Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 12 iunie - Crește îngrijorarea cu privire la centrala nucleară de la Zaporojie

geopoliticalmonitor.com
razboi ucraina

Forţele terestre ucrainene au declarat duminică că soldaţii Brigăzii 68 de Vânătoare Separate au eliberat satul Blahodatne din regiunea Doneţk. Nu au oferit detalii, dar un videoclip publicat a arătat mai mulţi soldaţi ucraineni plantând un steag ucrainean în fereastra unei clădiri puternic avariate. STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de luni, 12 iunie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 12 iunie, ora 23.30: Alertă în Ucraina- Rusia a mai aruncat în aer un baraj la fix o săptămână distanță după detonarea barajului Kakhovka

La o săptămână după detonarea barajului Kakhovka, Rusia este acuzată că a aruncat în aer un baraj mai mic în regiunea Doneţk, notează www.thedrive.com.

Continuarea AICI

UPDATE 12 iunie, ora 23.26: Generalul (r) Ben Hodges analizează contraefensiva ucraineană: 'Ofensiva a început în mod clar, dar nu cred că şi atacul principal'

Ucraina a anunţat luni că trupele sale au recucerit un al patrulea sat care era ocupat de forţele ruseşti în sud-estul ţării, acolo unde forţele sale au lansat de curând o contraofensivă, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Continuarea AICI

UPDATE 12 iunie, ora 23.18: Povestea emoționantă a lui Rambo - Un ciobănesc german rănit grav în războiul din Ucraina a ajuns câine polițist la Budapesta

După un atac cu rachete în estul Ucrainei, jumătate din fața lui Rambo a fost mutilată și însângerată. Șrapnelul îi răvășise partea dreaptă a capului și nu se știa dacă va supraviețui.

Continuarea AICI

UPDATE 12 iunie, ora 20.53: Lupte intense în Doneţk şi Zaporojie: trupele ucrainene înaintează de-a lungul unui râu

Trupele ruse şi ucrainene poartă lupte intense în provinciile Doneţk şi Zaporojia din estul şi sud-estul Ucrainei, unde armata ucraineană a recucerit un şir de sate după lansarea mult aşteptatei contraofensive prin care încearcă recuperarea teritoriilor ocupate de Rusia, consemnează luni CNN şi Reuters, informează Agerpres.

Continuarea AICI

UPDATE 12 iunie, ora 18.40: Mutare de ultim moment la Moscova: Cecenii lui Kadîrov intră sub controlul lui Șoigu în timp ce trupele Wagner refuză

Ministerul rus al Apărării a declarat luni că a semnat un contract cu gruparea Ahmat a forţelor speciale cecene, la o zi după ce şeful grupului Wagner de mercenari ruşi, Evgheni Prigojin, a refuzat să facă acest lucru, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Continuarea AICI

UPDATE 12 iunie, ora 18.37: O persoană a fost ucisă în cursul unui atac rusesc, în sud-estul Ucrainei

Un bărbat a fost ucis, altul fiind grav rănit în cursul unui atac rusesc asupra orăşelului Orihiv din regiunea Zaporijjia, în sud-estul Ucrainei, a declarat luni guvernatorul regional Iuri Malaşko. Dl Malaşko a spus că trei bombe au distrus case și comunicații în micul oraș, situat la aproximativ opt km de linia frontului, anunță Reuters, potrivit Rador.

El a mai declarat că bărbatul care a fost ucis avea 48 de ani, iar cel rănit are 32 de ani. Oficialii au spus că mai multe sute de locuitori sunt încă în oraș, deși infrastructura de acolo a fost în mare parte distrusă de forțele ruse care au ocupat cea mai mare parte a regiunii Zaporijjia în primele luni ale invaziei de anul trecut. Armata ucraineană a anunţat că trupele sale au recucerit de la forțele ruse patru sate din sud-estul ţării.

UPDATE 12 iunie, ora 15.32: Oficialii de la CPI au descins în Ucraina: S-a deschis o anchetă fulger după distrugerea Barajului Kahovka

Curtea Penală Internaţională (CPI) a deschis o anchetă cu privire la distrugerea Barajului Kahovka, a anunţat preşedintele Volodimir Zelenski, relatează CNN. Distrugerea Barajului Kahovka este una dintre cele mai mari catastrofe industriale şi ecologice din Europa din ultimele decenii, scrie News.ro.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 12 iunie, ora 15.27: Autorităţile ruse se pregătesc de evacuarea locuitorilor oraşului Armiansk, din Crimeea, susţine serviciul militar de informaţii din Ucraina

Serviciul militar de informaţii din Ucraina a anunţat că autorităţile ruse se pregătesc de evacuarea locuitorilor unui oraş din Crimeea, după ce distrugerea barajului Kahovka a pus în primejdie o fabrică locală de produse chimice, scrie BBC, potrivit Rador. Oraşul Armiansk este situat în coridorul care uneşte Crimeea de restul Ucrainei. Fabrica locală de produse chimice depinde de apa Canalului Crimeii de Nord, care până în urmă cu câteva zile era alimentat de uriaşul lac de acumulare de la Kahovka. Acum, debitul a scăzut, după ce barajul a fost aruncat în aer. Conform serviciului militar de informaţii din Crimeea, ocupanţii ruşi intenţionează să evacueze toţi locuitorii din Armiansk. Totodată, există rapoarte conform cărora autorităţile ruse intenţionează să oprească complet producţia la fabrica de produse chimice şi că geniştii ar fi plasat deja explozivi în incinta acesteia.

content-image

UPDATE 12 iunie, ora 14.46: Zelenski a răbufnit după bombardarea rutelor de evacuare de la Kahovka: Până şi fiarele au mai multă moralitate decât tine, stat rus! (Video)

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, duminică, într-un nou discurs, că ruşii au creat un dezastru aruncând în aer barajul Kahovka şi acum bombardează rutele de evacuare din zonă. “Până şi fiarele au mai multă moralitate decât tine, stat rus”, a spus el.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 12 iunie, ora 14.09: Krivîi Rih trebuie să-şi reducă cu 40% consumul de apă după ruperea barajului Kahovka

Oraşul ucrainean Krivîi Rih, care înainte de război avea peste 600.000 de locuitori, va trebui să îşi reducă consumul de apă cu 40% după ce un baraj situat pe teritoriul ocupat de Rusia în sudul Ucrainei, care furniza 70% din apa folosită de oraş, a fost aruncat în aer, transmite EFE, informează Agerpres.

Primarul Iuri Vilkul a făcut apel la fiecare locuitor să consume cu 40% mai puţin, pentru a evita situaţia ca oraşul să rămână fără apă, înainte ca guvernul să implementeze soluţii pentru a asigura accesul la apă potabilă în zonele din sudul Ucrainei care depindeau de barajul distrus. "Evoluţia situaţiei depinde cu adevărat de dumneavoastră", le-a spus primarul, citat de presa locală, cetăţenilor din Krivîi Rih. El a subliniat că utilizarea apei de către populaţie este prima sursă de consum şi a făcut apel la angajamentul cetăţenilor. "Cred în conştiinţa noastră şi sper ca împreună să putem depăşi această încercare, aşa cum am făcut-o în multe altele", a adăugat primarul.

Guvernul de la Kiev a aprobat săptămâna trecută o sumă de aproape 40 de milioane de euro pentru construirea de conducte care să aducă apă potabilă în zonele afectate de distrugerea barajului, pe care Ucraina o pune pe seama unei explozii intenţionate provocate de către forţele de ocupaţie ruseşti pentru a pune în dificultate contraofensiva ucraineană.

Distrugerea barajului Kahovka a forţat şi alte oraşe din zonă, precum Mikolaiv, să caute surse alternative de apă, care nu sunt întotdeauna de o calitate adecvată.

content-image

UPDATE 12 iunie, ora 14.05: Ucraina pierde 16 vehicule blindate americane de tip Bradley, dezvăluie Oryx

Ucraina a pierdut 16 vehicule blindate de tip Bradley în ultimele zile, potrivit unei analize în domeniul informaţiilor clasificate din sursă deschisă, însă armata ucraineană a anunţat că a cucerit trei sate ocupate de ruşi în regiunea ucraineană Doneţk, relatează CNN, informează News.ro.

Cele 16 vehicule de infanterie de tip Brdaley - distruse sau avariate şi abandonate în ultimele zile - reprezintă aproape 15% dintre cele 109 vehicule pe care Statele Unite le-au livrat Ucrainei, potrivit lui Jakub Janovsky de la site-ul de informaţii clasificate din surse deschise Oryx, care culege probe vizuale ale pierderilor de echipament militar în Ucraina de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie 2022.

Un vehicul de luptă de tip Bradley - care se deplasează mai degrabă pe şenile decât pe roţi - poate transporta zece militari şi este folosit la transportul personalului militar pe câmplul de luptă şi asigură foc de sprijin.

Aceste vehicule sunt importante în contraofensiva Kievului, sublinia comandanta celui de-al 841-lea Batalion de Transport al Armatei americane, locotenent-colonelul Rebecca D’Angelo,la sfârşitul lui ianuarie, când Armata americană (US Army) a livrat Ucrainei ultima tranşă de peste 60 de vehicule de tip Bradley.

”Acestea le vor îmbunătăţi, să sperăm, capacitatea de a avansa pe câmpul de luptă şi de a recuceri terenul pierdut, prin echiparea cu echipament care să corespundă sau să-l depăşească pe cel al ruşilor”, sublinia într-un raport al US Army D’Angelo.

Însă vehiculele de tip Bardley au nevoie şi de alte capacităţi - inclusiv susţinere aeriană, artilerie cu rază lungă de acţiune şi informaţii clasificate ”incisive”, avertiza în ianuarie, după ce Washingtonul anunţa că livrează acest tip de armament Ucrainei, un analist militar CNN, un general în retragere, James “Spider” Marks.

”O singură piesă de echipament Bradley este minunată, dar are nevoie să fie Folosită împreună cu toţi ceilalţi factori de sprijin”, insista el atunci.

Armata ucraineană nu dispune de susţinere aeriană, însă urmează să primească avioane multirol de tip F-16 din Occident.

Aceste 16 vehicule de tip Bradley fac parte dintrev cele aproape 3.600 de echipamente militare pe care Ucraina le-a pierdut în război, potrivit Oryx.

Armata rusă a pierdut peste 10.600 de piese de echipament militar, potrivit site-ului.

content-image

UPDATE 12 iunie, ora 13.23: Lupte raportate la Vremievsky

Divizia 127 rusă a trecut la o ofensivă puternică împotriva părții pierdute a Vremievsky.

Trupele ruse, cu un sprijin aerian masiv, atacă în zona Neskuchnoye. De asemenea, forțele armate rusești au adus tunuri și artilerie.

content-image

UPDATE 12 iunie, ora 13.18: Bazinele de răcire ale centralei nucleare Zaporojie sunt stabile, în pofida golirii rezervorului

Lacul de acumulare de la Kahovka (regiunea Herson, sud) a pierdut aproape trei sferturi din volumul de apă de când a fost distrus barajul de la Kahovka, dar bazinele de răcire de la centrala nucleară Zaporojie din apropiere sunt stabile şi suficient de înalte, a declarat luni Ministerul ucrainean al Mediului, potrivit Reuters, informează Agerpres.

Kievul susţine că Rusia a aruncat în aer barajul din sudul Ucrainei săptămâna trecută, ceea ce a provocat inundaţii catastrofale în zonă. Rusia a dat vina pe Ucraina pentru distrugerea infrastructurii.

Centrala nucleară, cea mai mare din Europa, sub ocupaţie rusă, este situată în amonte, pe malul lacului de acumulare. Aceasta dispune de propriile rezervoare pentru răcirea reactoarelor, chiar dacă ele nu produc electricitate.

"În ceea ce priveşte centrala nucleară, nivelul apei din bazinele uzinei este stabil şi suficient pentru a satisface nevoile acesteia. Situaţia este de acum sub control", a declarat ministrul mediului ucrainean, Ruslan Strileţ,la televiziunea locală.

Şeful organismului ONU de supraveghere atomică, Rafael Grossi, este aşteptat să efectueze o vizită la centrala Zaporojie săptămâna aceasta. Duminică, el a declarat că Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) are nevoie de acces extins pentru a verifica o discrepanţă semnificativă în măsurătorile nivelului de apă din rezervor.

Autorităţile nucleare ucrainene susţin că bazinele de răcire ale centralei sunt separate de rezervor, că acestea pot fi umplute din puţuri din regiune şi că apa din bazin se evaporă lent deoarece reactoarele nu produc electricitate.

content-image

UPDATE 12 iunie, ora 12.36: VIDEO - Scene din Apocalipsă în Ucraina: Cel puţin 14 morţi, 35 de dispăruți şi 2.700 de persoane evacuate

Cel puţin 14 persoane au fost murit, iar alte peste 2.700 au fost evacuate din zona inundată în regiunea ucraineană Herson (sud), după distrugerea Barajului Kahovka, anunţă Guvernul ucrainean, relatează CNN.

Continuarea aici.

 

 

UPDATE 12 iunie, ora 11.37: Oficialii ucraineni au acuzat Rusia de distrugerea unui baraj de pe râul Mokri Iali

Oficialii ucraineni au acuzat Rusia că a aruncat în aer un mic baraj din apropierea satului Novodarivka, din Zaporijjia, inundând zonele din jurul malurilor râului Mokri Iali, scrie BBC, relatează Rador.

 

UPDATE 12 iunie, ora 10.50: Ucraina pârăște Ungaria la Bruxelles: Rosatom face parte din regimul lui Putin, care sprijină activități teroriste

Ucraina a trimis o notă Comisiei Europene în legătură cu proiectul de construcție a reactorului nuclear de către compania rusă Rosatom, în Ungaria, a anunțat premierul ucrainean pe pagina sa de pe Telegram, relatează Nepszava citat de Rador.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 12 iunie, ora 09.30: Pe măsură ce Ucraina își începe contraofensiva, pentru Putin riscurile politice sunt în creștere

Pentru Putin, riscurile politice sunt în creștere pe măsură ce armata ucraineană își lansează îndelung așteptata ofensivă menită să scoată Rusia de pe teritoriul pe care această țară și l-a anexat ilegal anul trecut, iar președintele rus a recunoscut „eventualitatea unei ofensive” a Kievului, relatează The Washington Post citat de Rador.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 12 iunie, ora 09.26: Armata ucraineană anunţă că armata rusă se află în defensivă în regiunile ucrainene Zaporojie şi Herson

Armata ucraineană (AFU) anunţă luni că armata rusă este în defensivă în regiunile Zaporojie şi Herson, în contextul în care forţele ucrainene îşi intensifică activităţile pe linia frontului, relatează CNN, potrivit NEWS.RO.

Armata rusă a atacat cu artileria numeroase localităţi în zonă, acuză armata ucraineană.

Ministerul rus al Apărării anunţă, la rândul său, că forţe ucrainene ”lansează tot mai multe atacuri” către regiunea Zaporojie şi că a distrus vehicule blindate ucrainene.

Armata ucraineană a anunţat că a înaintat în mai multe direcţii în weekend, după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că armata ucraineană a lansat contraofensiva în vederea recuceririi teritoriilor ocupate de către ruşi.

content-image

UPDATE 12 iunie, ora 09.25: Numărul ucrainenilor care au intrat în România începând din 10 februarie 2022 a trecut de 4,5 milioane

Numărul ucrainenilor care au intrat în România pe fondul invaziei ruse a trecut de 4,5 milioane, relevă datele Poliţiei de Frontieră, informează News.ro.

Conform Poliţiei de Frontieră, în data de 11 iunie, prin punctele de fro­ntieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalităţile de control (atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire) aproximativ 263.300 de persoane, cetăţeni români şi străini şi peste 59.600 de mijloace de transport, pe ambele sensuri.

”Pe sensul de intrare în România, au fost 117.700 de persoane, dintre care 13.711 de cetăţeni ucraineni. Astfel, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 11.06.2023, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 4.508.147 cetăţeni ucraineni”, precizează sursa citată.

În continuare, controlul de frontieră la intrarea în România prin punctele de trecere a frontierei se derulează cu operativitate, în conformitate cu prevederile legislaţiei naţionale şi comunitare, Poliţia de Frontieră lucrând la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere.ntieră lucrând la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere.

content-image

UPDATE 12 iunie, ora 09.07: Organismul ONU de supraveghere nucleară, îngrijorat de nivelul apei la centrala Zaporojie

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat - duminică - că are nevoie de un acces mai extins în jurul centralei nucleare Zaporojie, aflată sub controlul Rusiei în sudul Ucrainei, pentru a verifica o "discrepanţă semnificativă" în datele privind nivelul apei de la barajul Kahovka, distrus săptămâna trecută şi utilizat pentru răcirea reactoarelor centralei, potrivit Reuters, informează Agerpres.

Şeful AIEA, Rafael Grossi, care urmează să efectueze o vizită la centrala Zaporojie în cursul acestei săptămâni, a declarat că măsurătorile primite de agenţie arată că nivelurile de apă ale barajului la intrarea în uzină au fost stabile timp de aproximativ o zi în weekend. "Cu toate acestea, înălţimea ar continua să scadă în alte părţi ale imensului rezervor, provocând o posibilă diferenţă de doi metri", a declarat Grossi într-un comunicat. "Înălţimea nivelului apei este un parametru esenţial pentru funcţionarea continuă a pompelor de apă", potrivit acestuia.

Distrugerea barajului hidroelectric Kahovka, săptămâna trecută în sudul Ucrainei, a inundat oraşele şi satele din aval şi a forţat mii de locuitori să-şi părăsească locuinţele.

Atât barajul hidroelectric Kahovka, cât şi centrala nucleară Zaporojie au fost ocupate de Rusia încă din primele zile ale invaziei sale în Ucraina în februarie 2022. Apa din acest rezervor este utilizată pentru răcirea celor şase reactoare ale uzinei şi stocarea combustibilului uzat, a declarat AIEA. "Este posibil ca această discrepanţă în nivelurile măsurate să aibă drept cauză o masă de apă izolată, separată de masa mai mare a rezervorului", a indicat Gross în comunicat. "Dar vom putea afla aceasta când vom avea acces la centrală", a spus el.

Grossi a declarat că centrala "joacă un rol-cheie pentru siguranţa şi securitatea centralei nucleare aflate la câţiva kilometri distanţă", de unde şi necesitatea accesului şi a unei evaluări independente.

AIEA a declarat anterior că centrala Zaporojie poate recurge la alte surse de apă atunci când apa din rezervor nu va mai fi disponibilă, inclusiv un bazin mare de răcire cu o rezervă de apă pentru mai multe luni.

content-image

UPDATE 12 iunie, ora 08.00: Rușii au mai distrus un baraj în Ucraina. Oficialii militari de la Kiev: 'Folosesc această tactică pentru a ne încetini avansul'

Armata rusă a distrus, duminică, un baraj situat pe un râu din regiunea Donețk, în încercarea de a încetini contraofensiva ucraineană, a anunțat Valeri Șerșen, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, potrivit Kiev Independent.

Rușii ar fi distrus barajul de mici dimensiuni de pe râul Mokri Yali, provocând inundații pe ambele maluri, spune Șerșen, adăugând că „acest lucru nu afectează” totuși operațiunile armatei ucrainene.

„La început, ocupanții au aruncat în aer rezervorul de apă Karlov, apoi barajul Kahovka, apoi au aruncat în aer alte structuri în zona ocupată din regiunea Zaporojie”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 12 iunie, ora 07.50: Contraofensiva continuă: Forțele ucrainene au făcut progrese în regiunile Donețk și Zaporojie

Forțele ucrainene au făcut progrese verificate vizual în regiunile Donețk și Zaporojie, pe care forțele ruse le-au confirmat, dar continuă să le minimizeze, a declarat Institutul pentru Studierea Războiului în cea mai recentă actualizare din 11 iunie.

Potrivit ISW, atât surse ucrainene, cât și ruse au raportat că Ucraina a înregistrat câștiguri la sud de Velyka Novosilka, în regiunea Donețk, între 10 și 11 iunie, inclusiv eliberarea satelor Makarivka, Neskuchne, Blahodatne, Storozheve și Novodarivka.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 12 iunie, ora 07.30: Industria militară rusă duduie: 600 de tancuri sunt gata de front/ Alte 5000 sunt în rezervă (rapoarte britanice)

Rapoartele britanice susțin că sancțiunile occidentale limitează fabricarea tancurilor de luptă moderne T-90M și T-14 Armata.

Rusia își orientează economia către producția de război pentru a satisface nevoile tot mai mari ale războiului din Ucraina, după înfrângeri masive pe câmpul de luptă. Un raport recent al Centrului de Studii Strategice și Internaționale (CSIS) dezvăluie că Forțele Armate Ruse au pierdut între 1.845 și 3.511 tancuri pe front.

Dar aceeași sursă indică faptul că Moscova ar avea în rezervă 5.000 de tancuri, dintre care aproximativ 700 sunt T-90 și T-80 moderne și aproximativ 2.000 sunt T-72.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 12 iunie, ora 05.35: Kim Jong Un vrea să se întâlnească personal cu Vladimir Putin, pentru a-i 'strânge mâna'

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a promis să "îşi dea mâna" cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru a consolida cooperarea strategică în scopul comun de a construi o ţară puternică, a informat luni presa de stat KCNA, citată de Reuters și Agerpres.

Kim şi-a asumat angajamentul într-un mesaj de marcare a Zilei Naţionale a Rusiei, adresat preşedintelui Vladimir Putin, în care a apărat decizia acestuia de a invada Ucraina şi în care a arătat "sprijin şi solidaritate depline".

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 12 iunie, ora 05.00: Zelenski anunță triumfător recucerirea a trei localităţi: 'Le sunt recunoscător soldaţilor noştri pentru această zi'

Ucraina a anunţat duminică recucerirea a trei localităţi din regiunea Doneţk, primele câştiguri teritoriale obţinute în urma "acţiunilor contraofensive" menţionate cu o zi înainte de preşedintele Volodimir Zelenski, informează AFP, citat de Agerpres.

În acelaşi timp, trei persoane au fost ucise şi cel puţin alte 23 au fost rănite în atacuri ruseşti asupra civililor evacuaţi, în special cei aflaţi în bărci, din zonele inundate din sudul Ucrainei în urma distrugerii unui baraj la începutul acestei săptămâni, au declarat autorităţile locale.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 12 iunie, ora 04.10: Curtea Penală Internațională a inițiat o investigație cu privire la distrugerea barajului Kakovka

Curtea Penală Internațională (CPI) a început o anchetă privind prăbușirea barajului de la Nova Kakovka, în Ucraina, a declarat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, în discursul său nocturn de duminică, anunță Rador.

Prăbușirea barajului din sudul Ucrainei este unul dintre cele mai mari dezastre industriale și ecologice din Europa din ultimele decenii. Catastrofa a dus la pierderi de vieţi omeneşti, a distrus sate întregi, a inundat terenuri agricole, a privat zeci de mii de oameni de energie electrică și apă curată și a provocat daune masive mediului. "În ultimele zile, reprezentanți ai CPI au vizitat regiunea Herson.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 12 iunie, ora 03.45: 'Grupul nostru de sabotaj e în spatele a toate astea': un telefon suspect dezvăluie cine se ascunde în spatele distrugerii barajului de la Kahovka

La începutul săptămânii, barajul de la Kahovka, în sudul Ucrainei, ocupat în prezent de forţele ruse, a fost parţial distrus. De atunci, ruşii şi ucrainenii îşi pasează vina. Această distrugere parţială a provocat inundaţii în multe localităţi de-a lungul Niprului, scrie La Libre Belgique, citat de Rador.

Vineri, noi dezvăluiri au fost făcute pe Telegram de serviciile de securitate ucrainene. Acestea afirmă că au dovada că ruşii sunt în spatele acestui atac. Ei ar fi interceptat un apel telefonic în care un militar rus declară: "Nu ei (ucrainenii n. red.) au făcut-o. Grupul nostru de sabotaj e în spatele a toate astea. Voiau să sperie oamenii cu acest baraj. Lucrurile nu s-au petrecut cum era prevăzut, ci mai mult decât prevăzuseră".

Continuarea aici

content-image

 

 

UPDATE 12 iunie, ora 02.50: Acord de eliberare: Rusia și Ucraina finalizează schimbul a aproape 200 de prizonieri

Rusia și Ucraina au făcut un schimb de aproape 200 de prizonieri de război duminică, potrivit declarațiilor oficialilor de la Moscova și Kiev, informează Rador.

Potrivit anunţului, 94 de membri ai forţelor ruse au fost întorși în țara lor natală în cadrul schimbului, a declarat Ministerul rus al Apărării, adăugând că luptătorii vor fi duși în unităţi medicale înainte de a li se permite să se întoarcă la familiile lor.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 12 iunie, ora 00.40: Incident în Marea Neagră, lângă România: Rusia susține că Ucraina a încercat fără succes să atace o navă rusească

Rusia a anunţat duminică că Ucraina a încercat fără succes să atace o navă rusească cu şase drone de mare viteză, în timp ce aceasta patrula în jurul unor conducte importante de gaze naturale din Marea Neagră, transmite Reuters, potrivit news.ro.

Nava ”Priazovie” desfăşura ceea ce Ministerul rus al Apărării a spus că este ”monitorizarea situaţiei şi asigurarea securităţii de-a lungul rutelor gazoductelor TurkStream şi Blue Stream din partea de sud-est a Mării Negre”.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.