Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 25 octombrie - Un nou atac masiv în Kiev? Anunț făcut de spionajul ucrainean / 800 de miliari ruși uciși în Ucraina (Kievul)

geopoliticalmonitor.com
razboi ucraina

Kievul continuă să solicite partenerilor occidentali menținerea ajutorului financiar cel puțin la nivelul anului curent, cu un apel concomitent pentru sprijin militar. Guvernul ucrainean subliniază că în faza actuală a conflictului, chiar și cu aportul întregii producții mondiale de arme și muniții, victoria ar rămâne o provocare enormă.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina în timpul zilei de miercuri, 25 octombrie 2023, pe măsură ce apar.

 

UPDATE 25 octombrie, ora 21.05: Rușii învață să se apere de armele americane - Trupele Moscovei ar fi doborât rachete ATACMS

Rusia a anunţat miercuri că sistemele sale de apărare antiaeriană au doborât pentru prima oară două rachete americane cu rază lungă de acţiune ATACMS, relatează agenţiile de presă EFE şi Interfax, potrivit Agerpres.

Detalii aici

content-image

UPDATE 25 octombrie, ora 18.10: Ideologul lui Putin: 'Civilizația occidentală e una satanică!'

Întâlnire extrem de importantă în elita rusă! La 23 octombrie, la Sankt Petersburg, a avut loc „Forumul ideologic rusesc” al Consiliului Popular Rus Mondial, consiliu condus de Patriarhul Kirill.

Detalii aici

content-image

UPDATE 25 octombrie, ora 15.45: Aproape de o catastrofă nucleară! Kievul acuză: 'Rusia a lovit lângă o centrală nucleară în Ucraina!'

Continuarea aici.

UPDATE 25 octombrie, ora 15.40: Ministerul rus al Apărării a anunţat pentru prima dată doborârea a două rachete ATACMS

Sistemele rusești de apărare antiaeriană au doborât două rachete ATACMS, pentru prima dată de la începutul operațiunii militare speciale, au anunţat surse din cadrul Ministerului rus al Apărării, informează Rador Radio România.

"În ultimele 24 de ore, au fost interceptate şi doborâte două rachete operațional-tactice ATACMS fabricate în SUA, o rachetă antiaeriană S-200 transformată pentru a distruge ținte terestre, două rachete antiradar HARM, precum și două sisteme de rachete cu lansare multiplă HIMARS fabricate în SUA" - se afirmă în comunicatul ministerului rus.

UPDATE 25 octombrie, ora 14.55: Serghei Șoigu a declarat că situația actuală din „zona operaţiunii militare speciale” arată că Forțele Armate Ucrainene au capacități din ce în ce mai puține

Situația actuală din zona „operațiunii militare speciale” arată că Forțele Armate ale Ucrainei au din ce în ce mai puține capacități, a declarat ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, în timpul unei întâlniri cu militarii din cadrul subunităților grupării "Vostok", cărora li s-au acordat premii de stat, informează Rador Radio România.

"Viața actuală, situația de azi arată că inamicul are din ce în ce mai puține capacităţi. Și acestea devin din ce în ce mai puține doar datorită activităţii voastre de luptă. Pentru asta aveţi nu doar cuvinte de recunoștință, ci și premii mari de stat" - a declarat Şoigu, citat de serviciul de presă al Ministerului rus al Apărării.

UPDATE 25 0ctombrie, ora 13.40: Primul român mort pe frontul din Ucraina: Arădeanul de 27 de ani a fost luptător în Legiunea Străină

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 25 octombrie, ora 12.20: Șeful Serviciul de Spionaj Militar ucrainean spală pe jos cu Dmitri Rogozin: 'Poate fi comparat cu maimuța cu grenadă'

Continiarea aici.

UPDATE 25 octombrie, ora 12.10: Rusia ia în calcul opțiunea de a lovi Kievul cu o rachetă spațială - Discuții interceptate între oficialii ruși (BILD)

Continiarea aici.

UPDATE 25 octombrie, ora 11.30: Mai mult de o treime dintre cetățenii Ucrainei spun că țara este "iremediabil coruptă"

Peste o treime dintre cetățenii Ucrainei consideră că țara este "iremediabil coruptă", o demonstrează datele sondajului sociologic efectuat de Institutul internațional pentru Sociologie din Kiev, informează Rador Radio România.

În materialul publicat pe site-ul institutului amintit se arată faptul că 36% dintre ctățenii Ucrainei consideră că țara este "iremediabil coruptă" și nu văd schimbări pozitive în lupta împotriva corupției în țara lor. Alți 5% dintre cei intervievați s-au abținut să răspundă, iar 59% au fost de acord că în țară există totuși "încercări de luptă împotriva corupției și schimbări pozitive". Sondajul a fost efectuat în intervalul 25 septembrie - 9 octombrie pe un eșantion de peste o mie de respondenți. Marja de eroare nu depășește 3,4% pentru indicatori apropiați de 50%. Sondajul a fost realizat prin telefon, pe baza unui eșantion aleatoriu de numere.

UPDATE 25 octombrie, ora 11.20: Atacurile ucrainene cu rachete ATACMS afectează planurile ruşilor de a utiliza aviația pe front

Secretarul Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională de la Kiev, Oleksi Danilov, susţine că rușii au început să folosească mai puțin elicopterele pentru atacuri asupra Ucrainei, după loviturile cu rachete ATACMS asupra aerodromurilor din Luhansk și Berdiansk, informează Rador Radio România.

"Când am început să primim ATACMS, folosirea primului lot a depășit toate așteptările. Rețineți că, după aceea, atacurile asupra trupelor noastre, în ceea ce privește elicopterele, s-au redus" - a explicat Danilov. Acesta a precizat că rușii au transferat într-un "loc sigur" majoritatea elicopterelor care se aflau anterior pe teritoriul Crimeii temporar ocupate. Amintim că trupele ucrainene au atacat recent aerodromurile din Berdiansk și Luhansk, aflate sub ocupaţie rusă. În atacurile respective, au fost distruse şi avariate mai multe elicoptere rusești și echipamente militare. Ulterior, presa a scris că Forțele Armate ale Ucrainei au folosit rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune pentru atacurile de la Berdiansk şi Luhansk. Informaţia a fost confirmată ulterior de către președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Ucraina ar fi primit circa 20 de astfel de rachete. Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a asigurat că procesul de furnizare în acest sens va fi unul constant.

UPDATE 25 octombrie, ora 11.10: UE continuă să cumpere materii prime din Rusia, în ciuda sancțiunilor (Der Tagesspiegel)

Uniunea Europeană continuă să cumpere materii prime din Rusia, în ciuda sancțiunilor introduse împotriva acestei țări, scrie publicația germană Der Tagesspiegel, informează Rador Radio România.

Potrivit informațiilor mass-media, în perioada martie 2022 - iulie 2023, în UE au fost importate resurse în valoare de 13,7 miliarde de euro sau 1,3 trilioane de ruble. Se precizaeză că în principal se cumpără nichel, folosit pentru a proteja oțelul de coroziune, precum și alte materii prime critice, indispensabile pentru producția de electronice, panouri solare, mașini electrice, avioane și produse de apărare. Anterior, Eurostat a informat că volumul schimburilor comerciale dintre Rusia și Uniunea Europeană la sfârșitul anului trecut a fost cel mai mare din ultimii opt ani. Astfel, importul de bunuri din Federaţia Rusă în UE în 2022 a crescut cu un sfert, până la 203,4 miliarde de euro, iar exportul din UE în Federaţia Rusă a scăzut cu 38,1%, până la 55,2 miliarde de euro. Totuși, scăderea importurilor nu a împiedicat atingerea volumului maxim de schimburi comerciale dintre Rusia și UE din 2014 încoace: în acest an, acesta a crescut cu 2,3%, până la 258,6 miliarde de euro, arată datele citate de agenția RIA NOVOSTI, preluată de Rosbalt.

UPDATE 25 octombrie, ora 11.00: Spionajul ucrainean a destructurat o grupare de spioni ai FSB care pregătea explozii în regiunea Kiev

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) raportează că o grupare "reactivată" de agenţi ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a fost destructurată la Kiev, informează Rador Radio România.

Potrivit unui comunicat remis miercuri dimineaţă, gruparea respectivă pregătea o serie de explozii puternice la unitățile militare de comandă și control ale Forțelor de Apărare din regiunea Kiev. Atacatorii au fost neutralizați de unitatea de contrainformații a SBU. Gruparea era format din trei persoane, ale căror activităţi vizau în mod prioritar unitățile Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei și Ministerul Apărării de la Kiev, precum și posturile de comandă de rezervă ale acestora. "Pentru a comite diversiuni, aceştia plănuiau să folosească 10 drone, pe care le-au echipat special cu dispozitive explozive improvizate" - au transmis oamenii legii din Ucraina. Cu toate acestea, ofițerii SBU au acționat proactiv, toți membrii grupării de spioni ruşi fiind reținuți când au început faza activă de pregătire a diversiunii. SBU a explicat că gruparea a fost formată în 2018 de către un angajat al Direcției 9 a Departamentului de informații operaționale al Serviciului 5 din cadrul FSB. "A inclus trei persoane (rezidenți din Kiev și Cernihov), care, după recrutare, au fost transferate în modul 'stand-by' până la începutul invaziei ruse la scară largă" - a precizat SBU.

Fiecare dintre cei trei spioni avea propria specializare în desfășurarea de activități subversive şi de recunoaștere în folosul ocupanților ruşi. Unul dintre aceştia confecţiona dispozitive explozive, celălalt avea în responsabilitate transformarea dronelor "civile" în drone de atac, iar a treia persoană, o femeie, coordona dronele, abilitate pe care a dobândit-o la un curs de formare a operatorilor de drone în martie 2023, în regiunea Kiev. Toate cele trei persoane sunt în arest şi riscă până la 15 ani de închisoare.

UPDATE 25 octombrie, ora 10.30: În ultimele săptămâni, mulți militari ucraineni au căzut prizoniei sau s-au predat, susţine ministrul rus al apărării

În ultimele trei-patru săptămâni mulți militari ucraineni au fost capturați sau s-au predat de bunăvoie, a comunicat ministrul apărării al Federației Ruse, general de armată Serghei Șoigu, în cursul unei discuții cu militarii grupării "Vostok", în zona operațiunii militare speciale, informează Rador Radio România. După cum a comunicat Ministerul rus al Apărării, aceștia "relatează despre starea psihologică proastă în subunitățile forțelor militare ucrainene". După cum s-a raportat ministrului rus al apărării, prizonierii ucraineni sunt dintre persoanele mobilizate care au fost trimise practic pe loc pe linia frontului.

UPDATE 25 octombrie, ora 10.25: 800 de militari ruşi au fost ucişi în Ucraina, în luptele din ultimele 24 de ore (armata ucraineană)

Forţele ucrainene au eliminat 800 de militari ruși în ultimele 24 de ore, astfel că numărul invadatorilor ucişi pe front, de la începutul războiului, a ajuns la 296.310 - potrivit unui raport publicat, miercuri, de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, informează Rador Radio România. De asemenea, de la începutul invaziei ruse la scară largă, trupele ucrainene au doborât 320 de avioane și 324 de elicoptere rusești. Au mai fost distruse 5.112 (+7) tancuri ale armatei ruse, 9.697 (+28) de vehicule blindate, 7.125 (+44) de sisteme de artilerie, 554 (+2) de sisteme de apărare aeriană, 833 (+5) de lansatoare multiple de rachete, 9.474 (+27) de vehicule și cisterne transportatoare de combustibil, 20 de nave/ambarcaţiuni, 5.372 (+9) de drone, 1.538 (+1) de rachete de croazieră și tehnică specială (1.007).

UPDATE 25 octombrie, ora 10.20: Regiunea Herson - Ruşii au lansat 13 bombe ghidate

Şeful Administraţiei Militare Regionale Herson, Oleksandr Prokudin, a raportat că, în noaptea de marţi spre miercuri, trupele ruse au atacat zone populate din regiune, utilizând împotriva acestora bombe ghidate, o dronă kamikaze și o rachetă, informează Rador Radio România. Potrivit oficialului, începând cu marţi seară, după ora 22:00 și până miercuri dimineață, ruşii au lansat în regiunea Herson 13 bombe ghidate. "O operațiune de salvare este în desfășurare la locul uneia dintre bombardamente. Probabil că există oameni sub dărâmături" - a remarcat Prokudin. Acesta a mai menționat că, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 35 de atacuri cu bombe ghidate. "Au mai fost un atac cu rachetă și un atac cu dronă Shahed" - a adăgat guvernatorul.

UPDATE 25 octombrie, ora 10.15: Direcţia Zaporijjia - Soldaţii ucraineni au distrus echipamente ruseşti în valoare de 25 de milioane de dolari (SSO)

Forțele de Operații Speciale (SSO) din Ucraina transmit că, în ultima săptămână, luptătorii ucraineni au reușit să distrugă echipamente rusești în valoare de 25 de milioane de dolari, informează Rador Radio România. "Operatorii uneia dintre unitățile SSO au pus la cale o săptămână incendiară pentru ocupanții din direcția Zaporijjia" - se arată într-un mesaj publicat miercuri dimineaţă. Soldații SSO au reușit să detecteze și să identifice echipamentul greu al inamicului, după care au atact cu artilerie. SSO, în cooperare cu unitățile Forțelor de Apărare ale Ucrainei, au distrus următoarele arme ruseşti: două lansatoare de rachete de tip BM-21 Grad şi BM-27 Uragan, un lansator TOS, capabil să tragă rachete termobarice şi un radar de contrabaterie Zooparkt. "Valoarea aproximativă a echipamentelor distruse este de aproximativ 25 de milioane de dolari" - au adăugat SSO.

UPDATE 25 octombrie, ora 10.10: Resturi de dronă au avariat o infrastructură importantă din vestul Ucrainei, a anunţat un oficial local

O infrastructură importantă din regiunea Hmelniţki din vestul Ucrainei a fost avariată în timpul unui atac rusesc cu drone în cursul nopţii, a anunţat miercuri un oficial, informează Rador Radio România. "În districtul Şepetivka, ca urmare a doborârii țintelor aeriene inamice, acestea s-au prăbușit pe teritoriul unei instalații de infrastructură critică", a scris oficialul Serhii Tiurin pe aplicația de mesagerie Telegram.Conform acestuia, explozia a deteriorat unități nerezidențiale, clădiri rezidențiale și vehicule, iar cel puțin 16 persoane au solicitat îngrijiri medicale pentru diferite răni. Armata ucraineană a comunicat pe Facebook că forțele aeriene au distrus toate cele 11 drone rusești lansate împotriva Ucrainei noaptea trecută. Reuters nu a putut verifica rapoartele. Regiunea Hmelnițki a fost în mod regulat ținta unor atacuri ruseşti cu drone și rachete, pe care analiștii le leagă de existenţa unui aerodrom militar din regiune.

UPDATE 25 octombrie, ora 10.05: Ministrul rus al apărării a verificat centrul de control al grupării "Vostok" din sudul Donețkului

Ministrul apărării al Rusiei, generalul de armată Serghei Șoigu, în cadrul unei vizite de lucru în zona operațiunii militare speciale, a inspectat postul de comandă avansat al grupării de trupe "Vostok" din sudul Donețkului și a ascultat rapoarte privind situația actuală, caracterul acțiunilor inamicului și îndeplinirea de către trupele rusești a sarcinilor de luptă în principalele direcții tactice, a comunicat Ministerul rus al Apărării, informează Rador Radio România.

Comandantul grupării de trupe "Vostok", Andrei Kuzmenko, i-a relatat ministrului despre îndeplinirea misiunii de a înființa în trupele din subordine subunități pentru folosirea dronelor și de a le înzestra cu specialiști instruiți. Comandantul grupării a mai comunicat că toate subunitățile au fost dotate cu complexe de drone de atac și de recunoaștere, inclusiv drone FPV. Șoigu a ascultat rapoartele șefilor tipurilor de trupe și servicii cu privire la organizarea luptei contra-baterie. Ministrul rus al apărării i-a ascultat separat pe șefii serviciilor corespunzătoare, care au relatat despre gradul de pregătire a grupării pentru acțiunile din timpul iernii și dotarea cu echipamente de încălzire pentru efectivul armatei. Surse din Ministerul Apărării au precizat că Șoigu a pus accentul pe asigurarea în timp util a întregului personal al grupării cu noi uniforme de iarnă și încălțăminte izolată, a adăugat Ministerul rus al Apărării.

UPDATE 25 octombrie, ora 10:00: Regiunea Harkiv - Bombardamentele ruseşti de noaptea trecută, soldate cu doi morţi

Poliţia Regională Harkiv din Ucraina raportează că, în noaptea de marţi spre miercuri, trupele ruse au atacat satul Podoli, din raionul Kupiansk, informează Rador Radio România. Doi bărbați au murit în urma bombardamentelor, iar o casă și mașini au fost avariate. Au mai fost atacate Borova (raionul Izium), Pletenivka (raionul Ciuhuiv), Kozacea Lopan (raionul Harkiv), Ciuhunivka, Dvoricina și Petropavlivka (raionulk Kupiansk).

UPDATE 25 octombrie, ora 09.55: Armata ucraineană formează un batalion de elită, din 'coasta' lui Vladimir Putin: ce este grupul Siberia

Continuarea aici.

UPDATE 25 octombrie, ora 08.44: 16 persoane au fost rănite, după ce mai multe ţinte aeriene ruseşti doborâte de ucraineni au căzut în regiunea Hmelniţki

Administraţia Militară Regională Hmelniţki raportează că în noaptea de marţi spre miercuri, mai multe ținte aeriene rusești doborâte de aermată au căzut pe teritoriul unui obiectiv de infrastructură critică din regiune, rănind 16 persoane, informează Rador Radio România.

Șeful adjunct al administraţiei, Serhi Tiurin, a precizat că ţintele aeriene doborâte au căzut în raionul Şepetivka. "Au fost afectate spații nerezidențiale, clădiri rezidențiale și vehicule. Potrivit datelor preliminare, 16 locuitori ai clădirilor din apropiere au fost răniţi şi au avut nevoie de asistenţă medicală la spital" - a menţionat Tiurin. Amintim că într-un raport publicat miercuri dimineaţă, Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei menţionează că noaptea trecută, apărarea antiaeriană a doborât "toate cele 11 drone Shahed" lansate de invadatorii ruşi.

UPDATE 25 octombrie, ora 08.38: Dronele au atacat regiunea Briansk

În apropiere de Briansk au fost distruse patru drone ucrainene, a comunicat pe Telegram guvernatorul regiunii, Aleksandr Bogomaz, informează Rador Radio România.

Forțele de apărare antiaeriană și ale luptei radioelectronice au distrus aparatele deasupra raionului Briansk. Nu se înregistrează victime sau distrugeri, a adăugat guvernatorul. Ulterior Ministerul rus al Apărării a confirmat această informație. Potrivit Rosbalt, regiunea Briansk a fost prima regiune în care s-a introdus nivelul ridicat de pericol terorist. Acum același nivel este introdus în regiunile Kursk și Belgorod și în câteva municipalități din Crimeea.

UPDATE 25 octombrie, ora 07.o5: Uniunea Europeană a pus în mișcare Marele Plan: se trage noua 'Cortină de fier' împotriva Rusiei

Comisia Europeană a dat marţi publicităţii raportul privind "Starea uniunii energetice 2023", care arată modul în care UE a răspuns în mod colectiv şi eficace la agresiunea Rusiei în Ucraina şi la utilizarea ca armă de către aceasta a aprovizionării cu energie, prin accelerarea tranziţiei către o energie curată, diversificarea aprovizionării şi economisirea energiei, informează Agerpres.

Potrivit unui comunicat de presă al executivului comunitar, planul REPowerEU şi o serie de măsuri legislative de urgenţă s-au asigurat că Europa evită întreruperile aprovizionării cu energie, reduce presiunea asupra pieţelor energiei, a preţurilor şi a consumatorilor şi continuă reforma structurală a sistemului nostru energetic.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 25 octombrie, ora 03.5o: Discurs ferm al lui Zelenski: Ucraina nu va fi sub stăpânirea ocupanților - Video

Volodimir Zelenski, afirmă că locuitorii din zonele ocupate de ruşi simt că prezenţa acestora pe pământul ucrainean nu este una permanentă. ”Ucraina îşi va recâştiga teritoriul şi oamenii. Nu vom lăsa pe nimeni în mâinile ocupanţilor. Folosim toate mijloacele pentru a ne asigura că acest război se încheie cu înfrângerea ocupanţilor”, adaugă el, scrie news.ro.

Zelenski a vorbit, în mesajul transmis marţi seară, despre summit-ul Platforma Crimeea, care are loc în Cehia.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 25 octombrie, ora 03.oo: Incident deasupra Mării Baltice - Bombardiere britanice interceptate de aviația rusă

Aviaţia rusă a interceptat marţi două bombardiere strategice americane B-1B deasupra Mării Baltice, a anunţat marţi Ministerul rus al Apărării, citat de EFE şi media de stat de la Moscova, notează Agerpres.

După ce au fost reperate de radarele ruseşti, un avion de vânătoare Su-27 a primit ordin să decoleze pentru a împiedica aparatele americane să încalce frontiera rusă, transmite TASS.

Aparatul Su-27 a identificat ţintele inamice, două bombardiere supersonice Rockwell B-1B Lancer, care se apropiau de teritoriul rus.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.