Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 15 iulie - Procurorul-şef al CPI cere Africii de Sud să-l aresteze pe Vladimir Putin

bangkokpost.com
razboi ucraina

Continuă contraofensiva Kievului. Forțele ucrainene au înregistrat câștiguri în cel puțin trei sectoare ale frontului, inclusiv în vestul regiunii Zaporojie și în jurul Bahmut, a anunțat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Apărarea rusă în Ucraina este „fragilă”, mai spune ISW.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de sâmbătă, 15 iulie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 15 iulie, ora 22.57: Continuă luptele grele de-a lungul frontului sudic din Ucraina: se forțează o nouă lovitură de amploare către Crimeea

De-a lungul frontului sudic - considerat probabil ca fiind principala prioritate strategică a Ucrainei, cu scopul de a rupe podul terestru al Rusiei către Crimeea prin străpungerea Mării Azov - informaţiile continuă să sugereze că forțele ucrainene și rusești sunt implicate în lupte grele, inforează CNN, potrivit Rador.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 15 iulie, ora 22.00: La câteva zile după ce l-a criticat pe Zelenski, ministrul britanic al Apărării anunță că se retrage din politică

Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, care a sprijinit activ Ucraina în rezistența sa la agresiunea rusă, a confirmat într-un interviu acordat Sunday Times că a decis să își părăsească postul în următoarele luni. Speculații despre decizia sa au început să apară în presa britanică începând de ieri.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 15 iulie, ora 21.00: Două dintre 'propagandistele lui Putin' ar fi fost ținta unui atentat orchestrat de SBU

FSB a anunţat că a zădărnicit un atentat la viaţa Margaritei Simonian și a Kseniei Sobceak, anunță Meduza.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 15 iulie, ora 20.17: Vladimir Putin îi dă o lovitură de imagine 'strategului' Recep Erdogan: mărul discordiei între cei doi lideri

Preşedintele rus Vladimir Putin a estimat sâmbătă că principalul obiectiv al acordului privind cerealele ucrainene, care expiră pe 17 iulie, nu a fost atins, în cursul unei convorbiri telefonice cu omologul său sud-african Cyril Ramaphosa, relatează AFP, relatează Agerpres.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 15 iulie, ora 19.36: Medvedev îl atacă pe fostul premier Johnson: 'Un prost pensionar, ar trebui să fie internat fără condiții într-un spital de nebuni'

Fostul premier britanic Boris Johnson ar trebui să fie internat într-un spital de boli mintale după ce s-a oferit să admită Ucraina în NATO fără condiții, a declarat vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, pe canalul său de Telegram.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 15 iulie, ora 17.39: Zelenski a explicat de ce fâsâie temuta contraofensivă a Ucrainei: Trebuie să înțelegem foarte clar

Ucraina a lansat o contraofensivă pentru a recupera porțiuni de teren din estul și sudul Ucrainei capturate de forțele rusești. Aceasta s-a concentrat pe capturarea satelor din sud-est, într-o campanie de apropiere de Marea Azov și a zonelor din apropierea orașului Bahmut din est, cucerit de forțele rusești în mai, după luni de lupte, scrie Mediafax.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 15 iulie, ora 17.11: Grupul Wagner se află în Belarus - Anunțul făcut de un oficial american

Luptători din grupul de mercenari ruși Wagner au sosit în Belarus dinspre Rusia, a declarat sâmbătă un oficial ucrainean, relatează CNN, potrivit Rador.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 15 iulie, ora 15.00: Generalul ucrainean Valeri Zalujni face show în The Washington Post: Vreau să recuperăm Crimeea. Vom ataca cu arme proprii

Generalul Valeri Zalujni, comandantul Statului Major al armatei ucrainene, declară într-un interviu pentru "The Washington Post" că este hotărât să obţină o victorie totală pentru ţara sa recucerind inclusiv Crimeea şi spune că nu va ezita să atace şi să ucidă inamicul, inclusiv pe teritoriul rus, iar dacă aliaţii occidentali pun condiţia să nu o facă cu armele lor, atunci Kievul îşi va fabrica propriile arme şi va ucide "numai atât cât este necesar", scrie News.ro.

Detalii aici

content-image

UPDATE 15 iulie, ora 13.37: Serviciul de Frontieră al Ucrainei confirmă deplasările de trupe Wagner din Rusia în Belarus

Polițiștii de frontieră ucraineni confirmă informațiile referitoare la deplasarea forțelor de mercenari Wagner în Republica Belarus, aşa cum au anunţat anterior observatorii grupului de monitorizare "Belaruski Gaiun". "Informațiile disponibile arată că anumite grupuri de reprezentanți din campaniile militare private care se deplasează de pe teritoriul Rusiei au început să fie observate în Belarus" - a declarat, sâmbătă, secretarul de presă al Serviciului de Frontieră al Ucrainei, Andri Demcenko. Polițiștii de frontieră ucraineni continuă să monitorizeze situația pentru a înțelege locațiile, numărul și sarcinile mercenarilor Wagner.

content-image

 

UPDATE 15 iulie, ora 13.08: Ucrainenii au răzbunat victimele atacului de la Kramatorsk - Sistemul S 400 folosti de ruși a fost distrus

Comandamentul Operațional "Nord" din Ucraina anunţă că apărătorii ucraineni au distrus sistemul rusesc de rachete antiaeriene S-400 folosit de invadatori în atacul din 27 iunie asupra unui restaurant din oraşul Kramatorsk. Într-un raport publicat sâmbătă, comandamentul precizează că, datorită lansatoarelor multiple de rachete HIMARS, luptătorii ucraineni au distrus un sistem costisitor de apărare aeriană S-400 al ruşilor de tip Triumph, situat lângă Debalţeve. Potrivit Centrului pentru Comunicații Strategice al armatei ucrainene, este vorba despre sistemul folosit de ruşi în atacul din 27 iunie asupra unui restaurant din Kramatorsk, când 13 persoane au fost ucise şi alte 65 au fost rănite.

content-image

UPDATE 15 iulie, ora 12.58: Summit-ul BRICS - Procurorul-şef al CPI cere Africii de Sud să-l aresteze pe Vladimir Putin

Procurorul-şef al Curții Penale Internaționale, Karim Khan, a făcut apel la Africa de Sud să ia "decizia corectă" atunci când liderul rus, Vladimir Putin, va merge la Johannesburg, pentru a participa la summitul BRICS de luna viitoare.

Detalii aici

content-image

 

UPDATE 15 iulie, ora 12.16: Putin vrea să-i păstreze pe luptătorii lui Wagner, dar fără Prigojin (ISW)

Vladimir Putin speră să mențină împreună forțele mercenare Wagner sub un nou comandant și să întrerupă legăturile grupului cu Evgheni Prigojin, a scris Institutul pentru Studiul Războiului pe 14 iulie.

Detalii aici

content-image

UPDATE 15 iulie, ora 12.oo: Mihailo Podoliak dezvăluie strategia Ucrainei pentru înfrângerea Rusiei: Acest lucru va duce la prăbușirea frontului inamic

Mihailo Podoliak, consilierul şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev, declară că strategia Ucrainei pentru înfrângerea Federației Ruse este destul de clară, relatează RBC, potrivit Rador.

În același timp, potrivit acestuia, partenerii Kievului trebuie să fie sinceri în legătură cu propriile planuri. Podoliak scrie pe Twitter că această strategie a părţii ucrainene constă în sprijinul militar maxim pentru Ucraina, datorită căruia armata ucraineană să poată străpunge apărarea rusă. În opinia consilierului şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev, acest lucru va duce la prăbușirea frontului inamic.

Detalii aici

content-image

UPDATE 15 iulie, ora 11.13: Regiunea Herson, vizată de 70 de atacuri ruseşti, în ultimele 24 de ore

Şeful Administraţiei Militare Regionale Herson, Oleksandr Prokudin, a raportat că, în ultimele 24 de ore, armata rusă a atacat regiunea de 70 de ori, lansând 361 de obuze. Potrivit unui comunicat remis sâmbătă dimineaţă, ruşii au utilizat artilerie grea, aviaţia, sisteme de rachete Grad, tancuri şi drone. Oraşul Herson a fost lovit de ruşi de 10 ori. Potrivit lui Prokudin, militarii ruşi au lovit zone rezidenţiale din mai multe localităţi ale regiunii, însă nu au fost înregistrate victime.

 

UPDATE 15 iulie, ora 11.08: Vizită surpriză - Preşedintele sud-coreean a sosit în Ucraina

Președintele sud-coreean,, și soţia sa, Kim Keon-hee, au sosit, sâmbătă, într-o vizită neanunțată în Ucraina - potrivit Yonhap, care citează serviciul de presă al preşedintelui din Coreea de Sud. Yoon Suk-yeol a vizitat deja localităţile Bucea și Irpin, din regiunea Kiev. De asemenea, va avea loc o întâlnire între preşedintele sud-coreean şi liderul ucrainean, Volodimir Zelenski. Discuţiile dintre cei doi politicieni se vor concentra pe asistența suplimentară pentru Ucraina și reconstrucția postbelică a ţării.

content-image

 

UPDATE 15 iulie, ora 10.40: Apărarea antiaeriană a Ucrainei a distrus mai multe drone ruseşti, în timpul atacului de noaptea trecută

Comandamentul Forțelor Aeriene ale Ucrainei a raportat că, în noaptea de vineri spre sâmbătă, forțele de apărare antiaeriană ale ţării au distrus patru dintre cele șase drone de atac Shahed-136/131 lansate de armata rusă. În ultimele 24 de ore, au fost distruse 16 drone Shahed şi trei drone de recunoaștere de tip Orlan şi Zala, precum şi trei drone de atac Lancet.

content-image

UPDATE 15 iulie, ora 10.00: Bombardamente soldate cu victime, în regiunile Doneţk şi Zaporijjia

Autorităţile din regiunea est-ucraineană Doneţk raportează, sâmbătă, că o persoană a fost ucisă, în urma atacurilor lansate de ruşi în ultimele 24 de ore. Decesul a fost înregistrat în localitatea Neskucine. În regiunea Zaporijjia, de asemenea, administraţia a transmis că o persoană a fost rănită în timpul bombardamentelor.

content-image

 

UPDATE 15 iulie, ora 05.20: Zekenski le-a vorbit ucrainenilor despre contraofensiva care merge destul de greoi: 'Fiecare 1.000 de metri avans, fiecare succes merită recunoştinţă'

Volodimir Zekenski le-a vorbit vineri seara ucrainenilor despre contraofensiva care merge destul de greoi, spunând că forţele ruseşti fac tot ce pot pentru a-i opri pe soldaţii ucraineni să înainteze în sud şi în est, unde fiecare avans şi recucerire de teren, indiferent cât de mică, este importantă, scrie news.ro.

Pe de altă parte, Kievul rămâne vigilent la graniţa de nord, cu Belarusul, chiar dacă deocamdată nu există o ameninţare iminentă, le-a mai spus Zelenski compatrioţilor după o şedinţă cu şefii serviciilor de spionaj şi comandanţii armatei.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 15 iulie, ora 04.35: Ministrul britanic al apărării clarifică interpretarea greșită a comentariilor sale despre Ucraina

Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a spus vineri că declaraţiile sale potrivit cărora Occidentul ar dori să vadă mai multă recunoştinţă din partea Kievului pentru ajutorul oferit au fost interpretate greşit, anunță news.ro.

Într-o postare pe Facebook, Ben Wallace, precizează că "a vorbit despre necesitatea ca Ucraina să recunoască uneori că în multe ţări şi parlamente nu are un sprijin la fel de puternic ca în Regatul Unit".

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 15 iulie, ora 02.40: Spioni ucraineni chiar lângă biroul lui Putin! Șeful spionajului militar de la Kiev a făcut dezvăluiri: De aceea, de obicei, ştim ce se întâmplă

Pentru un şef al serviciilor de informaţii care conduce operaţiunile de spionaj ale Ucrainei în timpul războiului cu Rusia, Kirilo Budanov, în vârstă de 37 de ani, şi-a construit un profil neobişnuit de public, pe care l-a folosit pentru a-şi transmite mesajul şi pentru a ameninţa Rusia de la distanţă, scrie Reuters, care a realizat săptămâna aceasta un interviu cu oficialul ucrainean.

După ce revolta mercenarilor Wagner ai lui Evgheni Prigojin a făcut, luna trecută, ca sistemul de conducere al Moscovei să pară şi mai opac, dar şi mai instabil, Budanov s-a folosit de ocazie pentru a spune ceea ce ştiu spionii ucraineni despre inamicul lor.

Continuarea aici

content-image

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.