Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 4 august - Ucraina lovește flota rusă de la Marea Neagră/ Serghei Șoigu a descins pe front

Facebook
razboi Ucraina

Ministerul Apărării din Marea Britanie susține că progresul lent al contraofensivei în sudul Ucrainei este în mare măsură influențat de tufișurile de pe câmpurile de luptă. Din cauza neglijării timp de 18 luni, terenul predominant arabil a devenit în prezent acoperit de buruieni și arbuști, oferind avantaje defensive trupelor rusești. Vegetația suplimentară contribuie la camuflarea pozițiilor defensive și complică curățarea câmpurilor minate.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de vineri, 4 august 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 4 august, ora 22.01: Ucraina suspectează trupele ruse că pregătesc un atac 'sub steag fals' asupra unei rafinării belaruse

Serviciul Secret ucrainean (SBU) a avertizat vineri cu privire la un posibil atac rus "sub steag fals" asupra unei rafinării din Belarus, pentru a provoca un conflict între Minsk şi Kiev, transmite EFE.

Operaţiunea, pe care SBU o descrie pe contul său Telegram drept o "provocare pe scară largă", ar fi îndreptată împotriva rafinăriei de petrol Mazir, potrivit portalului Ukrinform.

Continuarea AICI!

UPDATE 4 august, ora 20.32: Sofia trimite Kievului armament de tip sovietic: Guvernul bulgar a votat să furnizeze 100 de blindate Ucrainei

Guvernul bulgar a aprobat vineri să doneze Ucrainei 100 de vehicule blindate pentru transportul trupelor, iniţiativă validată anterior şi de parlamentul de la Sofia, după ce a fost anunţată prima dată în timpul vizitei pe care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a efectuat-o la Sofia luna trecută, înaintea summitului NATO, transmite AFP, conform Agerpres.

Aceste blindate BTR de concepţie sovietică au fost fabricate în anii '60 şi '70. În pofida vechimii lor, reprezentanţi ai formaţiunilor guvernamentale de la Sofia dau asigurări că respectivele transportoare blindate sunt în stare tehnică bună, iar pachetul de ajutor militar destinat Ucrainei include de asemenea echipamente suplimentare şi piese de schimb.

Continuarea AICI!

UPDATE 4 august, ora 20.10: Armata ucraineană are un nou purtător de cuvânt transsexual (Newsweek)

Un jurnalist transgender din Statele Unite este acum purtător de cuvânt oficial al Forțelor de Apărare Teritorială ale Forțelor Armate Ucrainene, anunță publicația americană Newsweek și publicația ucraineană Kyiv Post.

Kyiv Post a scris joi pe Twitter că Sarah Ashton-Cirillo "a devenit unul dintre purtătorii de cuvânt ai Forțelor de Apărare", iar activitatea sa pentru Ucraina a fost curând lăudată în declarații ale Ministerului ucrainean al Apărării și ale lui Hanna Mailar, un ministru adjunct ucrainean al apărării.

Continuarea AICI!

content-image

UPDATE 4 august, ora 19.50: Experţii AIEA nu au găsit explozibil la Centrala Zaporojie, deşi Kievul susţinea insistent acest lucru

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat, vineri, că nu au fost depistate dispozitive explozive la Centrala nucleară Zaporojie, aflată în sud-estul Ucrainei, dar controlată de armata rusă, scrie Mediafax.

"Nu au fost observate mine sau alte substanţe explozive. Echipele au primit acces neîngrădit pe acoperişurile celor două reactoare nucleare", a declarat Rafael Grossi, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, citat de cotidianul Le Monde.

Continuarea AICI!

content-image

UPDATE 4 august, ora 19.21: Polonia a calculat că are nevoie de un miliard de euro de la UE pentru tranzitul cerealelor ucrainene

Autorităţile poloneze au prezentat Comisiei Europene o estimare de cost, în valoare de un miliard de euro, pentru investiţiile necesare a fi făcute în infrastructură astfel încât Varşovia să poată majora tranzitul de cereale şi alte produse agro-alimentare ucrainene via graniţa dintre Polonia şi Ucraina, a declarat o sursă europeană pentru agenţia de presă PAP.

În urmă cu câteva luni, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că UE va furniza fonduri în scopul creşterii tranzitului cerealelor din Ucraina, dar nu a venit şi cu detalii concrete. Potrivit agenţiei de presă PAP, oficialii polonezi au prezentat Bruxelles-ului o estimare a costurilor pentru investiţiile necesare.

Continuarea AICI!

UPDATE 4 august, ora 18.20: Vladimir Putin a promulgat legea care majorează vârsta pentru serviciul militar obligatoriu

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat vineri modificarea legislativă, aprobată anterior de ambele camere ale Parlamentului rus, care stabileşte vârsta serviciului militar obligatoriu între 18 şi 30 de ani, transmite EFE.

Documentul în cauză, care ridică vârsta maximă la care cetăţenii ruşi pot fi chemaţi la îndeplinirea serviciului militar de la 27 la 30 de ani, a fost publicat vineri pe portalul de informaţii juridice al guvernului rus.

Continuarea AICI!

UPDATE 4 august, ora 17.40: Comandant rus, judecat după ce a împușcat civili ucrainieni

Un comandant rus va fi judecat în Ucraina pentru că a împușcat civili aflați într-o mașină. Aceștia se deplasau spre Bakhmut pentru a-și salva părinții, potrivit biroului procurorului general de la Kiev, citat de Sky News.

Bărbatul, al cărui nume nu a fost dezvăluit, este acuzat că a deschis focul asupra unui cuplu din Donețk. În momentul incidentului, armata ucraineană efectua o recunoaștere aeriană a zonei și a înregistrat împușcăturile.

Continuarea AICI!

UPDATE 4 august, ora 13.55: VIDEO - Ucrainenii ar fi avariat grav o navă flotei ruseşti de la Marea Neagră

Serviciile de informaţii ucrainene afirmă că au scos din acţiune nava Olenegorski Gorniak a flotei ruseşti de la Marea Neagră, susţinând că aceasta a suferit o avarie gravă şi că în prezent nu poate efectua misiuni de luptă, relatează CNN şi Reuters, potrivit news.ro.

Detalii aici

content-image

UPDATE 4 august, ora 12.40: Serghei Șoigu a descins pe front, în Ucraina: discuție cu înalți oficiali militari

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a vizitat zona de război din Ucraina pentru a inspecta un post de comandă şi a se întâlni cu înalţi oficiali militari, a anunţat vineri armata rusă într-un comunicat, transmite AFP.

Detalii aici

content-image

UPDATE 4 august, ora 11.05: Cum mai poate reuși contraofensiva Ucrainei (TIME)

Analiștii americani au numit trei opțiuni pentru dezvoltarea contraofensivei ucrainene, dintre care cea mai de succes o consideră „presiune constantă”, „campanie de suprapunere” și crearea de descoperiri în liniile de apărare ruse, potrivit TIME.

Detalii aicicontent-image

 

UPDATE 4 august, ora 8.53: Rezistența ucraineană a otrăvit cu cianură 17 ofițeri ruși în timp ce sărbătoreau cât de grozavă este armata lor

Forțele de rezistență ucrainene au otrăvit 17 ofițeri militari ruși la o festivitate în portul Mariupol, în sudul Ucrainei, potrivit unui consilier al primarului orașului, scrie businessinsider.com.

Detalii aici

content-image

UPDATE 4 august, ora 07.55: VIDEO - Posibilă premieră în războiul din Marea Neagră: ucrainenii au atacat principalul port comercial rus

Drone ucrainene au atacat vineri dimineața o bază navală rusă în apropiere de portul Novorossiisk de la Marea Neagră, un important centru pentru exporturile rusești, și au fost distruse de nave de război rusești, a anunțat Ministerul rus al Apărării, citat de Reuters, informează Mediafax.

Atacul a determinat reprezentanții portului Novorossiisk să oprească temporar toate mișcările de nave, potrivit Caspian Pipeline Consortium, care operează un terminal petrolier în port.

Continuarea aici

content-image

 

 

UPDATE 4 august, ora 07.35: Bombardamente masive în Sumi - Au fost raportate peste 160 de explozii

Trupele ruse au bombardat nouă comunități din regiunea Sumi pe 3 august, soldând cu 165 de explozii, a raportat Administrația militară a regiunii Sumi prin Telegram.

Comunitățile din Bilopillia, Esman, Khotin, Krasnopillia, Velyka Pysarivka, Druzhbiv, Novoslobidske, Miropillia și Yunakivka au fost atacate, a spus administrația.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 4 august, ora 07.00: Zelenski aduce noi informații de pe front și dă asigurări că trupele sale domină forțele ruse

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a admis joi seara că contraofensiva sa este dificilă, dar a dat asigurări că trupele sale domină forţele ruse, relatează AFP, citat de Agerpres.

"Ocupanţii încearcă din toate puterile sa-i oprească pe ai noştri. Luptele sunt foarte violente", a afirmat el în mesajul său zilnic, dând asigurări totuşi că "orice ar face inamicul, armata ucraineană este cea care domină"

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 4 august, ora 06.40: Avioanele F-16 se pregătesc să intre în scenă: Zelenski dezvăluie când va începe instructajul pe aceste aparate de zbor

Într-un discurs rostit în fața șefilor unor misiuni diplomatice ucrainene, președintele Volodimir Zelenski a declarat că, lună, piloții ucraineni vor începe instructajul pe avioane de tip F-16. „Livrările și folosirea avioanelor F-16 de către piloții noștri ar urma să înceapă cât de curând posibil”, a spus el, potrivit The Washington Post, citat de Rador.

Joi, șeful administrației militare din oraș a declarat că, peste noapte, Kievul, capitala țării, a fost ținta unor atacuri cu drone, el precizând că apărarea antiaeriană a doborât peste zece dintre ele. Serhii Popko a precizat că nu s-au semnalat răniți sau distrugeri.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 4 august, ora 04.15: Zelenski a descoperit numeroase abuzuri în urma verificărilor privind comisarii militari - Video

Volodimir Zelenski, anunţă că verificărille făcute în ceea ce priveşte ”comisarii militari” au scos la iveală multe abuzuri. ”Sistemul de recrutare are nevoie de oameni care înţeleg valoarea apărării Ucrainei. Valoarea, nu preţul deciziilor. Oameni care au văzut războiul şi au trecut prin el ar trebui să lucreze în «birourile de înrolare în armată»”, afirmă acesta, potrivit news.ro.

Zelenski a afirmat, în mesajul transmis joi seară, că a avut o şedinţă privind Platforma Crimeea – conţinutul summit-ului care va avea loc în august la nivel de şefi de stat şi de guvern, prezenţa internaţională la acesta şi impactul asupra abilităţii de a menţine presiunea pentru eliberarea Crimeei.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 4 august, ora 01.00: Tactică șocantă a rușilor pe front - Contraofensiva ucraineană, încetinită și cu mine plasate în trupurile soldaților uciși

Trupele rusești de ocupație au semănat mine și capcane pe sute de kilometri de front ucrainean, o tactică pe care comandanții Kievului o descriu ca fiind principalul motiv pentru care contraofensiva de vară mult așteptată a încetinit, notează Sky News.

În prima lună a contraofensivei din iunie, minele terestre au provocat un număr colosal de victime, a declarat Oleksandr, un anestezist din Brigada 128 care tratează răni pe câmpul de luptă într-un spital de campanie din linia întâi.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.