Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 14 noiembrie - 'Fereastra se închide' în ceea ce privește finanțarea SUA pentru Ucraina

istockphoto.com
razboi ucraina

Serviciile de informaţii ale armatei ucrainene au anunţat că cel puţin trei ofiţeri ruşi au fost ucişi într-o explozie care a avut loc la "cartierul general de ocupaţie" din Melitopol, în urma unei acţiuni a "rezistenţei locale". Oraşul ucrainean ocupat Melitopol este important pentru logistica armatei ruse şi a fost cucerit încă din primele luni ale invaziei ruse pe scară largă din Ucraina.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina în timpul zilei de marți, 13 noiembrie, 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 15 noiembrie, ora 00.00: Zelenski face cel mai sumbru anunț: 'Rusia își intensifică atacurile' / 'Ne așteptăm ca teroarea rachetelor rusești să se intensifice'

Continuarea AICI

UPDATE 14 noiembrie, ora 23.05:Rușii folosesc dependenții de droguri și alcool drept carne de tun pe frontul din Ucraina - Disciplina slabă și abuzul de substanțe au afectat forțele Rusiei

Continuarea AICI

UPDATE 14 noiembrie, ora 22.15: Fostul ofițer condamnat pentru asasinarea jurnalistei Anna Politkovskaia, grațiat pentru participarea la războiul din Ucraina

Continuarea AICI

UPDATE 14 noiembrie, ora 21.30: Ucraina și Marea Britanie au convenit asupra unui mecanism special pentru reduceri la asigurarea împotriva riscurilor militare pentru exporturile ucrainene, inclusiv prin coridorul Mării Negre, a declarat marți premierul ucrainean.

Denys Shmyhal a scris pe Telegram:

Acesta va face posibilă o reducere a costului asigurării împotriva riscurilor militare pentru exportatorii de toate produsele din Ucraina.

Acest lucru va face coridorul Mării Negre mai accesibil pentru o gamă mai largă de exportatori.

El a precizat că mecanismul a implicat un grup de companii de asigurări britanice, potrivit Reuters.

UPDATE 14 noiembrie, ora 21.05: Rusia a condamnat un bărbat la șase ani de închisoare pentru că a vandalizat afișe cu soldați ruși decorați ca "eroi" pentru că au luptat în Ucraina, relatează AFP.

Moscova a interzis criticile la adresa războiului său din Ucraina și a pedepsit mii de cetățeni pentru că au denunțat campania militară.

Comitetul de Investigații al Rusiei a declarat că sentința bărbatului a intrat în vigoare după ce acesta a fost găsit vinovat de "discreditarea" armatei ruse în conformitate cu o lege folosită pentru a înăbuși criticile și vandalismul.

Comitetul nu a dat numele acestuia, precizând că este un "localnic" în vârstă de 46 de ani din orașul central Tolyatti, unde au fost deteriorate afișele.

UPDATE 14 noiembrie, ora 20.35: Trupele ucrainene și-au asigurat un punct de sprijin în sudul țării, afirmă un oficial de rang înalt

Forțele ucrainene și-au asigurat un punct de sprijin pe malul estic al râului Nipru, în sudul Ucrainei, a declarat șeful de stat major al lui Volodymyr Zelenskiy, citat.

Comentariile lui Andriy Yermak au fost prima recunoaștere oficială a faptului că trupele ucrainene s-au stabilit pe malul estic al râului Dnipro, în regiunea Kherson, relatează Reuters.

"Împotriva tuturor șanselor, Forțele de Apărare ale Ucrainei au câștigat un punct de sprijin pe malul stâng (estic) al Niprului", a declarat Andriy Yermak într-o alocuțiune susținută în cadrul thinktank-ului Hudson Institute din SUA.

"Pas cu pas, ele demilitarizează Crimeea. Am parcurs 70% din distanță. Iar contraofensiva noastră se dezvoltă".

UPDATE 14 noiembrie, ora 20.15: Cipru a promis că va înăspri controalele asupra sectorului său financiar, în condițiile în care o investigație publicată de The Guardian și partenerii săi de reportaj dezvăluie că oligarhii au transferat active de sute de milioane de euro în timp ce amenințau cu sancțiuni după invazia rusă în Ucraina.

Rolul contabililor blue-chip PwC Cipru și al altor consilieri în gestionarea tranzacțiilor în timp ce forțele lui Vladimir Putin își lansau asaltul a reieșit din Cyprus Confidential, o arhivă de 3,6 milioane de fișiere scurse de o sursă anonimă către Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ) și Paper Trail Media din Germania, care au împărțit accesul cu The Guardian și alți parteneri de reportaj.

UPDATE 14 noiembrie, ora 19.46: Rusia sporește utilizarea dronelor kamikaze în timp ce încearcă să avanseze spre est, afirmă un oficial militar ucrainean

Un oficial militar ucrainean de rang înalt a declarat că trupele ruse au continuat încercările de asalt simultan în mai multe direcții în estul țării și că intensifică utilizarea dronelor kamikaze, relatează Reuters.

Șeful forțelor terestre ucrainene, generalul Oleksandr Syrskyi, a declarat că Rusia, în pofida pierderilor mari, a atacat pozițiile ucrainene din apropiere de Kupiansk.

"În plus, inamicul a sporit utilizarea dronelor kamikaze", a declarat el pe mesageria Telegram.

"La nord și la sud de Bakhmut, trupele rusești încearcă să preia inițiativa prin efectuarea de contraatacuri. Cu toate acestea, apărătorii noștri sparg toate planurile și încercările invadatorilor de a pune mâna pe teritoriul nostru", a adăugat Syrskyi. Aceste afirmații nu au fost încă verificate în mod independent.

UPDATE 14 noiembrie, ora 19.20: Serhiy Lysak, guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, a declarat că Rusia a lovit regiunea Nikopol de 11 ori astăzi, folosind drone kamikaze și artilerie.

Postând pe Telegram, el a spus că centrul districtului a fost cel mai puternic vizat. El a spus că un bărbat de 26 de ani a murit.

"O clădire cu nouă etaje, 4 case particulare, 2 mașini și o linie electrică au fost avariate", a scris Lyask. "Ocupanții au vizat, de asemenea, comunitățile rurale Marganetska, Myrivska și Pokrovska".

Aceste afirmații nu au fost încă verificate în mod independent.

UPDATE 14 noiembrie, ora 18.40: Șeful diplomației UE a recunoscut că este posibil ca blocul comunitar să nu-și atingă obiectivul de a furniza 1 milion de muniții Ucrainei până în aprilie anul viitor.

Însă Josep Borrell a declarat că miniștrilor apărării li s-a cerut cu insistență să "facă mai mult și mai repede" pentru a atinge obiectivul, despre care a spus că este complet viabil, dar se bazează pe faptul că statele membre trebuie să facă comenzi de urgență.

"Timpul nu se măsoară doar prin distrugerea infrastructurii și a caselor, ci se măsoară în vieți omenești", a declarat el reporterilor după o reuniune a miniștrilor apărării la Bruxelles.

UPDATE 14 noiembrie, ora 18.10: Proiectul de lege care aprobă aderarea Suediei la NATO va fi dezbătut joi de comisia pentru afaceri externe a parlamentului turc, relatează Sky News.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a înaintat luna trecută parlamentului, pentru ratificare, un proiect de lege care aprobă candidatura Suediei la aderarea la NATO.

Turcia a ridicat inițial obiecții din cauza a ceea ce a spus că Suedia adăpostește grupuri pe care le consideră teroriste.

Proiectul de lege trebuie să fie aprobat de comisia pentru afaceri externe a parlamentului înainte de a fi votat de întreaga adunare generală. Erdoğan ar urma apoi să o semneze și să o transforme în lege.

UPDATE 14 noiembrie, ora 17.40: Un rus condamnat pentru uciderea unui jurnalist a fost grațiat pentru că a luptat în Ucraina

Fostul detectiv Serghei Khadzhikurbanov, condamnat pentru rolul său în uciderea jurnalistei de investigație Anna Politkovskaia în 2006, a fost grațiat după ce a luptat în Ucraina, a declarat marți avocatul său.

Se crede că mii de prizonieri au fost trimiși să lupte în Ucraina de când Moscova a lansat invazia la scară largă în februarie anul trecut.

"În calitate de luptător al forțelor speciale, el a fost invitat să semneze un contract pentru a participa la operațiunea militară specială... Când contractul a expirat, el a fost grațiat prin decret prezidențial", a declarat pentru AFP avocatul Alexei Mikhalchik.

Khadzhikurbanov a fost una dintre cele cinci persoane încarcerate pentru asasinarea lui Politkovskaia, care a lucrat pentru ziarul independent Novaya Gazeta înainte de a fi împușcată mortal în liftul blocului în care locuia la Moscova, la vârsta de 48 de ani.

Politkovskaia era cunoscută pentru criticile sale directe la adresa Kremlinului.

UPDATE 14 noiembrie, ora 17.10: Kievul și Varșovia nu au reușit să ajungă la un acord pentru a opri protestul de o săptămână al camionagiilor polonezi la granița cu Ucraina, a declarat un oficial ucrainean.

Șoferii polonezi au blocat drumurile către trei puncte de trecere, în ceea ce ei numesc un răspuns la inacțiunea guvernului față de pierderea de afaceri în favoarea concurenților străini de la invazia Rusiei în Ucraina în 2022.

Ei insistă asupra returnării unui număr limitat de licențe pentru camionagii ucraineni, o cerere pe care Kievul a declarat că nu o va lua în considerare.

"Negocierile nu au dus încă la nimic, iar transportatorii polonezi continuă să blocheze trei direcții principale", a declarat purtătorul de cuvânt al poliției de frontieră ucrainene, Andriy Demchenko, în comentarii televizate, potrivit Reuters.

UPDATE 14 noiembrie, ora 16.41: Finlanda a acuzat Rusia că direcționează solicitanții de azil către granița sa și a declarat că va lua măsurile necesare pentru a preveni un aflux masiv de persoane și pentru a-și proteja securitatea națională.

Premierul finlandez, Petteri Orpo, a declarat într-o conferință de presă că Rusia și-a schimbat practica, permițând accesul persoanelor la graniță fără documentele de călătorie necesare, potrivit Reuters.

Orpo, din partea partidului conservator finlandez Coaliția Națională, a declarat:

Este clar că aceste persoane sunt ajutate și sunt, de asemenea, escortate sau transportate la graniță de către polițiștii de frontieră.

Deși este încă mic, numărul sosirilor din Rusia a crescut în această săptămână, potrivit autorității finlandeze pentru paza de frontieră.

Finlanda a adoptat anul trecut o legislație care permite autorității sale de frontieră să oprească în mod excepțional primirea cererilor de azil la anumite puncte de trecere, în cazul în care ar deveni ținta unei imigrații în masă orchestrate de o altă țară.

Orpo a adăugat:

Mesajul nostru, al guvernului, este clar: dorim să asigurăm siguranța frontierei noastre estice.

UPDATE 14 noiembrie, ora 14.45: Avertisment al ministrului german al apărării privind ţinta stabilită de UE pentru livrarea de arme Ucrainei

Ministrul apărării din Germania, Boris Pistorius, a avertizat că Uniunea Europeană îşi va rata ţinta pentru furnizarea armelor către Ucraina, informează Rador Radio România. UE a stabilit un obiectiv de a livra Ucrainei un milion de proiectile de artilerie şi de rachete până în martie 2024, pentru a ajuta Kievul să lupte împotriva invaziei ruse. Înaintea unei reuniuni a miniştrilor europeni ai apărării, la Bruxelles, domnul Pistorius a declarat că acest obiectiv nu este realist.

UPDATE 14 noiembrie, ora 14.43: Rusia anunţă că a doborât patru drone ucrainene deasupra teritoriului rus

Armata rusă a doborât patru drone ucrainene deasupra Rusiei luni noapte, a anunţat marţi dimineaţă Ministerul Apărării, citat de DPA, relatează Agerpres.

Dronele au fost doborâte deasupra regiunilor Briansk, Tambov şi Oriol, precum şi în regiunea Moscovei, a precizat ministerul.

Informaţia nu a putut fi verificată independent.

O dronă încărcată cu explozibili s-a prăbuşit pe locul unei fabrici de substanţe chimice din Briansk, potrivit Baza, un site de ştiri independent rus. Cu toate acestea, nimeni nu ar fi fost rănit.

Rusia poartă un război împotriva Ucrainei vecine de peste 20 de luni. Pentru a se apăra, Ucraina a bombardat în mod repetat teritoriul rus - atât în regiunea de graniţă, cât şi în interior.

Cu toate acestea, numărul victimelor şi pagubelor este de o amploare mult mai mică decât consecinţele serioase ale invaziei ruse la scară largă asupra Ucrainei, notează DPA.

UPDATE 14 noiembrie, ora 13.05: Comandatul-șef al Ucrainei se plânge americanilor de situația 'dificilă' de pe front: zonele unde se dau cele mai grele lupte

Continuarea aici.

UPDATE 14 noiembrie, ora 12.50: Armata rusă pariază tot mai mult în Ucraina pe atacurile infanteriei

Continuarea aici.

UPDATE 14 noiembrie, ora 11.10: NATO recunoaște eșecul contraofensivei ucrainene: `nu a avut un succes atât de mare, cum se aștepta`

Continuarea aici.

UPDATE 14 noiembrie, ora 11.00: Ucraina refuză transportoarele blindate franceze: Parisul se reorientează către Armenia (presă)

Continuarea aici.

UPDATE 14 noiembrie, ora 09.10: Mesaj dur de la Casa Albă: 'Fereastra se închide' în ceea ce privește finanțarea SUA pentru Ucraina

Continuarea aici.

UPDATE 14 noiembrie, ora 08.25: Kievul confirmă scenariul negru: 'Ucraina nu va primi milionul de muniție promis până în primăvară'

Continuarea aici.

UPDATE 14 noiembrie, ora 07.25: Luptele s-au intensificat în jurul oraşului Avdiivka din estul Ucrainei: rușii forțează poarta de acces spre Donețk

Luptele s-au intensificat în zona din jurul orașului Avdiivka din estul Ucrainei, a anunțat luni armata ucraineană, forțele Moscovei intensificând bombardamentele aeriene și încercând să avanseze cu forțe terestre, conform Reuters, informează Rador Radio România.

Oficialii ucraineni au declarat că forțele ruse au suferit pierderi grele. De asemenea, aceștia au declarat că forțele ucrainene au respins atacurile ruse în alte zone de pe linia frontului de 1.000 km.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 14 noiembrie, ora 06.50: Bombardamente ruseşti din regiunea Herson: cel puțin 17 persoane au fost rănite, cel mai tânăr dintre ele fiind un bebeluş de două luni

În regiunea Herson, 17 persoane au fost rănite în bombardamentele ruseşti de luni, transmite Ukrinform, citat de n

Luptele s-au intensificat în zona din jurul orașului Avdiivka din estul Ucrainei, a anunțat luni armata ucraineană, forțele Moscovei intensificând bombardamentele aeriene și încercând să avanseze cu forțe terestre, conform Reuters, informează Rador Radio România.

Oficialii ucraineni au declarat că forțele ruse au suferit pierderi grele. De asemenea, aceștia au declarat că forțele ucrainene au respins atacurile ruse în alte zone de pe linia frontului de 1.000 km.

ews.ro.

Oleksandr Prokudin, şeful Administraţiei militare regionale din Herson, a declarat într-o postare pe Facebook că ”de dimineaţă până seara, ocupanţii au acoperit cu foc aşezările paşnice din regiune”.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 14 noiembrie, ora 04.40: Scandalul exploziei de la Nord Stream - Kremlinul consideră 'alarmantă' ştirea potrivit căreia Zelenski nu a ştiut despre atac

Kremlinul a apreciat luni că este "alarmantă" informaţia publicată de ziarul Washington Post conform căreia atacul asupra gazoductelor ruseşti Nord Stream a fost coordonat de un ofiţer ucrainean, în special având în vedere că - potrivit publicaţiei - preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu a ştiut nimic, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Nimeni nu şi-a asumat responsabilitatea pentru exploziile din septembrie anul trecut, din largul insulei daneze Bornholm din Marea Baltică, în urma cărora conductele respective au devenit inutilizabile.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 14 noiembrie, ora 03.00: Zelenski, anunțul care îl va înfuria pe Putin: 'Există veşti importante din România, sunt recunoscător preşedintelui Iohannis'

Volodimir Zelenski le-a vorbit luni seara compatrioţilor despre „veştile bune” din România şi le-a mulţumit preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului olandez Mark Rutte pentru deschiderea centrului de instruire a piloţilor pentru F-16 de la Feteşti.

Aceasta, cu atât mai mult cu cât, într-o aparentă respingere a propunerii fostului secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, ca Ucraina să adere la alianţă fără teritoriile ocupate de Rusia, liderul ucrainean a reiterat obiectivul de a elibera întreg teritoriul ţării, inclusiv Crimeea, şi a anunţat că inamicul va fi lovit „corect şi puternic” atât pe teren, cât şi în Marea Neagră, graţie, în parte, activităţii serviciilor ucrainene de spionaj, scrie news.ro.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.