Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 29 mai 2023 - Explozii în capitala ucraineană, Kiev

ceps.eu
razboi ucraina

Liderul grupării ruse de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a acuzat duminică oficiali ai Kremlinului că au interzis presei ruse de stat să relateze despre el. "Sunt absolut convins că au interzis (relatarea). Aceşti birocraţi de la nivel înalt, aceia închişi în turnurile Kremlinului, încearcă să le închidă tuturor gura pentru a nu vorbi despre Wagner", spune Prigojin. STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de luni, 29 mai 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 29 mai, ora 21.05: Preşedintele Zelenski aduce un omagiu americanilor căzuţi pentru apărarea Ucrainei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a adus luni un omagiu cetăţenilor americani care au luptat pentru apărarea Ucrainei în faţa invaziei ruse, transmite Reuters.

Într-un mesaj video înregistrat în faţa sediului său din Kiev, Zelenski a marcat Memorial Day - ziua eroilor în SUA - spunând, în engleză: "Noi, ucrainenii, vom fi întotdeauna recunoscători Statelor Unite şi fiecărui american pentru sprijinul extraordinar. Când ne amintim de războinicii care şi-au sacrificat vieţile în numele libertăţii, ne aducem aminte de motivul din care suntem în viaţă, de ce trăim aşa cum vrem şi de ce rezistă naţiunile noastre libere".

Printre miile de cetăţeni străini care s-au înrolat în diferite unităţi militare din Ucraina s-au numărat şi americani, însă - menţionează Reuters - nu există cifre oficiale privind numărul celor morţi în conflictul cu Rusia. Presa şi diferite alte surse de informaţii vehiculează un bilanţ de circa 20 de americani căzuţi pe teritoriul ucrainean.

UPDATE 29 mai, ora 20.00: Rusia va fi dispusă să negocieze doar dacă va câştiga războiul din Ucraina, consideră şeful diplomaţiei UE

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă, Josep Borrell, a declarat, luni, că, în opinia sa, Rusia va fi dispusă să negocieze doar dacă va câştiga războiul din Ucraina, adăugând că nu este "optimist" în legătură cu ceea ce s-ar putea întâmpla în conflict, în această vară.

"Văd intenţia clară a Rusiei de a câştiga războiul", a declarat Borrell, în cadrul unui eveniment desfăşurat la Barcelona. "Rusia nu va intra într-o negociere dacă nu va câştiga războiul." (Reuters)

UPDATE 29 mai, ora 19.48: Vladimir Putin a creat prezidiul Colegiului Comisiei Militar-Industriale a Rusiei

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a dispus crearea prezidiului Colegiului Comisiei Militar-Industriale a Federației Ruse. Decretul corespunzător a fost publicat, luni, pe portalul oficial al informațiilor juridice.

Se subliniază că decizia a fost luată pentru îmbunătățirea activității complexului militar-industrial. În special, prezidiul va lua decizii operaționale pentru a asigura implementarea sarcinilor și funcțiilor atribuite jurisdicției Colegiului Comisiei Militar-Industrial.

Decretul stabilește că ședințele prezidiului pot avea loc la ordinul președintelui Federației Ruse, al premierului și, în unele cazuri, al președintelui Colegiului Comisiei Militar-Industriale. Ordinea de lucru a prezidiului Colegiului va fi aprobată de Cabinetul de Miniştri.

UPDATE 29 mai, ora 18.13: Peskov, precizări după ce Putin a denunțat tratatul privind forțele armate convenționale în Europa

Oficiali de la Kremlin au declarat luni că se conturează un "vacuum" în domeniul controlului armelor ca urmare a relațiilor slabe dintre mai multe state, adăugând că nu Rusia este de vină pentru această situație.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns la o întrebare despre decizia președintelui rus Vladimir Putin de a "denunța" în mod oficial un tratat de control al armamentului datând de la sfârșitul Războiului Rece.

Continuarea AICI!

UPDATE 29 mai, ora 17.25: Ucraina propune o 'zonă demilitarizată' de 100-120 km pe teritoriul Rusiei

Consilierul șefului Biroului Președintelui Ucrainei, Mihailo Podoliak, a scris luni pe Twitter că este nevoie de instituirea unei zone demilitarizate pe teritoriul Rusiei, în cadrul unei soluţii post-conflict.

Continuarea AICI!

content-image

UPDATE 29 mai, ora 16.52: Propaganda rusă vorbește despre schimbarea lui Putin: 'Trebuie să alegem pe altcineva'

Boris Nadejdin, un fost deputat liberal, a declarat pe canalul NTV deținut de compania rusă Gazprom că președintele Vladimir Putin trebuie schimbat la următoarele alegeri, informează Newsweek.

În cadrul unei discuției, Nadejdin, care s-a opus invaziei Ucrainei de către Putin, a spus că sub actualul regim politic din Rusia, „nu avem nicio cale să ne întoarcem în Europa”. „Trebuie pur și simplu să alegem un guvern diferit care încheie această poveste cu Ucraina și să să construiască o relație normală cu țările europene”, a spus el la emisiunea de la NTV, unul dintre cele trei canale principale de stat.

Continuarea AICI!

UPDATE 29 mai, ora 16.35: Convorbire telefonică a preşedintelui Ucrainei cu premierul Cambodgiei privind formarea experților în deminare

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat, luni, că a discutat cu premierul Cambodgiei, Hun Sen, o inițiativă de formare a specialiștilor ucraineni în deminare. "Am avut o convorbire telefonică cu premierul cambodgian Hun Sen" - a scris Zelenski pe canalul său Telegram.

"Am discutat despre pregătirea specialiștilor ucraineni în deminare de către Cambodgia. Sper în continuarea acestei cooperări" - a adăugat preşedintele ucrainean. Volodimir Zelenski a adăugat că i-a vorbit premierului cambodgian despre propunerile sale de rezolvare a conflictului ucrainean, pe care Kievul le numește "formula păcii", iar acesta s-a oferit să sprijine această inițiativă.

Amintim că în ianuarie, Hun Sen a declarat că pregătirea geniştilor ucraineni la Centrul de Deminare din Cambodgia, care tocmai se terminase la acel moment, a fost "o acțiune pur umanitară", pentru care Cambodgia nu ar trebui să fie enumerată printre țările care oferă sprijin militar Ucrainei. Hun Sen a spus că țara sa este pregătită să organizeze astfel de pregătiri pentru reprezentanții oricărei țări, inclusiv Rusia.

La mijlocul lunii ianuarie, Centrul de Deminare din Cambodgia a început instruirea a 15 genişti ucraineni. Înainte de aceasta, în decembrie, Guvernul Cambodgiei a trimis trei experți în deminare în Ucraina pentru a ajuta la organizarea instruirii.

UPDATE 29 mai, ora 16.12 - Ucraina a doborât 11 rachete ruse Iskander ce vizau Kievul şi regiunea sa

Armata ucraineană a doborât cele 11 rachete Iskander lansate de Rusia luni dimineaţa, a declarat comandantul-şef al armatei ucrainene Valeri Zalujnîi, într-un comunicat, conform Agerpres.

"În total, 11 de rachete de tip Iskander-M şi Iskander-K au fost lansate dinspre nord" asupra Kievului şi regiunii sale, a anunţat el pe Telegram. "Apărarea antiaeriană (ucraineană) a distrus toate ţintele", a adăugat Zalujnîi.

La rândul său, Rusia a afirmat luni că a lovit în timpul nopţii de duminică spre luni "aerodromuri" în Ucraina şi a "distrus" toate ţintele, la câteva ore după ce Kievul a raportat că un sit militar din vestul ţării a fost lovit de un atac al Moscovei.

"Toate ţintele desemnate au fost distruse", a afirmat Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse într-un comunicat, însă fără a preciza locurile acestor lovituri. "Au fost lovite posturi de comandament, posturi radar, precum şi material aeronautic, instalaţii ce servesc la stocarea de arme şi muniţii ale forţelor armate ucrainene", a susţinut ministerul rus.

content-image

UPDATE 29 mai, ora 15.20: Teroarea domnește în Kiev

Reuters a prezentat un articol în care martorii au declarat că locuitorii din Kiev au fost panicați după ultimele atacuri. Unii dintre ei au ignorat inițial sirena de raid aerian, în timp ce luau micul dejun în cafenele. Ei s-au grăbit să se adăpostească brusc când cerul de deasupra capitalei s-a umplut de dâre de fum și nori de explozie.

Metroul era plin de oameni care se adăposteau, mulți dintre ei verificându-și telefoanele, au arătat imaginile difuzate de postul public de televiziune Suspilne și de jurnaliștii locali. Având în vedere că atacul a avut loc în timpul zilei, mulți copii se aflau printre cei care se adăposteau.

UPDATE 29 mai, ora 15.10: Avertisment al ministrului rus de externe cu privire la acordul privind exporturile de cereale pe Marea Neagră

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat luni că dacă părțile din acordul cu cereale la Marea Neagră, intermediat de ONU, care se referă la Rusia nu vor fi îndeplinite, atunci acel acord nu va mai fi operațional, transmite BBC, potrivit Rador. Vorbind în timpul unei conferințe din Kenya, dl Lavrov a spus că mai puțin de 3% din cerealele exportate în baza acordului au ajuns în cele mai sărace țări ale lumii și că partea din acord referitoare la Rusia nu a fost îndeplinită "deloc".

content-image

UPDATE 29 mai, ora 13.16 Rusia denunță tratatul privind forțele armate convenționale în Europa: Vladimir Putin a semnat legea

CONTINUAREA AICI

content-image

UPDATE 29 mai, ora 12.27 Conform forțelor aeriene ucrainene, în noul atac asupra Kievului au fost folosite rachete balistice

Armata rusă a lansat luni dimineață rachete balistice asupra Kievului în timpul unui atac de zi împotriva capitalei ucrainene, au anunțat forțele aeriene ucrainene. "Inamicul a folosit rachete cu traiectorie balistică - probabil de tip Iskander. Există posibilitatea ca și rachete S-300 și S-400 să fi fost folosite", a declarat purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene, Iuri Ihnat, la televiziunea ucraineană.

UPDATE 29 mai, ora 12.12 Explozii în capitala ucraineană, Kiev

În ultima oră, în capitala ucraineană, Kiev, s-au produs mai multe explozii. Oficialii afirmă că armata rusă lansează în fiecare zi câte un val de atacuri cu rachete, lucru relativ neobişnuit. Cu câteva ore înainte, oamenii s-au adăpostit, pe fondul celui de-al doilea atac de noapte cu rachete şi drone.

Majoritatea proiectilelor au fost doborâte.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, le-a cerut locuitorilor să rămână în adăposturi, multe dintre acestea fiind amenajate în staţii de metrou.

content-image

UPDATE 29 mai, ora 10.55 Armata rusă a lovit un obiectiv militar din vestul Ucrainei

Armata rusă a lovit luni dimineaţa un obiectiv militar din regiunea Hmelniţki, în vestul Ucrainei, iar echipele de salvare încă luptă pentru a stinge incendiile, a declarat guvernatorul regional. "În acest moment, continuă eforturile pentru a stinge incendiile în depozitele de combustibil și lubrifianți și muniții", a scris biroul guvernatorului regional din Hmelniţki pe aplicația de mesagerie Telegram, conform Rador.

UPDATE 29 mai, ora 09.53 Rușii, lovitură în inima Ucrainei: au bombardat portul Odesa, locul din care pleacă cerealele ucrainene

Portul Odesa a fost avariat în urma unui atac cu drone care a avut loc în noaptea de duminică spre luni. Odesa este principalul port al ucrainenilor de la Marea Neagră prin care se exportă cereale în întreaga lume.

CONTINUAREA AICI

content-image

UPDATE 29 mai, ora 09.32 Rușii s-au dezlănțuit în Ucraina: ploaie de drone și rachete asupra capitalei Kiev

CONTINUAREA AICI

content-image

UPDATE 29 mai, ora 09.28 Rușii atacă din aer Odesa / Sub alertă de raid aerian se află mai multe regiuni din Ucraina

Invadatorii ruşi atacă din aer Odesa, sunt de aşteptat atacuri în valuri, a transmis la primele ore ale dimineţii de luni Comandamentul operativ al forţelor de apărare ucrainene 'Sud', potrivit Unian.

Armata a transmis ca toată lumea să stea în adăposturi, să nu filmeze şi să nu posteze pe reţele de social media imagini care să surprindă activitatea apărării antiaeriene.

"Inamicul atacă din aer. Antiaeriană lucrează. Ar putea să avem atacuri în valuri", a declarat comandantul Sud, avertizând că fragmente de rachete sau drone pot provoca pagube la sol.

Explozii s-au auzit în cursul nopţii trecute în diferite cartiere ale Odesei, potrivit Unian.

Sub alertă de raid aerian se află regiunile Herson, Mikolaiv, Kirovograd, Cerkasî, Poltava, Sumî, Cernihov, Kiev şi Doneţk, precum şi Jitomir.

La Odesa, în urma atacului cu drone iraniene 'Shahed-131/136' a fost lovită o ţintă a infrastructurii portuare, provocând un incendiu.

Purtătoarea de cuvânt a Forţelor de apărare ucrainene din sudul ţării, Natalia Gumeniuk, a precizat ulterior că incendiul a fost declanşat după ce fragmente de drone, doborâte de antiaeriana ucraineană, au căzut peste un obiectiv din port, dar că incendiul a fost stins între timp, conform aceleiaşi agenţii de presă ucrainene.

content-image

UPDATE 29 mai, ora 09.23 - Războiul dronelor din Ucraina: trupele ruse au doborât aproape toate dronele Bayraktar (Business Insider)

Aproape toate dronele ucrainene Bayraktar TB2 fabricate în Turcia au fost doborâte de trupele ruse, informează publicația Business Insider, citând mai mulți analiști. După cum notează ziarul, Kievul a raportat în 2022 că a primit 50 de drone Bayraktar, dar până la sfârșitul anului aproape că au dispărut de pe câmpul de luptă. Potrivit experților, acum aceste drone sunt utilizate în principal pentru recunoaștere.

CONTINUAREA AICI

content-image

UPDATE 29 mai, ora 08.22 - Institutul pentru Studiul Războiului, despre ultimele evoluții ale luptelor

Ritmul operațiunilor rusești din jurul Bahmutului rămâne deosebit de scăzut.

Forțele ruse au efectuat atacuri terestre limitate la nord-est de Kupyansk și de-a lungul liniei Svatove-Kremina.

Trupele Moscovei au desfășurat operațiuni ofensive limitate de-a lungul frontului Avdiivka - orașul Donețk.

Forțele ruse au continuat să tragă asupra unor zone din sudul Ucrainei.

Oficialii de ocupație continuă să deporteze cu forța copiii ucraineni în Rusia sub pretextul unor tabere de vară.

content-image

UPDATE 29 mai, ora 07.45 - Papa se declară dezamăgit: Zelenski nu vrea mediatori cu Rusia, pentru că simte un sprijin puternic din partea Europei și SUA

"Ei nu visează atât de mult la medieri, pentru că blocul ucrainean este într-adevăr foarte puternic. Toată Europa, SUA. Cu alte cuvinte, au o forță proprie foarte mare", a comentat Papa Francisc, într-un interviu acordat "Telemundo", cuvintele președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, care, după întâlnirea cu Suveranul Pontif din 13 mai, a spus că nu are nevoie de mediatori cu Rusia.

Papa Bergoglio a dezvăluit că, exact în timpul acelei audiențe la Vatican, Zelenski "mi-a cerut o mare favoare: să mă ocup, să am grijă de copiii care au fost duși în Rusia. Era foarte îndurerat și a cerut colaborare pentru a încerca să-i aducă pe copii înapoi în Ucraina". Cuvinte care vin în timp ce Moscova evaluează pozitiv inițiativa de pace a Papei Francisc, relateaza Il Fatto Quotidiano citat de Rador.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 29 mai, ora 07.20 - Senator american: 'Rușii mor, este cel mai bun mod în care am cheltuit vreodată bani'

Rusia a reacţionat duminică virulent faţă de afirmaţiile unui senator republican american, Lindsey Graham, care, într-o discuţie cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a spus că ajutorul militar oferit Ucrainei de SUA este cel mai bun mod în care Washingtonul a cheltuit vreodată bani şi că "ruşii mor", relatează Reuters.

"Acum suntem liberi", îi spune Zelenski lui Graham, pe care l-a primit vineri la Kiev. "Şi ruşii mor", răspunde senatorul american, conform imaginilor difuzate de serviciul de presă al preşedinţiei ucrainene.

"Este cel mai bun mod în care am cheltuit vreodată bani", mai spune Lindsey Graham, referindu-se la sprijinul militar american oferit Ucrainei în războiul cu Rusia.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 29 mai, ora 07.05 - Kievul trece la represalii față de Iran: Parlamentul ucrainean va vota interzicerea relaţiilor comerciale cu Teheranul pentru 50 de ani

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis parlamentului de la Kiev un proiect de lege care prevede sancţiuni împotriva Iranului pentru o perioadă de 50 de ani.

Măsura vine ca represalii faţă de sprijinul militar pe care Teheranul îl oferă Moscovei în războiul din Ucraina, în special prin furnizarea de drone Shahed, folosite masiv de armata rusă în atacurile asupra ţintelor ucrainene, relatează duminică agenţiile Reuters şi EFE, conform Agerpres.

Actul normativ include o interdicţie totală pentru comerţ şi investiţii în Iran, pentru transferuri de tehnologii, drepturi de proprietate intelectuală sau plăţi electronice către rezidenţii iranieni, precum şi interzicerea tranzitului produselor iraniene prin Ucraina. Este de asemenea prevăzută blocarea retragerilor de active iraniene din Ucraina.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 29 mai, ora 05.35 - Zelenski face o promisiune Kremlinului: 'Rusia se va confrunta doar cu înfrângerea'

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un discurs, că Ucraina va pune capăt “despotismului Moscovei” şi că Rusia se va confrunta doar cu înfrângerea, informează news.ro.

El a menţionat atacul de duminică asupra Ucrainei, cu zeci de drone. Ucrainenii le-au doborât aproape pe toate, a adăugat Zelenski.

“Astăzi (n.r. – duminică), ţara noastră a trecut printr-unul dintre cele mai dure atacuri ruseşti cu drone Shahed – 54 de drone în acelaşi timp. Aproape toate au fost doborâte... Aproape! Din nefericire, au existat câteva atacuri în regiunea Zhytomyr. Vom face totul pentru a ajuta la refacerea a ceea ce a fost distrus. Dar totuşi, cea mai mare parte a distrugerii a fost evitată şi majoritatea vieţilor care ar fi putut fi luate de aceşte Shahed au fost salvate. Sunt recunoscător fiecărei persoane care au făcut acest lucru posibil! În oraşul Kiev şi în regiune, 36 de drone au fost doborâte. Astfel sărbătoreşte Rusia ziua bătrânului nostru Kiev...”, a spus Zelenski.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 29 mai, ora 02.40 - Bloomberg: Avioanele F-16 trimise Ucrainei ar putea fi vulnerabile în faţa apărării antiaeriene ruse

Avioanele americane F-16, pe care aliații occidentali intenționează să le transfere Kievului, ar putea fi vulnerabile în faţa apărării antiaeriene și a aviației ruse, informează, duminică, agenţia Bloomberg.

Potrivit datelor acesteia, "F-16, care, cel mai probabil, vor fi trimise în Ucraina, vor avea radare mai slabe și muniție cu o rază de acțiune mai mică decât avioanele de luptă ruseşti și apărarea antiaeriană". Prin urmare, este posibil ca F-16 să fie folosite în scopuri de apărare sau în operațiuni cu un risc ridicat, scrie agenția.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 29 mai, ora 01.00 - Rusia garantează că are 'resurse enorme' şi 'nici măcar n-a început să lupte serios' în Ucraina

Ambasadorul rus în Regatul Unit, Andrei Kelin, dă asigurări, într-un interviu acordat BBC, că Moscova dispune de ”resurse enorme” şi că Rusia ”încă nu a început să ia în serios” conflictul cu Ucraina, un mod de a-şi reafirma forţa şi capacitatea de a învinge, în timp ce Kievul anunţă că pregăteşte o contraofensivă, conform news.ro.

”Este o greşeală uriaşă, plină de idealism, să se creadă că Ucraina va învinge”, atacă el în acest interviu, acordat sâmbătă, în contextul în care Kievul anunţă de mai multe luni că pregăteşte o contraofensivă.

”Rusia este de 16 ori mai mare ca Ucraina. Dispunem de resurse enorme şi nici măcar nu am început să luptăm serios”, dă el asigurări.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.