Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 22 august - Ucraina spune că are nevoie de 128 de avioane de luptă pentru a-și înlocui vechea flotă

Facebook
razboi ucraina

Ucraina are nevoie de 128 de avioane de luptă pentru modernizarea flotei sale și pentru a obține un avantaj semnificativ în cer, conform declarațiilor purtătorului de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene, Iuri Ignat. Introducerea avioanelor occidentale ar aduce forțelor ucrainene superioritatea aeriană în teritoriile ocupate. Ignat a subliniat că dominația în spațiul aerian este esențială pentru succesul pe teren. De asemenea, a menționat că 70 de ucraineni au ajuns în Danemarca pentru a se pregăti pe avioane F-16, inclusiv piloți și ingineri care învață să întrețină echipamentele occidentale.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina în timpul zilei de marți, 22 august 2023, pe măsură ce apar.

 

UPDATE 22 august, ora 20.27: Kievul avertizează: Ucraina va elibera Crimeea prin mijloace militare, dacă Rusia nu o va părăsi singură

În ajunul celui de-al treilea Summit al Platformei Crimeei, Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate al Ucrainei, a spus că, cel mai probabil, Ucraina va elibera Crimeea prin mijloace militare, dacă Rusia nu o va părăsi singură.

Detalii aici

content-image

UPDATE 22 august, ora 16.30: Opt piloți ucraineni şi-au început pregătirea pe avioane F-16 în Danemarca

În Danemarca a început pregătirea a opt piloți ucraineni pe avioane de luptă F-16, ca parte a angajamentului ţării de a dona aeronave de acest tip Ucrainei, au anunțat marți forțele armate daneze. Danemarca și Țările de Jos s-au angajat duminică să doneze Ucrainei avioane F-16, îndeplinind astfel o dorință de lungă durată a autorităţilor ucrainene, care spun că aeronavele vor contribui la întărirea apărării aeriene și vor ajuta contraofensiva împotriva invaziei ruseşti din 2022.

Cei opt piloți au sosit la baza aeriană militară daneză din Skrydstrup împreună cu 65 de membri ai personalului care vor fi instruiți în întreținerea și întreținerea avioanelor, au anunțat forțele armate daneze într-un comunicat. Grecia va participa, de asemenea, la pregătirea piloților forțelor aeriene ucrainene pe avioanele F-16, a declarat luni președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Danemarca va furniza Ucrainei 19 avioane F-16 și va livra primele șase dintre ele în preajma Anului Nou. Olanda, care are 42 de avioane F-16, nu a decis încă numărul de aeronave pe care le va furniza Ucrainei. Danemarca deţine în prezent 43 de avioane F-16 și, din motive de siguranță, nu va dezvălui câte dintre ele sunt active, se arată în comunicatul danez.

UPDATE 22 august, ora 13.21: Trupele ucrainene avansează pe frontul de sud în direcția Zaporojie (video)

Brigada 47 a Forțele de Apărare Ucrainene a intrat mari în satul Robotin din regiunea Zaporojie și a organizat evacuarea civililor, în timp cerușii au bombardat satul cu artilerie.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 22 august, ora 11.41: Rusia a doborât două drone deasupra Moscovei (video)

Ministerul rus al Apărării susţine marți că a dejucat un atac cu drone al Ucrainei, doborând două dintre acestea deasupra regiunii Moscovei. Alte două drone au fost interceptate deasupra regiunii Briansk, la nord-est de granița cu Ucraina, a adăugat acesta.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 22 august, ora 09.31: Ministerul rus al Apărării: Aviația a distrus în Marea Neagră o navă de recunoaștere a forțelor armate ucrainene

Rusia anunţă marţi că a ”distrus” o navă de recunoaştere a armatei ucrainene la Marea neagră, unde atât atacuri ruseşti, cât şi ucrainene se multiplică după retragerea Rusiei, în iulie, din acordul exportul cerealelor ucrainene, relatează AFP, conform news.ro.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 22 august, ora 09.11: Condiția Statelor Unite pentru a ajuta Ucraina cu a vioanele F-16

Statele Unite sunt gata să se alăture instruirii piloților ucraineni pe avioanele de luptă occidentale F-16, dacă țările europene nu țin pasul cu programul, transmite Pentagonul.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 22 august, ora 08.53: Ucrainenii dau lovituri dureroase la sute de km distanță - Bombardier supersonic, distrus de o dronă (FOTO)

Un bombardier rusesc emblematic cu rază lungă de acțiune a fost distrus într-un atac cu drone ucrainene, potrivit unor rapoarte.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 22 august, ora 08.50: Sistemul de sateliți Starlink al lui Elon Musk, folosit de armata ucraineană, pune SUA în situația delicată de a se baza pe toanele unui miliardar

Sistemul de sateliți Starlink al lui Elon Musk, folosit de trupele ucrainene, a pus SUA în situația delicată de a se baza pe buna dispoziție a unui miliardar pentru un aspect cheie al comunicațiilor din războiul în curs, scrie Business Insider.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 22 august, ora 06.55: Ambasada SUA de la Minsk le cere cetăţenilor americani să părăsească Belarusul

Ambasada SUA de la Minsk i-a îndemnat luni pe cetăţenii americani să nu călătorească în Belarus şi le-a cerut celor care se află acum în ţară să plece imediat, ca urmare a închiderii a două din cele şase puncte de trecere a frontierei de la graniţa cu Lituania, transmite CNN, citat de news.ro.

Ambasada a enumerat, de asemenea, printre motivele pentru a nu călători în Belarus "facilitarea atacului neprovocat al Rusiei asupra Ucrainei, acumularea de forţe militare ruseşti în Belarus, aplicarea arbitrară a legilor locale, potenţialul de tulburări civile, riscul de detenţie şi capacitatea limitată a ambasadei de a ajuta cetăţenii americani care locuiesc sau călătoresc în Belarus".

Continuarea aici

content-image

 

 

UPDATE 22 august, ora 05.55: Șeful armatei americane, discuții cu Papa Francisc despre războiul din Ucraina

Papa Francisc şi generalul Mark Milley, preşedintele Statului Major al SUA, au discutat despre războiul din Ucraina şi despre speranţele de pace în această ţară, în timpul unei audienţe private la Vatican, luni, transmite Reuters, citat de news.ro.

Milley, care este catolic, a declarat ulterior reporterilor care călătoreau cu el că vizita a însemnat foarte mult pentru el, potrivit purtătorului de cuvânt al lui Milley, colonelul Dave Butler.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 22 august, ora 04.45: Închisoare nu-l ține prizonier. Aleksei Navalnîi are un nou apel către ruși: 'Trebuie să votăm'

Principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, i-a îndemnat luni pe ruşi, din închisoarea în care se află, să voteze pentru "orice candidat" cu excepţia celor ai puterii, în timpul alegerilor regionale din 10 septembrie, informează AFP, conform AGERPRES.

"Trebuie să votăm", a scris pe site-ul său cel mai cunoscut detractor al preşedintelui rus Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi, în vârstă de 47 de ani. "Alegeţi un candidat care nu este membru al Rusiei Unite, sunt destui candidaţi buni", a adăugat el, cu referire la partidul aflat la putere.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 22 august, ora 02.10: Ucraina a reușit să-i distrugă Rusiei cel puţin un bombardier, în urma atacului cu drone de sâmbătă

Cel puţin un bombardier rusesc a fost distrus sâmbătă, în urma unui atac ucrainean cu drone, informează Rador.

Au apărut noi detalii despre un atac ucrainean cu drone, care a avut loc sâmbătă, şi a vizat un aerodrom rusesc situat la câteva sute de kilometri nord de Moscova.

Continuarea aici

 

UPDATE 22 august, ora 01.00: 'Rusia neagră' - Noua misiune asumată de Prigojin și Grupul Wagner

Canalele de Telegram legate de grupul de mercenari Wagner au publicat luni seara o înregistrare video în care liderul lor, Evgheni Prigojin, apare în haine militare, într-un peisaj aparent arid, şi spune că este în Africa, unde „lucrează” la peste 50 de grade pentru a face Rusia „şi mai mare”, pe toate continentele.

Este a doua apariţie video a lui Evgheni Prigojin după revolta eşuată împotriva conducerii de la Moscova.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.