Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 25 martie 2023 - Rușii au atacat un centru de livrare a ajutoarelor umanitare/ UPDATE

ceps.eu
razboi ucraina

Centre pentru persoane fără adăpost au fost bombardate de forțele rusești în regiunea Donețk, soldându-se cu mai multe victime. Atacuri similare au avut loc în mai multe regiuni, iar în Odesa au fost auzite alarme de avertisment după apariția unor avioane de luptă deasupra Mării Negre. STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de vineri, 25 martie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE - 25 martie, ora 23.20  O nouă companie militară privată își instalează poziții și recrutează combatanți pentru războiul din Ucraina. Numit „Konvoi”, grupul de mercenari se află sub aripa șefului administrației de ocupație instalate de Moscova în Crimeea, Serghei Aksionov. DETALII AICI

UPDATE - 25 martie, ora 18.20 Rușii au atacat un centru de livrare a ajutoarelor umanitare

Rușii au tras asupra unui punct de livrare a ajutoarelor umanitare din orașul Herson, rănind doi civili, potrivit armatei ucrainene.

Atacul a avut loc sâmbătă.

„Ocupanții ruși continuă să bombardeze locurile în care civilii primesc ajutoare Noaptea trecută, armata rusă a atacat un "punct de invincibilitate" în Kostiantynivka, în regiunea Donețk. Ținta de astăzi a artileriei ruse este un punct de livrare a ajutorului umanitar din Herson", a declarat Oleksandr Prokudin, șeful Administrației militare regionale din Herson, potrivit Sky News.

Ucraineanul a mai anunțat că două persoane au fost rănite în timpul atacului. Este vorba despre o femeie de 41 de ani și un bărbat de 25 de ani.

UPDATE - 25 martie, ora 18.11 Volodimir Zelenski susține că nu a primit o propunere de mediere a păcii între Ucraina și Rusia din partea Chinei, a declarat președintele ucrainean pentru Japan News.

Zelenski a declarat că a dat „mesaje directe" prin canalele diplomatice pentru a arăta că vrea să vorbească cu liderul chinez Xi Jinping, dar nu a primit niciun răspuns.

„Nu am primit o propunere de mediere din partea Chinei. Nu am primit o propunere de întâlnire", a spus liderul ucrainean, potrivit Sky News.

UPDATE - 25 martie, ora 17.22 Fondatorul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că, după încheierea contractului și a activităţilor în zona aşa-zisei operațiuni militare ruse din Ucraina, peste cinci mii de foști deţinuţi ruşi au fost grațiați, scrie Tass, conform Rador.

DETALII aici

'În momentul de faţă, contractul semnat cu Wagner l-au încheiat peste cinci mii de persoane, care au fost eliberate, fiind grațiate', a declarat Prigojin, sâmbătă, pe canalul său de Telegram, citat de Serviciul său de presă.

UPDATE - 25 martie, 17.00: Rușii atacă masiv în Ucraina - 16 morți și 59 de răniți - Detalii aici

UPDATE - 25 martie, 15.13: Administraţia Zelenski susţine că sancţiunile impuse Rusiei asigură securitatea globală

Şeful cancelariei prezidenţiale ucrainene, Andri Ermak, susţine că sancțiunile împotriva Federației Ruse asigură securitatea globală şi subliniază că este importantă reconsiderarea capacităţii ruşilor de a eluda restricțiile, conform Rador.

"Nu trebuie să aibă loc niciun fel de relaxare a sancțiunilor împotriva Rusiei. Sancțiunile stricte oferă securitate. Nicio manipulare a ruşilor legată de subiectul securității alimentare nu ar trebui să aibă trecere" - a scris Ermak pe Telegram, într-un mesaj postat sâmbătă.

Șeful cancelariei prezidenţiale de la Kiev a subliniat importanța extinderii sancțiunilor împotriva Rusiei și a adoptării unei abordări de fond a problemei legate de pârghiile prin care inamicul ar putea găsi noi oportunităţi și ar putea primi în continuare componente pentru producția de arme. "Aceasta este o chestiune de securitate globală" - a accentuat Andri Ermak.

UPDATE - 25 martie, 14.42:  30.000 de cetăţeni ucraineni s-au întors în ţară în ultimele 24 de ore

Direcţia vestică a Serviciului de Frontieră al Ucrainei raportează că, în ultimele 24 de ore, 71.000 de persoane și 18.000 de vehicule au traversat granițele de vest ale ţării prin punctele de trecere de la frontiera cu ţările UE și cu Republica Moldova, conform Rador

Dintre aceştia, 38.000 de oameni au părăsit Ucraina. 24.000 dintre ei au trecut granița cu Polonia, iar ceilalţi au mers în alte țări ale UE și în Republica Moldova. Instituţia mai precizează că 33.000 de persoane au intrat în Ucraina în ultimele 24 de ore, 30.000 fiind cetăţeni ucraineni.

UPDATE - 25 martie, ora 14.20: Putin și Erdoğan au discutat telefonic situația din Ucraina

Președintele rus, Vladimir Putin, și liderul turc, Recep Tayyip Erdoğan, au discutat telefonic situația din Ucraina, anunţă TASS, cu referire la Biroul președintelui Turciei. Se precizează că, în cadrul convorbirii, Erdoğan i-a adresat mulțumiri lui Putin pentru poziția sa pe care o are în chestiunea prelungirii 'acordului privind cerealele'.

'În timpul convorbirii, au fost examinaţi pașii viitori privind dezvoltarea relațiilor dintre Turcia și Rusia și evenimente legate de războiul ruso-ucrainean', a precizat biroul într-un comunicat. În plus, liderul turc a remarcat că Turcia acordă o importanță deosebită încheierii rapide a conflictului dintre Rusia și Ucraina pe calea negocierilor.

Anterior, Recep Tayyip Erdoğan a declarat că Ankara nu va fi parte la conflicte armate și intenționează să pledeze pentru o reglementare pașnică, de altfel cum procedează în cazul Ucrainei. De asemenea, a subliniat, în repetate rânduri, că face eforturi pentru a organiza runde de discuții între liderii Federației Ruse și Ucrainei, Vladimir Putin, și, respectiv, Volodimir Zelenski, în Turcia. Înainte de aceasta, liderul turc a vorbit despre disponibilitatea Ankarei de a ajuta la furnizarea de îngrășăminte din Rusia către piețele mondiale.

UPDATE - 25 martie, ora 13.09: Armata ucraineană susţine că ocupanţii ruşi s-ar pregăti de "gesturi de bunăvoinţă" în regiunea Herson

Şefa centrului de presă al Forţelor de Apărare din estul Ucrainei, Natalia Humeniuk, a declarat că pe teritoriul ocupat al regiunii Herson există semne ale unei posibile pregătiri a rușilor pentru "gesturi de bunăvoință" - retragerea din unele teritorii ocupate, scrie RBC, conform Rador.

Potrivit Nataliei Humeniuk, un astfel de pas din partea armatei ruse este indicat de jafurile pe care le comit şi de scoaterea bunurilor furate din teritoriile temporar ocupate. "Chiar și locuitorii regiunii Herson, atât pe malul drept, cât și pe malul stâng (al Niprului, n.r.), cunosc 'semnul popular' - când ocupanții încep să se schimbe în civili și să împacheteze cu mare grijă tot ce au jefuit și trimit bunurile în schimbul furnizării de muniție. Aceasta este, de obicei, o pregătire pentru acele aşa-numite gesturi de bunăvoinţă" - a remarcat Humeniuk.

Aceasta a subliniat că de fapt atacurile de mare intensitate din partea apărătorilor ucraineni sunt cele ce îi determină pe ocupanţi să recurgă la astfel de "gesturi de bunăvoinţă".

UPDATE - 25 martie, ora 12.35: Evgheni Prigojin a anunțat grațierea a cinci mii de deţinuţi (TASS)

Fondatorul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că, după încheierea contractului și a activităţilor în zona aşa-zisei operațiuni militare ruse din Ucraina, peste cinci mii de foști deţinuţi ruşi au fost grațiați.

'În momentul de faţă, contractul semnat cu Wagner l-au încheiat peste cinci mii de persoane, care au fost eliberate, fiind grațiate', a declarat Prigojin, sâmbătă, pe canalul său de Telegram, citat de Serviciul său de presă, scrie Tass.

UPDATE - 25 martie, ora 12.20: Rusia menţine în Marea Neagră două submarine înarmate cu opt rachete Kalibr

Comandamentul Operaţional "Sud" din Ucraina raportează că armata rusă a redus numărul navelor înarmate cu rachete aflate în serviciu de luptă în Marea Neagră, potrivit Rador. Cu toate acestea, subliniază partea ucraineană, nivelul de amenințare în ceea ce priveşte posibile noi atacuri inamice rămâne ridicat. Potrivit armatei ucrainene, gruparea de nave ruseşti din Marea Neagră a fost redusă la 10 sâmbătă dimineața. În momentul de faţă, Rusia menţine în Marea Neagră două submarine înarmate cu opt rachete de tip Kalibr.

UPDATE - 25 martie, ora 11.20: 6 morţi şi 59 de răniţi în atacurile ruseşti din ultimele 24 de ore

Autorităţile ucrainene au raportat că, în ultimele 24 de ore, armata rusă a bombardat 119 localităţi, folosind în atacuri multiple tipuri de arme - mortiere, tancuri, artilerie, sisteme de rachete cu lansare multiplă, sisteme S-300, drone de tip "Lancet", rachete de croazieră "Onyx" și aviația tactică. Potrivit unui raport publicat sâmbătă dimineaţă, 16 civili au murit şi alţi 59 au fost răniţi în timpul bombardamentelor din ultimele 24 de ore. De asemenea, 63 de obiective de infrastructură au vizate de atacurile ruşilor, conform Ukrinform.

UPDATE - 25 martie, ora 10.55: Atac nocturn cu rachete în centrul oraşului Kramatorsk

Consiliul Local Kramatorsk (regiunea Doneţk) raportează că, în noaptea de vineri spre sâmbătă, invadatorii ruși au lovit cu rachete centrul oraşului și zona industrială. "Noaptea trecută, rușii au lovit cu rachete centrul Kramatorskului și zona industrială. Nu există victime. Clarificăm informațiile referitoare la distrugeri" - a transmis şi primarul oraşului, Oleksandr Honcearenko, potrivit Ukrinform.

content-image

UPDATE - 25 martie, ora 10.48: Zelenski explică de ce armata Ucrainei nu a început contraofensiva

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat pentru ziarul japonez "The Yomiuri Shimbun" că Ucraina nu poate încă să-și lanseze contraofensiva, deoarece Kievul aşteaptă un număr suficient de arme de la parteneri. Liderul de la Kiev a remarcat necesitatea unui sprijin suplimentar în ceea ce priveşte furnizarea armelor de către aliați, subliniind că Ucraina are nevoie în special de muniție și de avioane de luptă.

Detalii aici.

UPDATE - 25 martie, 0ra 10.33: BBC: Soldaţii ucraineni continuă să respingă eforturile ruşilor de a cuceri oraşul Bahmut

Comandantul şef al forţelor armate ucrainene a declarat că luna şi sângeroasa bătălie pentru Bahmut începe să se stabilizeze. Mii de persoane au murit în lupta pentru un oraş despre care analiştii spun că are o valoare strategică limitată. Toate încercările ruşilor de a cuceri oraşul au fost respinse de ceea ce generalul Valerii Zalujnîi a numit "eforturi titanice" ale trupelor sale.

content-image

UPDATE - 25 martie, 0ra 10.20: Peste 700 de militari ruşi au fost ucişi în Ucraina în ultimele 24 de ore (armata ucraineană)

Forţele ucrainene au lichidat 720 de militari ruși în ultimele 24 de ore, astfel că numărul ocupanţilor ucişi pe front, de la începutul războiului, a ajuns la 169.890 - potrivit unui raport publicat, sâmbătă, de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei. De asemenea, de la începutul invaziei ruse la scară largă, trupele ucrainene au doborât 305 avioane și 291 (+1) de elicoptere rusești. Au mai fost distruse 3.580 (+6) de tancuri ale armatei ruse, 6.932 (+11) de vehicule blindate, 2.623 (+7) de sisteme de artilerie, 276 de sisteme de apărare antiaeriană, 520 (+9) de lansatoare multiple de rachete, 5.483 (+19) de vehicule și cisterne transportatoare de combustibil, 18 nave, 2.214 (+6) drone, 911 rachete de croazieră și tehnică specială (279 de unități).

UPDATE - 25 martie, 0ra 09.49: Activitatea CPI ar trebui interzisă prin lege în Federația Rusă (Viaceslav Volodin)

content-image

Președintele Dumei de Stat a Rusiei, Viaceslav Volodin, a declarat că este necesar ca în Rusia să se interzică prin lege activitatea Curții Penale Internaționale (CPI). El a postat acest mesaj pe canalul său de Telegram. În opinia sa, de asemenea, este necesar ca în Rusia să se introducă tragerea la răspundere penală pentru sprijinirea CPI și să se încheie acorduri cu - Detalii AICI

UPDATE - 25 martie, ora 09.33: Ruşii trimit "case de cultură" mobile în satele ocupate din regiunea Luhansk

Administraţia Militară Regională Luhansk informează că invadatorii ruși promit să trimită "case de cultură" mobile în satele ocupate din această regiune din estul Ucrainei. Potrivit unui comunicat de presă, Ministerul Culturii din Federația Rusă cumpără "case de cultură multifuncționale pe roți" pentru satele îndepărtate și pentru orașele distruse de bombardamentele ruseşti. Acestea ar urma să ajungă în așezări care nu au instituții culturale.

UPDATE - 25 martie, ora 09.22: SUA au impus sancțiuni împotriva Belarus și au "blocat" aeronava prezidenţială Boeing, folosită de Lukaşenko

Departamentul Trezoreria SUA a impus sancțiuni împotriva întreprinderilor din Belarus - Uzina de Automobile din Belarus (BelAZ) și Uzina de Automobile din Minsk (MAZ). Informaţia a fost postată pe site-ul Departamentului Trezoreria SUA. Departamentul Trezoreriei SUA a 'blocat' avionul Boeing 737 folosit de Lukașenko pentru deplasări oficiale și private. Biroul pentru Controlul Activelor Străine al Departamentului Trezoreriei SUA (OFAC) a inclus, de asemenea, pe SDN List - Detalii AICI

content-image

UPDATE - 25 martie, ora 09.14: Volodimir Zelenski, despre un eventual dialog cu Xi Jinping: "Nu am primit nicio propunere din partea Chinei"

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat pentru ziarul japonez "The Yomiuri Shimbun" că nu a primit propuneri din partea Chinei de a purta negocieri cu liderul Xi Jinping. Cu toate acestea, Zelenski susţine că a transmis Beijingului, pe canale diplomatice, că dorește un astfel de dialog. Publicaţia notează că - Detalii AICI

UPDATE - 25 martie, ora 09.05: Austria anunţă că îl va aresta pe Vladimir Putin dacă acesta va intra pe teritoriul austriac

Ministerul Federal al Justiției din Austria a transmis că, în calitate de membru al Statutului de la Roma, ţara este obligată să execute mandatele de arestare emise de Curtea Penală Internaţională (CPI) şi a subliniat că nici măcar şefii de stat nu au imunitate în faţa Curţii. Instituţia de la Viena a răspuns, astfel, unei - Detalii AICI

content-image

UPDATE - 25 martie, 0ra 08.34: DARIK: Protest în faţa Preşedinţiei Bulgariei pentru demiterea lui Rumen Radev şi acordarea de ajutor militar Ucrainei

Cetăţeni bulgari au protestat, vineri seară, în faţa Preşedinţiei Bulgariei, cerând demiterea şefului statului, Rumen Radev, precum şi acordarea de ajutor militar Ucrainei. Prezenţa poliţiei a fost sporită în zonă, iar traficul a fost blocat. Protestatarii au fluturat steagurile Bulgariei, Uniunii Europene şi Ucrainei. Acţiunea s-a desfăşurat la iniţiativa unor organizaţii civile, fiind prezenţi şi reprezentanţi ai mai multor formaţiuni politice.

UPDATE - 25 martie, ora 08.17: Întâlnire între şeful administraţiei Zelenski şi ministrul de externe al Lituaniei

RADOR - Şeful Biroului Președintelui Ucrainei, Andri Ermak, s-a întâlnit, vineri, cu ministrul de externe lituanian, Gabrielius Landsbergis, exprimându-şi recunoștința pentru asistența acordată Kievului încă de la începutul agresiunii ruse la scară largă - potrivit unui comunicat al cancelariei prezidenţiale de la Kiev.

"Ucrainenii apreciază foarte mult acest lucru. Suntem prieteni adevărați. Iar victoria noastră în acest război va fi o victorie comună" - a subliniat Ermak. Acesta l-a informat pe Landsbergis despre situația de pe front și a amintit că "războiul continuă și sunt multe provocări".

"Totuși, trebuie să câștigăm. Pregătim noi operațiuni. Situația este dificilă, dar ne menținem pozițiile" - a adăugat Andri Ermak. Separat, a fost remarcată importanța asistenței militare și tehnice suplimentare din partea Lituaniei, inclusiv pregătirea personalului militar ucrainean, sprijin în repararea echipamentelor pentru nevoile Forțelor Armate ale Ucrainei şi reabilitarea și tratarea soldaților răniți.

Totodată, cei doi oficiali au constatat că există abordări comune privind necesitatea de a elimina complet restricțiile privind furnizarea tuturor tipurile de arme moderne către Ucraina. În plus, părțile au remarcat importanța începerii negocierilor privind aderarea Ucrainei la UE până la sfârșitul anului 2023, precum și intenţia Kievului de a lucra în mod activ pentru a realiza progrese vizând viitoarea aderare la NATO.

UPDATE - 25 martie, ora 08.13: ROSBALT: Ministerul Apărării al Republicii Moldova a anunţat că nu există riscul unui atac asupra țării

Riscul unui atac iminent asupra Republicii Moldova în momentul de față este foarte redus, țara dispune de instrumentele necesare pentru a-şi asigura securitatea. Potrivit Agenţiei de presă TASS, cu referire la Agenția Agerpres, această declaraţie a fost făcută de ministrul apărării al Republicii Moldova, Anatolie Nosatîi. Totodată, ministrul Nosatîi a susținut că - Continuarea AICI

UPDATE - 25 martie, ora 08.05: RBC: Ruşii au lansat peste 300 de obuze asupra regiunii Herson

Şeful Administraţiei Militare Regionale Herson, Oleksandr Prokudin, a raportat că, în ultimele 24 de ore, armata rusă a atacat de 67 de ori teritoriul acestei regiuni din sudul Ucrainei.

Potrivit unui comunicat remis sâmbătă dimineaţă, ruşii au lansat 301 obuze. Oraşul Herson a fost bombardat de şapte ori. 23 dintre obuzele ruseşti au lovit cartiere rezidenţiale, afectând case particulare, blocuri de apartamente şi o instituţie medicală. Două persoane au murit şi alte şase au fost rănite în urma atacurilor.

UPDATE - 25 martie, ora 07.47: RBC: Kuleba anunţă o luptă diplomatică de culise pentru respectarea Statutului de la Roma

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că, după emiterea de către Curtea Penală Internațională (CPI) a unui mandat de arestare pe numele dictatorul rus, Vladimir Putin, va începe o mare luptă diplomatică de culise pentru respectarea Statutului de la Roma.

"Acum începe o mare luptă diplomatică de culise pentru respectarea Cartei de la Roma. În acest caz, nu mai este vorba despre Putin sau Ucraina, ci dacă se ignoră în mod deschis mandatul CPI, ceea ce ar ruina Curtea" - a remarcat Kuleba.

Prin urmare, potrivit ministrului, însăși CPI este interesată să-i fie respecte actele. În plus, toate țările care sprijină Curtea se vor alătura acestei lupte pentru a pune în aplicare mandatul - consideră Kuleba. "Este clar că Africa de Sud nu va refuza o vizită a lui Putin, pentru că este aliatul lor. Dar nu cred că Africa de Sud va putea să îl ignore în mod deschis și sfidător... Este mai bine să lupți împotriva încercărilor de a nu respecta mandatul, decât pentru ca un astfel de mandat să fie emis" - a adăugat Dmitro Kuleba.

UPDATE - 25 martie, ora 07.35: Bahmut pare că își revine: un comandant ucrainean spune că bătălia se stabilizează

Bătălia pentru Bakmut, oraşul ucrainean pe care Rusia a încercat luni de zile să-l captureze, se „stabilizează”, spune comandantul şef al armatei Ucrainei. La începutul acestei luni, oficialii occidentali estimau că între 20.000 şi 30.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi în Bahmut începând cu vara trecută, conform BBC, citat de news.ro.

În pofida acestui fapt, Valerii Zalujnîi a spus că „eforturile extraordinare” ale trupelor ucrainene împiedică Rusia.

Moscova este dornică de victorie după ce nu a reuşit să obţină câştiguri majore recente. Analiştii militari cred că oraşul Bahmut are o valoare strategică mică, importanţa oraşului fiind acum simbolică.

Continuarea AICI

content-image

 

 

 

 

UPDATE - 25 martie, ora 06.20: Joe Biden face o afirmație oficială: 'China nu a furnizat arme Rusiei'

Preşedintele american Joe Biden a afirmat vineri, la Ottawa, că, până în prezent, China "nu a livrat" arme Rusiei, în pofida temerilor exprimate de occidentali pe această temă, scrie AFP, citat de Agerpres.

"Sunt trei luni de când aud că China va furniza Rusiei arme importante (...) Nu înseamnă că nu o vor face, dar încă nu au făcut-o", a declarat preşedintele american în cursul unei vizite în Canada.

Continuarea AICI

content-image

UPDATE - 25 martie, ora 04.10: Xi și Putin nu au reușit să ajungă la un acord total, sugerând limitele prieteniei dintre cele două țări

Putin a declarat marți că "practic toți parametrii" acordului Power of Siberia 2 au fost conveniți. Dar afacerea încă nu se face. Atât de mult pentru acea "prietenie fără limite". China exploatase deja dificultățile economice ale Moscovei pentru a pune mâna pe petrolul rusesc ieftin. Săptămâna aceasta, în ciuda dragostei diplomatice a lui Xi Jinping cu Vladimir Putin la Moscova, dictatorul chinez a plecat fără să spună niciun cuvânt despre un acord privind gazoductul Puterea Siberiei 2, scrie inews.co.uk.

Rusia are nevoie disperată să-și vândă gazul în China și Orientul Îndepărtat acum, când uriașa piață europeană a crescut în flăcările războiului lui Putin împotriva Ucrainei.

Absența completă a oricărui progres asupra unui nou gazoduct din Siberia a arătat limitele a ceea ce Xi este dispus să facă pentru partenerul său rus, a declarat Janis Kluge, expert în economia Rusiei în cadrul Institutului German pentru Afaceri Internaționale și de Securitate, pentru The Washington Post. "Rusia are nevoie de multe de la China în acest moment și se află într-o poziție foarte slabă", a spus el.

Continuarea AICI

content-image

 

UPDATE - 25 martie, ora 03.00: Războiul din Ucraina a provocat moartea a aproape 170.000 de ruși (sursă ucraineană)

Aproape 170.000 de ruși au murit în timpul războiului din Ucraina, susțin autoritățile ucrainene, potrivit Sky News, anunță Mediafax.

Rusia a pierdut 169.170 de soldați în timpul invaziei, susțin autoritățile din Ucraina Aceasta este cea mai recentă actualizare a părții ucrainene privind pierderile suferite de Rusia de la începutul războiului.

6.921 de vehicule blindate au fost distruse

Continuarea AICI

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.