ai batalionului ucrainean Azov luaţi prizonieri de armata rusă şi care, în virtutea unui acord tripartit între aceste capitale şi Moscova, ar fi trebuit să rămână în Turcia până la sfârşitul războiului, relatează agenţia EFE.

Detalii AICI

UPDATE 10 iulie, ora 20.45: Ministerul Apărării din Rusia face acuzații: Ucraina are peste 12.000 de mercenari, 700 sunt din România

content-image

Ucraina a contractat de la începutul invaziei ruse aproximativ 12.000 de mercenari din 84 de ţări, potrivit unei estimări publicate luni de Ministerul rus al Apărării, relatează agenţia EFE. "În total, începând din 24 februarie 2022, au sosit oficial în ţară (în Ucraina) pentru a participa la acţiuni combatante de partea armatei ucrainene 11.675 de mercenari din 84 de ţări", a susţinut Ministerul rus al Apărării pe contul său de Telegram, scrie Agerpres.

Detalii AICI

UPDATE 10 iulie, ora 20.10: Anunțul care dă fiori: Rusia și-a dublat producția de avioane de luptă Su-34 și Su-35

content-image

Rusia și-a dublat producția de avioane de luptă de tip Su-34 și Su-35 pentru a-și satisface nevoile militare din Ucraina, a informat luni agenția de presă RIA, citând un manager de rang înalt din cadrul conglomeratului de stat Rostec, scrie Rador.

Detalii AICI

UPDATE 10 iulie, ora 17.57: De ce Israelul ezită să îi dea Ucrainei `Iron Dome`, cel mai eficient sistem antirachetă din lume

content-image

Sistemul de apărare antirachetă israelian „Iron Dome” nu va fi livrat Ucrainei - în ciuda faptului că este o armă defensivă, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu. Motivul? Există riscul ca sistemul să ajungă în Iran prin Rusia. Ambasadorul Israelului în Ucraina, Michael Brodsky, a explicat mai detaliat de ce transferul este imposibil într-un interviu pentru ZN.UA. El a spus că „Israelul se bazează exclusiv pe el însuși de zeci de ani și că este sigur că Ucraina va ajunge la același lucru”.

Detalii AICI

UPDATE 10 iulie, ora 17.02: La un pas de Al Treilea Război Mondial? Rusia amenință NATO cu o 'reacție destul de fermă' dacă Ucraina e primită în alianță

content-image

Posibila aderare a Ucrainei la NATO va avea consecințe foarte negative pentru sistemul de securitate din Europa și va fi o amenințare absolută pentru Rusia, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.

Detalii AICI

UPDATE 10 iulie, ora 16.52: Ucraina a dus războiul la un cu totul alt nivel: 'armata paralelă' care îi face o forță de temut la nivel mondial

content-image

Războiul din Ucraina are și o importantă componentă tehnologică, iar aici ucrainenii câștigă detașat bătălia cu rușii. Ucrainenii joacă la un cu totul alt nivel, iar o ”armată paralelă” de 250.000 de IT-iști și hackeri lucrează pentru a direcționa drone, pentru a afla informații sau pentru a idenfica poziția inamicului. De asemenea, ucrainenii și-au creat propriul AI și au un sistem de televiziuni cu circuit închis pentru a transmite imaginile.

Detalii AICI

UPDATE 10 iulie, ora 17.27: Kremlinul confirmă zvonurile privind o întâlnire între Putin și comandanții Wagner în frunte cu Prigojin

Șeful PMC Wagner, Evgheni Prigojin, a fost convocat la Kremlin după rebeliunea armată, unde a avut o întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin, scrie Libération, citând surse din serviciile de informații occidentale. Kremlinul a confirmat în cele din urmă întâlnirea dintre cei doi.

Potrivit acestora, comandanții PMC au participat la întâlnirile Prigojin-Putin. Pe lângă Putin, Prigojin a purtat discuții cu directorul Gărzii Naționale, Viktor Zolotov, și cu șeful Serviciului de Informații Externe, Serghei Naryshkin.

Detalii aici

content-image

UPDATE 10 iulie, ora 17.03: Contractul companiei energetice cu sediul la Viena cu Gazprom va expira în 2040.

Grupul energetic austriac OMV va continua să-și cumpere din Rusia cea mai mare parte a gazului pentru iarna aceasta, a declarat directorul lui executiv, în ciuda faptului că firma și-a asigurat prin contracte de rezervă acoperirea întregului import necesar din alte surse, relateaza The Financial Times citat de Rador.

Detalii AICI

content-image

UPDATE 10 iulie, ora 16.40: RIA NOVOSTI (via Rador): NATO poartă împotriva Rusiei un război proxi (deputat german)

NATO poartă împotriva Rusiei un război proxi, trimițând Ucrainei arme și încartiruind instructori militari de-ai săi pe teritoriul țării, este de părere Sevim Dagdelen, deputat în Bundestag din partea Partidului de Stânga, citat de agenția de presă chineză Xinhua, anunță Rador.

"Cu ajutorul livrărilor de arme și amplasarea de instructori pe teritoriul Ucranei, NATO duce un proxi-război împotriva Rusiei, pentru a învinge puterea nucleară cu ajutorul combinației puterii militare și a unui război economic fără precedent", a declarat Dagdelen. După părerea sa, NATO nu este o alianță de apărare, în ciuda faptului că tocmai așa îi spun liderii țărilor occidentale. Alianța duce o cursă agresivă a înarmărilor și creează obstacole în calea negocierilor privind criza ucraineană, a adăugat Dagdelen.

"Dacă prezentăm conflictul ca pe un joc de șah, atunci NATO caută pioni care pot fi sacrificați pentru obținerea unei poziții mai avantajoase", a spus deputatul. Deputatul german și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu discuțiile care se poartă în NATO cu privire la problema aderării Ucrainei la Alianță. Acordarea pentru Ucraina a statutului de membră în organizație sau de garanții de securitate poate conduce la o ciocnire între NATO și Rusia, a adăugat Dagdelen.

content-image

UPDATE 10 iulie, ora 15.30: ROSBALT: Kremlinul așteaptă explicații de la Turcia în legătură cu camandanții organizației "Azov", dar este gata să continue dialogul

Rusia va continua dialogul cu Turcia, în ciuda faptului că este de părere că întoarcerea în Ucraina a comandanților organizației "Azov" (organizație declarată teroristă și interzisă în Rusia - n. red.) este o încălcare a înțelegerilor existente, a declarat jurnaliștilor secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov.

"Vom discuta acest lucru cu partea turcă, așa cum, de fapt, am început să facem", a afirmat, citat de RBK. El a adăugat că Kremlinul va dezvolta relațiile cu Turcia, dar va ține seama de situația cu întoarcerea comandanților ucraineni la următoarele înțelegeri.

"Vom folosi aceste canale de dialog pentru a ne clarifica poziția și pentru a lua în considerare această situație la următoarele înțelegeri în diferite domenii", a declarat Peskov, subliniind că ultimele evenimente nu influențează în niciun fel crearea unui hub de gaze. După cum a afirmat Peskov, relațiile cu Turcia sunt complexe, deși există și anumite probleme în care există dezacorduri, de exemplu, construcția unei fabrici pentru producția de drone Bayraktar.

Anterior președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat întoarcerea în patrie din Turcia a cinci comandanți ai organizației "Azov ". Ei au ajuns în Turcia după un schimb de prizonieri în toamna anului trecut. Atunci Ucraina a primit 215 persoane, iar Rusia 55 de militari, precum și pe politicianul ucrainean Viktor Medvedciuk. În același timp, cinci comandanți "Azov" trebuiau să rămână în Turcia până la acțiunilor de luptă "sub garanțiile personale ale președintelui turc".

content-image

UPDATE 10 iulie, ora 14.57: Kievul aruncă în luptă mercenari străini (Ministerul rus al Apărării)

Kievul a intensificat recrutarea de mercenari în Asia, America Latină și Orientul Mijlociu pe fondul eșecului planurilor de mobilizare și pentru tăinuirea pierderilor importante ale Forțelor Militare ale Ucrainei, a comunicat ministerul Apărării al Rusiei.

"Pe fondul eșecului unui nou val de mobilizare în Ucraina și în scopul ascunderii pierderilor catastrofale ale efectivului Forțelor militare ale Ucrainei, regimul de la Kiev a intensificat activitatea de recrutare în Asia, America Latină și Orientul Mijlociu pentru a atrage mercenari străini", a spus Ministerul rus al Apărării.

content-image

UPDATE 10 iulie, ora 14.00: Dilema Wagner - Putin nu știe ce să facă cu gruparea lui Prigojin (ISW)

Decizia lui Putin de a nu expulza Grupul Wagner și de a-i urmări pe liderii rebelilor îl pune pe dictatorul rus într-o „poziție incomodă”, a scris Institutul pentru Studierea Războiului (ISW).

Detalii aici

content-image

UPDATE 10 iulie, ora 11.40: VIDEO Putin distruge propaganda: Valeri Gherasimov e în continuare șeful armatei și conduce războiul din Ucraina

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, ar fi luat decizia de a-l schimba din funcție pe șeful trupelor rusești din Ucraina, Valeri Gherasimov. Cel puțin asta au titrat marile ziare în weekend, care citau mai mulți bloggeri militari ruși. Doar că surpriza a venit luni dimineață, când Ministerul rus al Apărării a publicat o filmare cu Gherasimov în timp ce i se dă raportul despre o serie de atacuri ucrainene cu rachete asupra Crimeei și regiunilor Rostov și Kaluga.

Detalii aici

content-image

 

UPADTE 10 iulie, ora 10.25: Zelenski crede că Biden ar putea pune capăt războiului în 5 minute - Atac la Donald Trump

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că omologul său american Joe Biden ar putea pune capăt conflictului ucrainean în cinci minute renunțând la teritoriul ucrainean, dar Kievul nu este de acord, notează TASS.

Detalii aici

content-image

UPDATE 10 iulie, ora 10.00: Imagini apocaliptice – atac dur al rușilor în Zaporojie: trei femei și un bărbat au murit

Patru persoane - trei femei şi un bărbat, toţi în vârstă de 40 de ani - au fost ucise, iar alte 11 au fost rănite într-un bombardament rus al unei zone rezidenţiale în oraşul Orihiv, situat pe linia frontului, în regiunea ucraineană Zaporojie, în timpul unei distribuiri de ajutoare umanitare, anunţă luni guvernatorul regiunii, Iuri Malaşkoll, relatează Reuters

Detalii aici

content-image

UPDATE 10 iulie, ora 9.47: Prigojin reapare public. Atac dur împotriva presei ruse: Nenorociților! Faceți audiență cu povești de genul ăsta?

După tentativa de revoltă din 24 iunie, liderul WagnerEvgheni Prigojin, a revenit pe canalele sale de socializare și a atacat mass-media rusă, vinovată în opinia sa că a întors spatele grupului de mercenari angajați în războiul din Ucraina.

Detalii aici

content-image

UPDATE 10 iulie, ora 9.20: Zelenski profețește o nouă revoluție în Rusia: 'Putin nu are forța militară în interiorul Rusiei'

Există un semnal că o nouă rebeliune poate începe în Rusia, care va fi susținută de un număr mare de oameni, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat ABC News, comentând revolta liderului PMC rus Wagner Evgheni Prigojin de la Moscova.

Detalii aici

content-image

 

UPDATE 10 iulie, ora 8.20: Rușii par să pregătească retragerea din Zaporojie: Primarul din Melitopol spune că forțele ruse minează infrastructura critică

Forțele ruse au început să mineze infrastructura critică în părțile ocupate ale regiunii Zaporojie, a informat primarul Melitopol, Ivan Fedorov, prin Telegram, pe 9 iulie.

Detalii aici

content-image

UPDATE 10 iulie, ora 05.35 - În drum spre summitul NATO, Joe Biden se întâlnește cu regele Charles al III-lea și premierul Rishi Sunak

Preşedintele american Joe Biden a sosit duminică în Regatul Unit, unde se va întâlni cu regele Charles al III-lea şi cu prim-ministrul Rishi Sunak înainte de a se îndrepta către summitul NATO de la Vilnius, apoi în Finlanda, relatează AFP, citat de Agerpres.

Liderul democrat, care a decolat la bordul Air Force One de la o bază militară din Delaware, a aterizat duminică seara pe aeroportul Stansted, nordul Londrei.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 10 iulie, ora 04.10 - Fost ambasador SUA crede că nu se mai poate negocia cu Rusia: 'Cum se putea face o pace cu Hitler în ultimul an al războiului?'

Fostul ambasador al SUA în România, Adrian Zuckerman, susţine că Ucraina „trebuie” să iasă victorioasă în faţa Rusiei în războiul declanşat în luna februarie a anului trecut, potrivit news.ro.

Întrebat, duminică seară, într-o emisiune la Prima News dacă crede că Ucraina va învinge Rusia şi îşi va recupera şi teritoriile ocupate abuziv de ruşi, fostul ambasador al SUA a răspuns: „Nu o să fie aşa de repede cum ar fi vrut Zelenski, nu cred că o să fie aşa de repede cum ar fi vrut ţările occidentale, sau măcar majoritatea, dar trebuie să se întâmple aşa.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 10 iulie, ora 01.05 - Preşedintele Germaniei face balet cu bombele cu dispersie: sunt interzise, dar în cazul Ucrainei e vorba de protecție

Preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, cere ca SUA să nu fie "blocate" în încercarea lor de a livra bombe cu dispersie armatei ucrainene, apărând în acelaşi timp opoziţia oficială a ţării sale faţă de aceste arme controversate, informează AFP, conform Agerpres.

"Poziţia germană împotriva muniţiilor cu dispersie este încă justificată. Dar în situaţia actuală nu poţi bloca Statele Unite", a declarat el într-un interviu transmis duminică de postul german ZDF.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.