Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT - Război în Ucraina: Linia defensivă este construită în ritm accelerat (Ivan Havriliuk)

X
razboi ucraina

Atac cu bombe ghidate - Forțele ruse au lovit dimineață orașul Vovceansk din regiunea Harkov cu trei bombe ghidate. O femeie a fost ucisă într-o clădire care s-a prăbușit, iar o altă persoană a fost rănită, a anunțat șeful poliției locale.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina

 

UPDATE 8 martie, ora 13.30: Atac pe scară largă lansat de Rusia în Ucraina, în est și sud, inclusiv Odesa: au folosit bombe ghidate, S-300, MLRS și drone / Kievul reacționează

Trupele ruse au atacat Myrnohrad, Shakhove și Novohrodivka în regiunea Donețk, rănind patru persoane, transmite Parchetul Regiunii Donețk. Atacurile rusești au vizat zona de est și sud din Ucraina, inclusiv Odesa, despre care Kremlinul spune că e rusească.

Detalii aici

content-image

UPDATE 8 martie, ora 12.42: Rușii se dezlănțuie în Ucraina: Moscova a început să producă cea mai grea bombă, de o tonă și jumătate / Suflul exploziei se ridică până la 20 de etaje

Rusia a început producția în masă a celei mai grele bombe de planificare FAB-1500-M54. Aceste bombe de o tonă și jumătate sunt din ce în ce mai folosite în Ucraina. Recent, un FAB-1500-M54 a fost aruncat pe o clădire cu mai multe etaje din orașul Krasnogorovka, lângă Donețk, relatează Nexta.

Detalii aici

content-image

UPDATE 8 martie, ora 11.30: Linia defensivă este construită în ritm accelerat (Ivan Havriliuk)

Viceministrul ucrainean al apărării, Ivan Havriliuk, a declarat că lucrările la construcția liniilor de apărare se desfășoară în ritm accelerat. Cu toate acestea, a subliniat oficialul, cea mai mare problemă în acest proces este reprezentată de dronele inamice. Într-o declaraţie făcută vineri, generalul a precizat că, în timpul unei deplasări de lucru, a parcurs câteva sute de kilometri de-a lungul liniei frontului. "La fața locului, împreună cu reprezentanți ai parlamentului și șefi de administrații militare regionale, am evaluat situația și am discutat aspectele problematice. Obiectiv vorbind, în ultima perioadă, lucrările de inginerie la construcția liniilor de apărare se desfășoară într-un ritm accelerat. Vremea contribuie la acest lucru de câteva săptămâni. Au fost implicate noi forțe și capacități tehnice. Guvernul a alocat fondurile necesare" - a asigurat Havriliuk. Potrivit acestuia, a fost întocmit și aprobat un plan de fortificare a liniilor defensive, care definește volumul lucrărilor, termenele și persoanele responsabile pentru fiecare tronson. "Liniile de apărare sunt construite de militari, în special de unități ale Comandamentului Forțelor de Sprijin, Serviciului de Transport Special de Stat și brigăzi de muncitori civili. Subliniez că, practic, toate administrațiile militare regionale sunt implicate în sarcina construirii liniei de apărare" - a afirmat Ivan Havriliuk. Viceministrul ucrainean al apărării a precizat că, dacă situația de securitate și vremea o permit, lucrările de fortificare a liniilor de apărare se desfășoară, practic, în continuu. "În momentul de față, cea mai mare problemă în timpul construcției liniilor de apărare sunt dronele inamice. Acestea împiedică adesea implicarea echipamentelor de construcție necesare, amenință viaţa soldaților noștri, a inginerilor militari și a brigăzilor civile și încetinesc ritmul de lucru" - a explicat Havriliuk.

content-image

UPDATE 8 martie, ora 10.48: Kuleba face apel la aliați să trimită misiuni de antrenament în Ucraina

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a făcut apel la aliații Kievului să sporească și să accelereze sprijinul pentru Ucraina şi, în caz de necesitate, să trimită în ţară misiuni de instruire militară. Potrivit Evropeiska Pravda, Kuleba a făcut o declaraţie în acest sens în timpul unui discurs susţinut la o videoconferință a miniștrilor de externe și apărării din țările aliate în sprijinul Ucrainei. Ministrul le-a cerut participanților la eveniment să ia decizii pe baza a două reguli: mai rapid și mai mult. Kuleba a remarcat, în mod special, necesitatea producerii și achiziționării mai multor muniții și rachete pentru Ucraina, pentru a crea pe teritoriul ţării posibilităţi de reparare a echipamentelor deteriorate. "Dacă este mai eficient să fie antrenaţi tot mai mulţi militari ucraineni în Ucraina și nu în străinătate, înseamnă că exact astfel de soluții sunt necesare" - a subliniat șeful Ministerului ucrainean de Externe. Dmitro Kuleba a mai remarcat necesitatea unei creșteri rapide a ritmului de producție a armelor în Europa, pentru a satisface nevoile Ucrainei și ale partenerilor europeni. Ministrul a cerut eliminarea tuturor obstacolelor din calea dezvoltării și stabilirii cooperării între industriile europene de apărare și alocarea tuturor resurselor necesare pentru crearea de noi unități de producție.

 

UPDATE 8 martie, ora 10.45: Ipoteză din partea ISW: 'Rusia folosește Transnistria și Găgăuzia pentru a destabiliza situația din Moldova'

Autoritățile ruse speră să folosească Transnistria și Găgăuzia pentru a desfășura operațiuni hibride de destabilizare a situației din Moldova, iar acest lucru se datorează negocierilor de aderare la UE și alegerilor prezidențiale.

Detalii aici

content-image

UPDATE 8 martie, ora 8.48: Regiunea Odesa - Un obiectiv de infrastructură a fost avariat în timpul atacului rusesc de noaptea trecută

Forţele de Apărare "Sud" din Ucraina raportează că ocupanții ruși au atacat, din nou, regiunea Odesa, în noaptea de 7 spre 8 martie, lovind un obiectiv de infrastructură. 30 de drone Shahed au fost doborâte în zona de responsabilitate a Forţelor de Apărăre "Sud". 18 drone au fost distruse în regiunea Odesa, în timp ce alte opt au fost doborâte în regiunea Kirovohrad şi câte două în regiunile Mikolaiv și Herson. Unitățile antiaeriene au respins atacurile timp de trei ore, dronele ruseşti intrând în spaţiul aerian din diferite direcții. În timpul atacului, a fost avariat un obiectiv de infrastructură din regiunea Odesa, unde a izbucnit şi un incendiu, care a fost stins rapid de către pompieri. Atacul de noaptea trecută nu s-a soldat cu victime.

content-image

UPDATE 8 martie, ora 07.20: Schimbări ample în armata ucraineană: Zelenski a semnat decretul pentru demobilizarea recruţilor care luptă de la începutul războiului

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat joi un decret autorizând demobilizarea recruţilor care s-au alăturat armatei înainte de invazia Rusiei din februarie 2022 şi şi-au încheiat deja serviciul, într-un moment în care recrutarea este o problemă deosebit de sensibilă, notează AFP.

Este vorba despre recruţii al căror serviciu militar a fost prelungit în condiţiile în care acesta ar fi trebuit să se încheie între 24 februarie 2022, când a fost proclamată legea marţială ca răspuns la ofensiva Rusiei, şi astăzi, potrivit unui decret publicat de preşedinţie.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 8 martie, ora 06.55: Ce așteptări are Europa de la discursul lui Biden despre Starea Uniunii. Va convinge Congresul să aprobe cele 60 de miliarde de dolari destinate Kievului?

Deşi politica externă nu câştigă niciodată alegerile, după cum spune vechea maximă politică, personalităţi de rang înalt de pe întreg continentul european doresc ca preşedintele Joe Biden să se folosească joi de discursul său despre Starea Uniunii pentru a determina Congresul să adopte în sfârşit pachetul său de ajutor militar de 60 de miliarde de dolari destinat Kievului, scrie POLITICO, citat de news.ro.

Aşadar, cu opt luni înainte de ziua votului din America, nu este deloc surprinzător faptul că reacţiile interne la discursul de joi despre Starea Uniunii vor fi dominate de argumente legate de economie, de preţul medicamentelor şi de fragilitatea preşedintelui american Joe Biden, care va avea 82 de ani în noiembrie anul acesta. Dar în Europa există un singur cuvânt în mintea oficialilor, diplomaţilor şi politicienilor înainte de discurs - Ucraina.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 8 martie, ora 03.43: Mișcare surprinzătoare: ce funcție cheie îi oferă Zelenski lui Valeri Zalujni, fostul comandant al armatei pe care l-a demis luna trecută

Volodimir Zelenski a anunţat joi seara că a aprobat numirea în calitate de ambasador al Ucrainei în Marea Britanie a fostului şef al armatei, generalul Valeri Zalujni, pe care l-a demis luna trecută, informează news.ro.

„Astăzi, am aprobat candidatura de ambasador al ţării noastre în Marea Britanie a generalului Valeri Zalujni. Generalul Valeri Zalujni mi-a spus că aceasta este direcţia pe care ar dori să o urmeze - diplomatică. Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a trimis o solicitare corespunzătoare către Ministerul britanic de Externe. Alianţa noastră cu Regatul Unit ar trebui să devină tot mai puternică”, a declarat Zelenski în discursul video adresat joi seară compatrioţilor.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 8 martie, ora 03.10: Rusia poate lupta cu Ucraina la o intensitate similară timp de cel puțin 2 ani (spionajul lituanian)

Prețurile ridicate ale petrolului, investițiile în industria militară și eludarea sancțiunilor oferă Rusiei suficiente resurse pentru a continua războiul împotriva Ucrainei la o intensitate similară timp de cel puțin doi ani, a declarat un raport al serviciilor secrete lituaniene pe 7 martie.

Invazia rusă la scară largă, care a intrat recent în al treilea an, nu dă semne de cedare, deoarece trupele Moscovei intensifică presiunea de-a lungul frontului. Ucraina se află într-o poziție din ce în ce mai precară, și anume din cauza întârzierilor în asistența SUA.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 8 martie, ora 01.30: Ucraina îşi propune să desfăşoare acţiuni de contraofensivă în 2024, potrivit unuia dintre comandanţii săi

Armata ucraineană va stabiliza în scurt timp situaţia de pe câmpul de luptă şi îşi propune să formeze unităţi pentru acţiuni de contraofensivă în cursul acestui an, a declarat un comandant de rang înalt, Oleksandr Pavliuk, numit recent de preşedintele Volodimir Zelenski la comanda forţelor terestre, în locul generalului Oleksandr Sîrski, care a fost ridicat la rangul de comandant-şef al armatei, relatează Reuters.

Forţele ucrainene au suferit un regres, după nouă luni în care au reuşit să păstreze liniile de front în mare parte stabile, când oraşul Avdiivka din estul ţării a căzut în mâinile Rusiei, la începutul lunii februarie, după luni de atacuri devastatoare.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.