Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 28 octombrie - Forțele ruse se confruntă cu mari de echipamente în apropiere de Avdiivka

Facebook
razboi ucraina

Forțele ruse se confruntă cu pierderi semnificative în echipamente lângă Avdiivka, ceea ce ar putea afecta serios capacitatea lor de acțiune pe termen lung, conform Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Aceste pierderi includ sute de vehicule blindate distruse și mii de victime. Deși Rusia continuă să trimită trupe în est, pierderile de echipamente reprezintă o provocare majoră.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina în timpul zilei de sâmbătă, 28 octombrie 2023, pe măsură ce apar.

 

UPDATE 28 octombrie, ora 18.50: Ucrainenii devin tot mai curajoși - O dronă ucraineană ar fi lovit un depozit de deşeuri nucleare în Rusia

dronă ucraineană s-a prăbuşit joi peste un depozit de stocare a deşeurilor nucleare la centrala atomoelectrică Kursk în partea de vest a Rusiei, a susţinut sâmbătă Ministerul rus de Externe, potrivit Reuters.

Detalii aici

content-image

UPDATE 28 octombrie, ora 13.10: Atac nocturn asupra Ucrainei - Rusia a tras patru rachete de croazieră

Purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene ale Ucrainei, Iuri Ihnat, a confirmat că, în timpul atacului din noaptea de vineri spre sâmbătă, armata rusă a tras patru rachete de croazieră de tip Iskander-K. Cu toate acestea, a subliniat oficialul, niciuna dintre rachete nu și-a atins ținta, informează Rador Radio România.

"În ceea ce priveşte acest atac nocturn, patru rachete Iskander-K au fost lansate din raionul Djankoi, din Crimeea temporar ocupată. Iskander-K este o rachetă de croazieră" - a precizat Ihnat. Acesta a adăugat că niciuna dintre rachetele ruseşti nu și-a atins ținta.

UPDATE 28 octombrie, ora 11.20: Autorităţile au decis evacuarea familiilor cu copii din mai multe comune ale regiunii Harkiv

Consiliul de Apărare al regiunii ucrainene Harkiv a adoptat, vineri, o hotărâre privind evacuarea forțată a familiilor cu copii din comunele Kupiansk, Kindraşivka și Kurilivska, aflate sub focul constant al armatei ruse. 275 de copii se află în acest moment în localităţile respective, informează Rador Radio România. Potrivit deciziei autorităţilor, copiilor li se va interzice intrarea în aceste comune

UPDATE 28 octombrie, ora 09.30: Ucraina raportează bombardamente rusești puternice asupra Hersonului

Potrivit datelor ucrainene, Rusia a cucerit centrul orașului Herson sub bombardamente puternice. "Seara, întregul oraș s-a cutremurat", a declarat agenția ucraineană de protecție civilă pe Telegram. Oficialii orașului raportează opt răniți.

Nu există nicio declarație din partea guvernului de la Moscova. Rusia a cucerit Hersonul după invazia din 2022, dar l-a abandonat anul trecut.

UPDATE 28 octombrie, ora 08.40: Malta găzduiește o reuniune de două zile privind pacea din Ucraina

În Malta va începe astăzi o nouă rundă de discuții de pace - a treia - convocată de Ucraina, reuniune considerată o manifestare internațională de sprijin față de Kiev împotriva invaziei ruse, informează Rador Radio România. La reuniunea de două zile cu ușile închise, unde sunt așteptați să participe reprezentanți din peste 50 de țări, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, va prezenta un plan în zece puncte privind încetarea războiului.

UPDATE 28 octombrie, ora 08.10: Armata ucraineană: „Peste 700 de militari ruşi au fost ucişi în Ucraina, în luptele din ultimele 24 de ore”

Forţele ucrainene au eliminat 740 de militari ruși în ultimele 24 de ore, astfel că numărul invadatorilor ucişi pe front, de la începutul războiului, a ajuns la 298.420 - potrivit unui raport publicat, sâmbătă, de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, informează Rador Radio România.

De asemenea, de la începutul invaziei ruse la scară largă, trupele ucrainene au doborât 320 de avioane și 324 de elicoptere rusești. Au mai fost distruse 5.167 (+22) de tancuri ale armatei ruse, 9.749 (+23) de vehicule blindate, 7.180 (+18) de sisteme de artilerie, 558 (+2) de sisteme de apărare aeriană, 834 de lansatoare multiple de rachete, 9.524 (+11) de vehicule și cisterne transportatoare de combustibil, 20 de nave/ambarcaţiuni, 5.399 (+9) de drone, 1.541 (+3) de rachete de croazieră și tehnică specială (1.011).

UPDATE 28 octombrie, ora 05.50: Pauză neobișnuită - Rusia întrerupe atacurile cu rachete de croazieră lansate din aer împotriva Ucrainei

Aviația cu rază lungă a Rusiei nu a mai efectuat atacuri cu rachete de croazieră lansate aeriene împotriva Ucrainei de peste o lună, una dintre cele mai lungi lacune în astfel de lovituri de la începutul invaziei la scară largă, a raportat Ministerul Apărării al Regatului Unit pe 27 octombrie.

„În timp ce Rusia este încă capabilă să utilizeze alte capacități de lovitură, LRA (Aviația cu rază lungă de acțiune) a fost metoda principală pentru a efectua lovituri de precizie la distanță”, a scris ministerul în cea mai recentă actualizare a informațiilor.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 28 octombrie, ora 03.15: Viktor Orban refuză ca Ungaria să mai cedeze din PIB pentru Ucraina: Strategia UE a eșuat!

Strategia Uniunii Europene în ceea ce priveşte războiul din Ucraina "a eşuat" iar blocul comunitar ar trebui să creeze un plan B, deoarece ucrainenii nu vor câştiga pe linia frontului, a declarat vineri premierul Viktor Orban la radioul de stat ungar, scrie Reuters.

Viktor Orban, vorbind la Bruxelles, în marja unui summit UE, a declarat că există o "mare bătălie" în special în ceea ce priveşte sprijinul pentru Ucraina. Orban a spus că nu vede niciun motiv pentru ca Ungaria să impună contribuabililor săi să sprijine Ucraina.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 28 octombrie, ora 02.20: Fost deputat ucrainean care susține invazia Rusiei a fost împușcat (video)

Un politician pro-rus și fost deputat ucrainean, Oleg Țariov, se află la terapie intensivă după ce a fost împușcat, au informat vineri agențiile de presă ruse, conform Reuters, scrie Rador Radio România.

„Starea lui e foarte gravă”, a declarat vineri un guvernator instalat de ruși în regiunea Zaporojie, Vladimir Rogov. Acesta nu a precizat unde a avut loc incidentul. Din imagini se pare că fostul deputat ucrainean a fost împușcat lângă domiciliu.

Continuarea aici

content-image

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.