Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 22 martie 2023 - SUA au luat decizia care va schimba cursul războiului/ Rușii atacă cu dronele Shahed

Profimedia
razboi ucraina

Putin a amenințat că va răspunde în mod similar dacă Marea Britanie va livra armatei ucrainene muniție cu uraniu sărăcit. Ministerul rus de Externe a avertizat, de asemenea, că se poate repeta scenariul din Iugoslavia. STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de miercuri, 22 martie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE - 22 martie, ora 21.09 - Armata Ucrainei a doborât o dronă rusească Orlan-10 în nordul țării

Apărătorii ucraineni au doborât, miercuri, o dronă rusească Orlan-10 în nordul țării, potrivit Comandamentului Operațional Nord. „Soldații Forțelor de Apărare din zona de responsabilitate Siversk au distrus o dronă inamică Orlan-10”, notează comandamentul ucrainean pe Telegram.

Amintim că, în noaptea de 21 spre 22 martie, ocupanții ruşi au lansat asupra Ucrainei 21 de drone iraniene, dintre care 16 au fost doborâte de forțele de apărare antiaeriană. În plus, opt drone kamikaze au fost reperate deasupra Kievului. Acestea au fost doborâte de forțele de apărare.

content-image

UPDATE - 22 martie, ora 21.02 - Ocupanții ruși continuă mobilizarea pe teritoriul ocupat al regiunii Luhansk (Hanna Maliar)

Ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, susține că invadatorii ruși continuă mobilizarea pe teritoriul temporar ocupat al regiunii Luhansk. Celor recrutaţi li se promite că vor primi locuințele din care au fost scoşi cu forța ucrainenii care au părăsit teritoriul ocupat.

Potrivit Hannei Maliar, în așezările Starobilsk, Șceastea, Novoaidar, Nijnoteple şi Novopskov din regiunea Luhansk, ocupanții au anunțat o nouă etapă a pregătirii militare la scară largă a trupelor ruse, cu desfăşurarea exercițiilor de mobilizare în perioada de primăvară-vară din acest an.

Ministrul adjunct al apărării a menționat că ocupanții intenționează să implice în aceste activităţi de mobilizare întreaga populație locală de sex masculin care are vârsta de recrutare, în primul rând pe cei care au primit cetățenia rusă și cei din așa-numita republică populară Luhansk.

În plus, pentru a motiva potențialii recruți să intre în armata forțelor de ocupație, rușii promit să le ofere locuințele din care ucrainenii au fost scoşi cu forţa şi care au părăsit teritoriul ocupat. Maliar a mai remarcat că bărbații care realizează că vor fi trimişi pe front după pregătirea militară își părăsesc locurile de muncă și își schimbă locul de reședință.

UPDATE - 22 martie, ora 20.59 - Președintele ceh Petr Pavel afirmă că sprijinul occidental pentru Ucraina s-ar putea diminua în timp

Președintele Republicii Cehe consideră că sprijinul occidental pentru Ucraina ar putea să fie redus în timp, potrivit publicaţiei germane Sueddeutsche Zeitung. Declaraţia este printre primele făcute de un membru NATO care semnalează că sprijinul pentru Kiev ar putea scădea.

Guvernul ceh și alți membri NATO au oferit ajutor militar Ucrainei pentru a lupta împotriva invaziei Moscovei. Petr Pavel, fost general NATO, a spus că rezultatul alegerilor prezidențiale din Statele Unite de anul viitor va avea impact asupra sprijinului european pentru Ucraina, iar Kievul trebuie să admită că anul acesta este decisiv. "Dacă sprijinul SUA va scădea, sprijinul din partea mai multor ţări europene se va diminua. Ucraina trebuie să ţină cont de asta", a subliniat Pavel.

content-image

UPDATE - 22 martie, ora 20.54 - Deficit de medicamente în teritoriile ocupate ale Ucrainei (SPROTIV)

Centrul de rezistență națională din Ucraina "SPROTIV" semnalează că instituțiile medicale din teritoriile temporar ocupate se confruntă cu un deficit de medicamente destinate civililor. "În teritoriile temporar ocupate, toate spitalele tratează în primul rând ocupanții. Drept urmare, este o lipsă de medicamente pentru civili" - notează centrul.

Potrivit "SPROTIV", prioritatea în utilizarea de medicamente este acordată ocupanților, iar în prezent există un deficit atât în ​​spitale, cât și în farmacii, iar medicamentele care se mai găsesc sunt de o calitate mult mai slabă. "Totodată, majoritatea spitalelor nu mai internează civili în spitale sau internează ocupanţi răniţi în secţiile învecinate. Astfel, în teritoriile temporar ocupate se observă o adevărată criză medicală" - adaugă SPROTIV.

Amintim că ocupanții din regiunea Zaporijjia refuză să ofere servicii medicale persoanelor care nu dețin pașaport de cetăţean al Federației Ruse.

UPDATE - 22 martie, ora 19.58 - Serghei Şoigu a acordat Ordine pentru Curaj piloților avioanelor Su-27 care au interceptat drona americană

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a acordat, miercuri, Ordinul pentru Curaj piloților avioanelor Su-27, care au împiedicat o dronă americană MQ-9 să încalce granițele zonei de operațiuni speciale, a declarat, jurnaliştilor, o sursă din Ministerul rus al Apărării.

În timpul ședinței Colegiului ministerului, Şoigu a înmânat mai multor militari ruși, care au dat dovadă de eroism în îndeplinirea sarcinilor în timpul operațiunii speciale, medalia "Steaua de Aur" și Ordinul Curajului. "Ordine pentru Curaj au fost acordate piloților aeronavelor Su-27, care au împiedicat încălcarea de către drona americană MQ-9 a granițelor zonei regimului temporar de utilizare a spațiu aerian, înființat în scopul desfășurării operațiunii militare speciale" - a precizat sursa citată.

UPDATE - 22 martie, ora 18.56 - Ţările NATO trebuie să se pregătească şi să crească cheltuielile de apărare dincolo de pragul de 2% din PIB

Premierul Estoniei, Kaja Kallas, a declarat miercuri că ţările membre ale NATO trebuie să se pregătească pentru un război îndelungat în Ucraina şi a făcut apel la aliaţi să mărească cheltuielile de apărare.

"Rusia s-a pregătit pentru o confruntare îndelungată, şi asta trebuie să facem şi noi. Estonia şi-a mărit semnificativ bugetul pentru apărare, care va atinge 3% din PIB până în 2024. Cheltuieli de 2% din PIB trebuie să fie baza, nu plafonul", a spus Kaja Kallas pe Twitter. Premierul estonian a îndemnat toate ţările membre ale NATO să mărească cheltuielile de apărare dincolo de pragul de 2% din PIB.

UPDATE - 22 martie, ora 18.00 - Ministerul rus al Apărării a anunţat uciderea a peste 300 de militari ai Forțelor Armate ale Ucrainei pe direcția Donețk

În ultimele 24 de ore, unitățile Grupului de Forțe de Sud au ucis peste 300 de militari ai Forțelor Armate ale Ucrainei pe direcția Donețk, a anunțat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, general-locotenent Igor Konașenkov.

"Pe direcția Donețk, în timpul operațiunilor active ale unităților Grupului de Forțe de Sud, prin lovituri aeriene, focuri de artilerie și sisteme grele de lansare, au fost ucişi, în ultimele 24 de ore, peste 300 de militari ucraineni şi lichidate 3 vehicule blindate de luptă, 3 automobile, un sistem de artilerie autopropulsată "Akaţia", precum și un obuzier D-20" - a spus Konașenkov.

UPDATE - 22 martie, ora 17.38 - China a urmărit cu foarte mare atenţie modul în care SUA şi lumea întreagă răspunde la conflictul din Ucraina (Antony Blinken)

Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, a declarat miercuri că Beijingul a urmărit cu "foarte mare atenţie" modul în care Washingtonul şi lumea întreagă răspunde la invazia Rusiei în Ucraina, al cărei impact s-a resimţit şi în Asia. Vorbind după vizita preşedintelui chinez, Xi Jinping, la Moscova, Antony Blinken a declarat că, dacă i s-ar permite Rusiei să îşi atace vecinul fără să fie trasă la răspundere, s-ar deschide o "cutie a Pandorei" pentru potenţiali agresori, ceea ce ar duce la "o lume întreagă în conflict".

"Miza în Ucraina depăşeşte graniţele acesteia... Cred că are, de exemplu, un impact profund în Asia", a declarat Antony Blinken şi a subliniat că Japonia şi Coreea de Sud sunt susţinători importanţi ai Ucrainei.

Invazia Rusiei în Ucraina a declanşat o dezbatere privind modul în care ar putea fi afectată poziţia militară a Chinei faţă de Taiwan, insulă pe care Beijingul o consideră teritoriu suveran al său. Secretarul american de stat a mai spus că sprijinul politic şi material al Chinei pentru Rusia este contrar intereselor Washingtonului, dar a adăugat că SUA nu văd încă niciun semn că Beijingul ar livra ajutor letal Moscovei pentru conflictul din Ucraina.

UPDATE - 22 martie, ora 16.52 - Rusia: Crearea de obiective militare NATO în Ucraina sub masca laboratoarelor biologice a fost confirmată

Comisia pentru investigarea parlamentară a activităților biolaboratoarelor americane a primit confirmarea completă a creării de obiective militare SUA și NATO sub masca biolaboratoarelor pe teritoriul Ucrainei, a declarat copreședintele comisiei, vicepreședintele Dumei de Stat, Irina Iarovaia, în cadrul ședinței finale a comisiei, desfăşurată miercuri.

"Investigația noastră a confirmat pe deplin că în Ucraina, sub masca biolaboratoarelor, au fost create obiective militare ale SUA și NATO" - a spus Iarovaia, citată de serviciul de presă al Dumei de Stat. Potrivit afirmaţiilor sale, dacă desfășurarea de baze militare NATO pe teritoriul suveran al altor țări "necesită temeiuri serioase, controlate", atunci "crearea de laboratoare biologice militare a permis SUA să acționeze cu ocolirea tuturor acordurile internaționale".

"Faptele și circumstanțele descoperite indică încălcări ale convenției de bază ale ONU. Pe baza celor de mai sus, comisia a ajuns la concluzia că SUA sprijină și dezvoltă capacitatea de a crea componente ale armelor biologice. Și, în caz de necesitate, de a le produce și utiliza în afara teritoriului național" - a subliniat Iarovaia, potrivit agenției ruse de stat Tass.

UPDATE - 22 martie, ora 15.30 - Podoliak face apel la mișcările de protest din Rusia să acționeze

Mihailo Podoliak, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale ucrainene, a declarat că mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internaţională (CPI) pe numele dictatorului rus, Vladimir Putin, conturează o nouă poziție: "acum este cel mai bun moment pentru ca mișcările de protest din Rusia să acţioneze".

"Potențialele 'mișcări de protest' din Federația Rusă ar trebui să înțeleagă că acum este cel mai bun moment pentru a acționa. Mandatul CPI a conturat o nouă poziție: Putin este un criminal de război și, prin urmare, acesta nu are legitimitate. Toate acțiunile sale împotriva protestelor sunt crime suplimentare cu urmări corespunzătoare" - scrie Podoliak pe Twitter.

UPDATE - 22 martie, ora 15.00 - Britanicii reacționează: Uraniul sărăcit în obuzele de tancuri nu au nimic în comun cu armele nucleare

Președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia ar fi „forțată să reacționeze” dacă Marea Britanie ar trimite în Ucraina obuze fabricate cu uraniu sărăcit. El a acuzat Occidentul că a desfășurat arme cu o „componentă nucleară”, potrivit BBC. Marea Britanie a confirmat că va furniza Kievului proiectilele perforante pentru blindate alături de tancurile Challenger 2 - dar a insistat că acestea prezintă un risc scăzut de radiații.

Continuarea aici.

UPDATE - 22 martie, ora 14.27 - Apărarea antiaeriană a Moscovei va fi modernizată

Ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, a anunţat miercuri că prevede în acest an modernizarea apărării antiaeriene a capitalei Moscova, în contextul în care atacurile ucrainene cu drone vizând teritoriul rusesc se înmulţesc, transmite AFP. Potrivit lui, două noi unităţi ale apărării antiaeriene vor fi formate şi dotate cu sisteme de rachete sol-aer de nouă generaţie S-350.

Continuarea aici.

UPDATE - 22 martie, ora 13.47 - Zelenski s-a dus la Bahmut

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a inspectat pozițiile apărătorilor ucraineni din direcția Bahmut, în timpul unei vizite de lucru în regiunea Donețk - anunţă, miercuri, Biroul Președintelui de la Kiev.

Militarii i-au raportat lui Zelenski situația operațională și cursul ostilităților de pe front. Președintele a vorbit cu militarii și le-a mulțumit pentru apărarea Ucrainei.

"Am onoarea să mă aflu astăzi aici, în estul statului nostru, în Donbas și să-i decorez pe eroii noștri, să le mulțumesc, să le strâng mâna. Vă mulțumesc că apăraţi statul, suveranitatea, estul Ucrainei" - a declarat Volodimir Zelenski.

content-image

UPDATE - 22 martie, ora 13. 33 - Rușii au lovit un bloc de locuințe din Zaporojie

Un bloc rezidențial a fost puternic avariat de o rachetă trasă cel mai probabil de forțele rusești. Atacul a avut loc în Zaporojie. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel la comunitatea internațională după aceste imagini.

„În acest moment, zonele rezidențiale în care locuiesc oameni obișnuiți și copii sunt lovite.

Aceasta nu trebuie să devină 'doar o altă zi' în Ucraina sau oriunde altundeva în lume. Lumea are nevoie de mai multă unitate și hotărâre pentru a învinge mai repede teroarea rusă și pentru a proteja vieți”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Continuarea aici

UPDATE - 22 martie, ora 12.35 - Procurorul general al Ucrainei, întâlnire cu șefa Parlamentului European

Procurorul general al Ucrainei, Andri Kostin, și şefa Parlamentului European, Roberta Metsola, s-au întâlnit la Bruxelles, pentru a discuta despre crimele de război comise de Federaţia Rusă - scrie, miercuri, agenţia RBC.

Într-un mesaj postat pe Twitter, Metsola a precizat că întâlnirea a avut loc la Parlamentul European. Kostin și Metsola au discutat despre demersuri suplimentare menite să aducă Rusia în fața justiției pentru crimele comise în Ucraina.

"Am convenit să continuăm eforturile coordonate pentru a asigura răspunderea pentru fiecare infracțiune comisă" - a scris şefa Parlamentului European.

UPDATE - 22 martie, ora 12.12: Armata rusă bombardează Zaporijjia

Şeful cancelariei prezidenţiale ucrainene, Andri Ermak, a raportat explozii în Zaporijjia, subliniind că armata rusă atacă orașul, bombardând clădiri rezidențiale și insula Hortiţia, inforemază Rador. "Rușii bombardează Zaporijjia. Clădirile rezidențiale sunt sub focul inamicului, precum și insula Hortiţia" - a scris acesta pe Telegram, miercuri, la ora 12:00. Anterior, presa a relatat că în Zaporijjia s-au auzit mai multe explozii, în regiune fiind declanşată alerta de raid aerian. Ulterior, explozii au fost raportate şi în Herson.

UPDATE - 22 martie, ora 12.10 - Posturi de radio piratate de ucraineni

Guvernatorul oraşului Sevastoopol Mihail Razvojaiev  anunță că mai multe posturi de radio din Sevastopol au difuzat apoi false alerte privind un ordin de evacuare, după ce hackeri ucraineni au piratat frecvenţele respective, relatează News.ro. ”După ce am reuşit să apărăm atacul cu drone împotriva Sevastopolului, nazişti ucraineni au lansat un atac informaţional”, scrie reprezentantul ocupaţiei pe Telegram. ”Sunt difuzate informaţii despre evacuarea Peninsulei (Crimeea) cu feriboturi”, a precizat el, denunţând o ”minciună”. ”În cazul unui pericol real, alerte vor fi difuzate pe toate posturile, în acelaşi timp, şi, ceea ce este cel mai important, ele vot fi difuzate la difuzoare, în stradă, care sunt imposibil de piratat”, dă asigurări Razvojaiev. ”În oraş totul este calm”, insistă el.

UPDATE - 22 martie, ora 12.05 - Guvernul de la Kiev a prelungit inițiativa "Grain from Ukraine"

Cabinetul de Miniștri al Ucrainei a aprobat, marți, un document privind continuarea și finanțarea inițiativei "Grain from Ukraine. "Țara noastră rămâne unul dintre garanții securității alimentare mondiale. În cadrul inițiativei, Ucraina a trimis deja peste 25 de milioane de tone de produse agricole prin porturile de la Marea Neagră. Lucrăm nu numai pentru continuarea acestei inițiative, dar și pentru extinderea ei" - a subliniat premierul ucrainean, Denis Șmihal, informează Rador. Potrivit acestuia, Guvernul ucrainean intenționează să achiziționeze încă 125.000 de tone de grâu sau porumb, care vor fi apoi livrate ca produse umanitare în țări din Africa. Amintim că Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a raportat recent că această inițiativă a Kievului salvează milioane de oameni de la foamete. De la 1 august 2022, prin "coridorul cerealelor", Ucraina a exportat 25,1 milioane de tone de produse agricole în 45 de țări ale lumii.

UPDATE - 22 martie, ora 12.00: China nu poate trimite arme unui agresor (Mihailo Podoliak)

Consilierul şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev, Mihailo Podoliak, susține că Republica Populară Chineză nu va furniza arme Federaţiei Ruse, pentru că un astfel de demers nu ar avea niciun sens, relatează Rador. "China, cu siguranță, nu va oferi arme. Nu are sens să dai arme unei țări care pierde războiul" - a afirmat Podoliak. Potrivit acestuia, în cazul înfrângerii Rusiei în războiul declanşat împotriva Ucrainei, China va trebui să poarte responsabilitatea furnizării de arme. "Cu atât mai mult cu cât (Beijingul – n.r.) şi-ar încălca legislația și Carta ONU, pentru că nu poate transfera arme unui agresor" - a subliniat consilierul ucrainean. Amintim că Rusia a anunţat, marți, că liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, și liderul chinez, Xi Jinping, aflat în vizită la Mosxova, au discutat despre cooperarea militară.

UPDATE - 22 martie, 11.45: Piloții ucraineni pot învăţa să folosească avioanele de vânătoare occidentale în mai puțin de șase luni (Serhi Holubțov)

Generalul de brigadă Serhi Holubțov, șeful Comandamentului Aviaţiei din cadrul Forțelor Aeriene ale Ucrainei, susține că piloții ucraineni pot învăţa să opereze avioanele de vânătoare occidentale în mai puțin de şase luni, relatează Rador. Totodată, potrivit acestuia, forțele ucrainene au nevoie de avioane moderne, cu aceleași caracteristici ca ale aeronavelor de tip F-16. "Recent, doi piloți ucraineni au fost la teste în Statele Unite, astfel încât aliații noștri să înțeleagă cât de repede pot opera piloții ucraineni aeronavele de luptă moderne, inclusiv F-16. Avem o veste bună - perioada de recalificare a piloților noștri poate fi mai mică de șase luni" - a declarat Holubțov. Acesta a adăugat că Ucraina are nevoie de aeronave moderne, polivalente, capabile să îndeplinească o gamă mai largă de sarcini decât vechiul echipament sovietic. Cu toate acestea, încă nu s-a stabilit ce tip de avion poate obține Ucraina. "În prezent, nu vorbim despre un model anume, ci ne concentrăm asupra caracteristicilor tehnice. Luăm în considerare aeronavele care pot folosi aceeași muniție și au aceleași caracteristici precum F-16" - a afirmat generalul de brigadă. Potrivit lui Serhi Holubțov, Ucraina are capacitatea de a deţine avioane. Forțele Armate ale Ucrainei au primit deja sisteme occidentale de apărare antiaeriană, inclusiv pentru protecția infrastructurii aerodromurilor.

UPDATE - 22 martie, ora 11.39: Șeful NATO îndeamnă China să discute direct cu Zelenski: 'Ucrainei îi revine să decidă care sunt condiţiile acceptabile ale oricărei soluţii paşnice'

China este necesar să dialogheze ”în mod direct” cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, dacă vrea ca planul său de pace să fie luat în serios, îndeamnă secretarul general al NATO Jens Stoltenberg la prezentarea raportului de activitate a Alianţei în 2022, relatează AFP, conform news.ro.

Continuarea aici.

UPDATE - 22 martie, ora 11.19 - SUA publică înregistrările piloților ruși care au atacat drona din Marea Neagră

Înregistrări audio obținute de The New York Times par să surprindă eforturile armatei ruse de a recupera resturile dronei de supraveghere americane doborâte săptămâna trecută în Marea Neagră.

Interceptările, înregistrate marțea trecută de radioamatori care monitorizau undele aeriene accesibile publicului, încep la aproximativ opt ore după ce drona MQ-9 Reaper s-a întâlnit cu două avioane de război rusești în prima confruntare fizică înregistrată între Rusia și SUA de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina anul trecut, relatează jurnaliștii americani.

Continuarea AICI

UPDATE - 22 martie, ora 11.11 - Ucraina primește un lot de obuze

Ministerul Apărării de la Kiev anunţă, miercuri, că "Ukroboronprom" (companie de stat, n.r.) a produs primele obuze de 122 de mm şi că a trimis deja o parte către Forţele Armate ale Ucrainei.

Acest tip de proiectil este folosit de artileria ucraineană atunci când utilizează obuziere D-30 și tunuri autopropulsate 2S1 "Hvozdika", a căror rază de acțiune este de peste 15 kilometri.

"Ukroboronprom a început producția de obuze în străinătate în cooperare cu o țară NATO. Înainte de a primi comanda de la Ministerul Apărării, Ukroboronprom a efectuat o serie de teste. Este de remarcat faptul că numărul de fragmente depășește semnificativ rata de fragmentare a unui model sovietic obișnuit" - se arată în comunicatul instituţiei.

Acesta este al treilea tip de proiectil de producție ucraineană realizat în comun cu o țară NATO. Amintim că, săptămânile trecute, concernul de stat ucrainean Ukroboronprom a anunțat că a lansat producția de obuze de 125 mm pentru tancurile sale într-o țară membră a NATO.

UPDATE - 22 martie, ora 10.19 - Rușii au lovit clădirea Serviciului de Stat pentru Situaţii de Urgență din Kupiansk

Guvernatorul regiunii ucrainene Harkiv, Oleh Sinehubov, a raportat, miercuri, că rușii continuă să bombardeze orașul Kupiansk şi că, de data aceasta, au lovit clădirea Serviciului de Stat pentru Situaţii de Urgență.

"Ca urmare a bombardării oraşului Kupiansk, au fost avariate clădirile unității de pompieri și salvare și cel puțin trei clădiri rezidențiale" - a precizat oficialul.

Potrivit lui Sinehubov, bombardamentele nu s-au soldat cu victime în rândul populației civile.

UPDATE - 22 martie, ora 10.01 - Ucrainenii vor să spargă apărarea Rusiei la Sevastopol

Dronele de suprafață ale forțelor ucrainene au atacat Sevastopolul miercuri dimineață. Flota rusă a Mării Negre se laudă însă că a respins atacul, transmite guvernatorul orașului Mihail Răzvozhaev. Atacul vine în contextul în care  sâmbătă Vladimir Putin a efectuat o vizită-surpriză în Crimeea, pentru a marca anexarea peninsulei. El s-a dus la baza rusă de la Sevastopol, portul de ataş al Flotei ruse la Marea Neagră.

UPDATE - 22 martie, ora 9.25 - Trei oameni au murit, după atacurile cu drone ale rușilor

Trei persoane au fost ucise și alte șapte rănite în atacurile cu drone ruse executate pe timpul nopții în regiunea Kiev, au anunțat miercuri dimineață oficialii ucraineni.

Administrația militară regională de la Kiev a transmis, pe platforma Telegram, că un „obiect civil” a fost avariat și că echipajele de intevenție au intervenit la fața locului.

Armata ucraineană a anunțat că a doborât 16 din cele 21 de drone de tip Shahed, de fabricație iraniană, lansate spre Ucraina în cursul nopții, de Rusia.

Continuarea AICI

UPDATE - 22 martie, ora 9.19 - Rușii atacă cu drone de tip Shahed

Forțele Aeriene ale Ucrainei raportează că, în noaptea de marţi spre miercuri, armata Federaţiei Ruse a atacat cu 21 de drone de tip Shahed, dintre care 16 au fost doborâte de forțele de apărare antiaeriană ucrainene.

Potrivit Kievului, ruşii au lansat dronele din nord - regiunea rusă Briansk.

"Pe 22 martie 2023, în jurul orei 23:30, invadatorii ruși au început să atace Ucraina cu drone kamikaze de fabricație iraniană de tip Shahed-136/131. 21 de drone inamice au fost lansate din direcția nordică (regiunea Briansk, Federația Rusă)" - se arată în raportul Forţelor Armate ale Ucrainei. .

UPDATE - 22 martie, ora 08.56 - Putin nu a reușit să obțină angajament total din partea Chinei

Președintele rus Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping au semnat pe 21 martie o declarație comună privind aprofundarea parteneriatului și a cooperării strategice, care subliniază că relațiile ruso-chineze sunt cuprinzătoare, strategice și „la cel mai înalt nivel din istorie”.

Institutul pentru Studierea Războiului a indicat în ultimul lor raport că angajamentele luate de Xi și Putin au fost „în mod deosebit de neregulate”.

Continuarea AICI

UPDATE - 22 martie, ora 08.30 - SUA trimit mai repede tancurile Abrams și sistemele Patriot

Statele Unite şi-au schimbat planurile şi vor furniza Ucrainei 31 de tancuri Abrams M1-A1 în loc de variantele mai noi M1-A2 planificate anterior, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder. Scopul este de a grăbi livrarea acestora. Şi sistemele de apărare antirachetă Patriot vor fi trimise în Ucraina mai repede decât era planificat iniţial, pentru că ucrainenii au dovedit că pot învăţa rapid, au declarat oficiali din domeniul apărării citaţi de CNN.

Continuarea AICI

content-image

UPDATE - 22 martie, ora 08.02 - Ultimele cuvinte spuse de Xi Jinping lui Vladimir Putin

Președintele Chinei, Xi Jinping, i-a transmis omologului rus, Vladimir Putin, să aibă grijă pentru că vor urma schimbări pe care lumea nu le-a mai văzut de 100 de ani, iar cei doi vor conduce lumea.

Dialogul dintre cei doi:

"Urmează schimbări care n-au mai fost în 100 de ani. Și conducem această schimbare împreună", i-a spus Xi Jinping lui Vladimir Putin.

Continuarea AICI

content-image

UPDATE - 22 martie, ora 7.23 - Ucraina obține un împrumut de la FMI

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat marţi că a ajuns la un acord cu guvernul ucrainean pentru punerea în practică a unui plan de ajutorare în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari, notează AFP.

"Dincolo de oribilul cost uman, invazia rusă a Ucrainei continuă să aibă un efect devastator asupra economiei: PIB-ul a scăzut cu 30% în 2022, o mare parte a aparatului industrial a fost distrus şi sărăcia a crescut", a subliniat şeful misiunii FMI la faţa locului, Gavin Gray, citat în comunicat.

Continuarea AICI

UPDATE - 22 martie, ora 7.19 - Xi Jinping l-a ”subordonat” pe Vladimir Putin

Ţările occidentale vor analiza cu siguranţă fiecare detaliu al discuţiilor dintre Xi Jinping şi Vladimir Putin - doi dintre cei mai puternici, dar şi mai secretoşi lideri din lume - , în condiţiile în care Putin caută sprijinul lui Xi pentru invazia din Ucraina şi ajutorul Chinei pentru a umple golurile din economie lăsate de sancţiunile occidentale radicale, relatează Reuters.

Experţii în limbaj corporal spun însă că liderul chinez Xi Jinping a părut mai relaxat şi mai dominant decât omologul său rus Vladimir Putin la prima lor întâlnire televizată de luni din cadrul vizitei de stat a lui Xi la Moscova.

Continuarea AICI

content-image

UPDATE - 22 martie, ora 6.45 - Dmitri Peskov: Occidentul nu va lăsa Ucraina să facă pace

SUA şi ţările europene sunt hotărâte să nu permită Ucrainei să intre în discuţii de pace, spre deosebire de Rusia şi China, a acuzat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în condiţiile în care liderul chinez Xi Jinping i-a prezentat lui Vladimir Putin la Moscova planul său de pace pentru Ucraina.

Continuarea AICI

UPDATE - 22 martie, ora 04.05: Casa Albă cere Chinei să oprească invazia Rusiei în Ucraina

China ar trebui să ceară Rusiei oprirea invaziei militare în Ucraina, a declarat marţi seară un oficial din cadrul Preşedinţiei Statelor Unite, în contextul vizitei efectuate la Moscova de preşedintele Chinei, Xi Jinping, scrie Mediafax.

"În cazul în carre China vrea să aibă un rol constructiv în acest conflict, atunci trebuie să exercite presiuni asupra Rusiei pentru retragerea trupelor din Ucraina, de pe teritoriul suveran ucrainean", a declarat John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă.

Continuarea AICI

content-image

 

UPDATE - 22 martie, ora 02.00: Zelenski, despre vizita premierului japonez la Kiev și aniversarea primelor victorii în război

Preşedintele Volodimir Zelenski a vorbit în discursul de marţi seara despre vizita premierului nipon la Kiev şi a subliniat că aceasta este cu atât mai semnificativă cu cât a intervenit exact în ziua în care Ucraina marca un an de la prima victorie împotriva forţelor de ocupaţie ruse, iar Japonia, care deţine preşedinţia G7, doreşte să ajute şi să mobilizeze lumea pentru a proteja „ordinea internaţională” existentă, scrie news.ro.

„Astăzi, oaspetele ţării noastre, prim-ministrul Japoniei, Kishida, şi-a început vizita în Ucraina cu o vizită la Bucea. Pentru a onora memoria tuturor celor ale căror vieţi au fost luate de teroarea rusă. Domnul Kishida a vizitat Zidul Amintirii din Kiev, de lângă Catedrala Sfântul Mihail, şi i-a onorat pe luptătorii noştri care au murit pentru Ucraina. Şi este foarte important atunci când liderii globali dau dovadă de curaj vizitând Ucraina, în ciuda tuturor riscurilor, şi arată respect - respect pentru poporul nostru care luptă nu numai pentru ţara sa, pentru independenţa Ucrainei, ci şi pentru păstrarea şi funcţionarea regulilor civilizaţiei şi a vieţii civilizate în lume”, a subliniat Volodimir Zelenski.

Continuarea AICI

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.