Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT - Război în Ucraina: O rachetă trasă de ruși a căzut în Harkov - morți, răniți și persoane prinse sub dărâmături

AI
razboi ucraina

O rachetă trasă de ruși a căzut în Harkov. Trei oameni au murit și alți cinci au fost răniți. "Circa zece persoane ar putea fi prinse sub dărâmături. Potrivit primelor estimări, a fost vorba de o rachetă de croazieră", a spus guvernatorul regional Oleg Sinegubov, la televiziune.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina

UPDATE 21 martie, ora 20.30: Preşedintele ucrainean a afirmat că este crucial ca liderii europeni să trimită Ucrainei mai multă muniţie

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în faţa liderilor statelor membre UE că este crucial să trimită mai multă muniţie Ucrainei. Prin link video, el a afirmat că volumul de rachete de artilerie disponibile soldaţilor ucraineni este umilitor pentru întreaga Europă. Cancelarul german Olaf Scholz şi-a reiterat susţinerea pentru planul de utilizare a activelor îngheţate ale Rusiei pentru achiziţionarea de arme pentru Ucraina.

UPDATE 21 martie, ora 18.02: Șeful diplomației UE: 'Un război cu Rusia nu este iminent. Dezaprob exagerările care sperie inutil populația'

Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a declarat joi că un ipotetic război al Rusiei împotriva ţărilor blocului comunitar "nu este iminent" şi a cerut să înceteze exagerările pe acest subiect, transmite agenţia EFE.

"Îndemnul către europeni de a fi conştienţi de provocările cu care se confruntă este bun, dar nici nu trebuie să exagerăm. Războiul nu este iminent. Aud unele voci care spun că războiul este iminent. Războiul nu este iminent", a subliniat Borrell la sosirea la summitul liderilor europeni care se desfăşoară la Bruxelles. "Noi doar sprijinim Ucraina şi trebuie să ne pregătim pentru viitor, să ne creştem capacităţile de apărare, sporind capacitatea industriei noastre de apărare, dar să nu speriem inutil populaţia. Războiul nu este iminent", a insistat şeful diplomaţiei europene.

Continuarea AICI!

UPDATE 21 martie, ora 17.30: Rusia a început producţia de bombe aeriene FAB-3000

Rusia a început producția în masă a bombelor aeriene cu explozibil înalt FAB-3000 începând cu luna februarie a acestui an, a anunțat joi Ministerul rus al Apărării.

UPDATE 21 martie, ora 17.00: Şeful Comitetului Militar NATO consideră că Ucraina are nevoie de mobilizare, pentru a înlocui soldaţii morți și răniți pe front

Președintele Comitetului Militar al NATO, Robert Bauer, consideră necesară o mobilizare suplimentară în armata Ucrainei, pe fondul războiului declanşat de ruşi. Bauer a făcut declaraţii în acest sens în timpul unui discurs susţinut la Forumul de Securitate de la Kiev, care are loc joi. Oficialul NATO a remarcat că, pentru a rezista în continuare în război, Ucraina are nevoie nu doar de arme, ci și de oameni.

"Nu aveţi nevoie doar de grenade, aveţi nevoie de oameni care să înlocuiască morții și răniții. Iar asta înseamnă mobilizare" - a afirmat Bauer, adresându-se celor prezenţi la evenimentul de la Kiev.

"Înțeleg cât de greu este să convingi oamenii într-o democrație liberală. Dar văd că acest lucru se schimbă" - a adăugat Bauer. Totodată, reprezentantul NATO a avertizat împotriva pesimismului excesiv cu privire la capacitatea Ucrainei de a câștiga războiul și a făcut apel la continuarea sprijinului pentru Kiev.

UPDATE 21 martie, ora 16.30: Rușii au donat în mod activ bani pentru drone destinate serviciului de spionaj al armatei ucrainene (GUR)

Şeful Direcţiei Principale de Informaţii (GUR) a Ministerului Apărării de la Kiev, Kirilo Budanov, a declarat că rușii au fost cei mai activi donatori în timpul campaniei internaționale de strângere de fonduri pentru achiziționarea unui nou lot de drone de atac și recunoaștere "Sici".

Aceste drone sunt cumpărate pentru unitățile spionajului militar ucrainean. "În patru zile, aproape 3.000 de oameni s-au alăturat campaniei de voluntariat organizată de postul Freedom TV.

Dintre aceștia, 1.538 sunt ruși, inclusiv 200 de moscoviți, care au scanat codul QR de pe ecranele televizoarelor și gadgeturilor lor" - a dezvăluit Budanov.

Potrivit şefului GUR, este simbolic faptul că cele mai multe donaţii făcute de cetăţenii ruşi pentru cumpărarea de drone necesare serviciului de spionaj militar al Ucrainei au fost făcute în timpul "alegerilor" prezidenţiale ruse.

Budanov a remarcat că, în loc să participe la această farsă electorală organizată de Kremlin, rușii care au avut conştiinţă au decis să "voteze" donând dolari și euro de dragul libertății Rusiei. "Aceasta este cea mai bună investiție în viitorul liber al Rusiei, care poate veni doar în cazul distrugerii și desființării complete a regimului terorist de la Kremlin" - se arată în mesajul transmis de GUR.

content-image

UPDATE 21 martie, ora 16.00: Şeful diplomaţiei ucrainene s-a întâlnit cu președintele Comitetului Militar al NATO

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a avut o întrevedere cu președintele Comitetului Militar al NATO, Robert Bauer, care se află, joi, într-o vizită la Kiev. Cei doi oficiali au discutat despre așteptările pe care le au părţile de la summitul NATO de la Washington.

În cadrul întâlnirii, Kuleba a remarcat rolul important al statelor membre NATO în acordarea de asistență cuprinzătoare Ucrainei pentru a respinge agresiunea armată a Federației Ruse. Ministrul a subliniat, de asemenea, importanța continuării sprijinirii Ucrainei, în special prin furnizarea de arme și echipamente militare foarte necesare armatei

. Kuleba şi Bauer au mai discutat despre perspectivele asigurării programelor de pregătire pentru militarii ucraineni și a cooperării strânse între industriile de apărare din Ucrainei și din statele aliate. În plus, Kuleba a făcut apel la o creștere a sprijinului NATO pentru Ucraina, în primul rând prin furnizarea de arme letale, precum şi reluarea antrenamentelor pe teritoriul ucrainean și desfășurarea în Ucraina a unor baze în care să fie reparate echipamentele.

UPDATE 21 martie, ora 15.30: Rusia ar putea cumpăra de la companii occidentale imagini din satelit pe care să le folosească pentru a ataca Ucrainei (GUR)

Șeful Direcției Principale de Informații (GUR) a Ministerului Apărării de la Kiev, Kirilo Budanov, a declarat că rușii ar cumpăra de la companii americane imagini din satelit cu obiective de pe teritoriul Ucrainei, pentru a le lovi ulterior în timpul atacurilor.

"Toate ţările cumpără, inclusiv noi. Acesta este un serviciu pur comercial. Ei (ruşii, n.r.) au folosit şi înainte imagini comerciale" - a subliniat Budanov.

Ukrinform aminteşte că şi Katerina Cernohorenko, viceministrul ucrainean al apărării responsabil de dezvoltarea digitală a armatei, a declarat recent pentru The Atlantic că experții Ministerului Apărării de la Kiev suspectează că ruşii cumpără imagini satelitare prin companii terțe, în special occidentale, pentru a lansa lovituri asupra Ucrainei și a verifica ulterior rezultatele atacurilor.

UPDATE 21 martie, ora 15.00: Ministrul olandez al apărării a vizitat pozițiile Forțelor de Apărare din estul Ucrainei

Ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, și ministrul adjunct al apărării de la Kiev, Iuri Djihir, au vizitat pozițiile grupului de trupe "Hortiţia" ale unităților Forțelor de Apărare din direcția estică a frontului din Ucraina. Într-un comunicat de presă remis joi, Ministerul Apărării de la Kiev menţionează că delegația a ascultat rapoartele comandanților despre situația actuală pe linia frontului, s-a familiarizat cu nevoile urgente ale militarilor de pe front și prioritățile în ceea ce priveşte aprovizionarea cu arme și echipamente militare.

Ministrul olandez al apărării a vorbit cu apărătorii ucraineni din direcția estică a frontului şi mers în Dnipro, unde a vizitat locuri lovite de rachete și drone rusești și a depus flori pe Aleea Eroilor. "Este semnificativ și valoros faptul că ministrul Kajsa Ollongren și-a făcut timp să ne viziteze unitățile grupului Hortiţia înainte de a participa la evenimentele și întâlnirile oficiale ale delegațiilor de la Kiev. Acest lucru mărturisește încă o dată poziția clară a sa ca ministru și a Țărilor de Jos ca stat, în general, cu privire la ceea ce este esenţial în acest moment și către ce vor fi îndreptate eforturile noastre comune în lupta împotriva agresorului rus" - a afirmat Djihir, mulţumind guvernului olandez pentru leadershipul de care dă dovadă în ceea ce priveşte sprijinul și atenția extraordinară acordate Ucrainei.

Ukrinform aminteşte că, anterior, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, au discutat despre consolidarea apărării aeriene și furnizarea de artilerie, vehicule blindate și drone necesare armatei ucrainene.

content-image

UPDATE 21 martie, ora 14.45: Estonia a anunţat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina

Ministrul apărării al Estoniei, Hanno Pevkur, a anunțat, joi, la Kiev, un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 20 de milioane de euro, care va include, printre altele, muniții pentru artilerie.

"Am format acest pachet de ajutor concentrându-ne pe oferirea de beneficii maxime Ucrainei, dar, în același timp, fără a reduce capacitatea de apărare a Estoniei" - a subliniat Pevkur, care s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, Rustem Umerov.

Noul pachet de ajutor include şi obuze de 155 mm, ceea ce reprezintă o contribuție suplimentară a Estoniei la inițiativa UE de a trimite un milion de obuze în Ucraina. Contribuția Estoniei va fi finanțată parțial de Danemarca.

Potrivit Ukrinform, cantitatea exactă de muniții nu a fost dezvăluită, din motive de securitate. Pevkur a remarcat că, odată cu apropierea verii, Ucraina are nevoie, în primul rând, de muniție, de toate elementele de apărare aeriană, precum și de piese de schimb și mijloace de război electronic.

UPDATE 21 martie, ora 14.30: Herson - Armata Rusă a bombardat o grădiniţă

Procuratura Regională Herson a raportat că, miercuri seară, trupele de invazie ale Rusiei au lovit satul Zimivnik, lansând asupra acestuia rachete de tip Kh-35. Potrivit anchetatorilor, pe 20 martie, în jurul orei 18:30, invadatorii ruși au lansat un atac cu rachete asupra satului Zimivnik, parte a comunităţii teritoriale unite Herson.

O grădiniță a fost distrusă, iar aproximativ 10 case particulare și clădiri agricole au fost avariate. Datele preliminare arată că nu au fost identificate victime. Șeful administraţiei militare din Herson, Roman Mrociko, a publicat pe o reţea socială imagini video cu grădinița bombardată şi mărturii ale unor localnici, care susţin că "au mai rămas doar zidurile" din grădinița lovită de ruşi, situată într-o suburbie a Hersonului.

UPDATE 21 martie, ora 14.15: În pofida pierderilor suferite în război, Putin nu a renunţat la obiectivul său de război (Stoltenberg)

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că preşedintele rus Vladimir Putin "nu a renunţat la obiectivele sale de război", în pofida "pierderilor semnificative" suferite pe câmpul de luptă, şi a avertizat că Ucraina "rămâne fără muniţie", informează EFE.

"Situaţia pe câmpul de luptă rămâne foarte dificilă. Ucraina se confruntă cu o criză de muniţie, de aceea are nevoie de şi mai mult sprijin şi are nevoie de el acum", a afirmat Stoltenberg în timpul unei conferinţe de presă după întâlnirea cu premierul sloven Robert Golob.

Secretarul general a afirmat de asemenea că, la summitul NATO din iulie de la Washington, ţările membre vor adopta "noi măsuri" pentru a furniza mai multe resurse pentru planurile de apărare ale Alianţei Nord-Atlantice, precum şi pentru a consolida sprijinul pentru Ucraina şi a-şi intensifice parteneriatele în întreaga lume.

"Înţeleg că este dificil să se găsească mai mulţi bani pentru apărare, deoarece există multe alte necesităţi în educaţie, infrastructură, sănătate şi în multe alte domenii (...), dar trebuie să fim capabili să creştem cheltuielile pentru apărare atunci când tensiunile sporesc", a adăugat el.

La rândul său, Golob - care s-a întâlnit joi cu Stoltenberg cu ocazia marcării a 20 de ani de la aderarea Sloveniei la NATO, - a remarcat că o poziţie unită a Alianţei Nord-Atlantice cu privire la Ucraina "este fundamentală", exprimându-şi speranţa că aceasta se va "întări" înainte de summitul de la Washington.

Premierul sloven i-a mai spus lui Stoltenberg că Alianţa ar trebui să "exercite mai multă presiune" asupra Israelului şi grupării islamiste Hamas în războiul din Gaza pentru a "opri imediat luptele şi a se ajunge la o încetare a focului".

Prim-ministrul sloven a declarat că "Sudul global nu vede foarte favorabil eforturile noastre cu privire la Gaza", de aceea Alianţa trebuie să facă mai mult pentru încetarea luptelor. "Se vorbeşte din ce în ce mai mult despre standarde duble, iar acesta este un aspect pe care trebuie să îl abordăm urgent", a spus el.

"Credem că summitul de la Washington poate fi un mare succes, dar principala cerinţă este să rămânem uniţi", a adăugat el, referindu-se nu doar la Ucraina şi Gaza, ci şi la Balcanii de Vest, o regiune în care, a spus Golob, Slovenia "are un interes vital în păstrarea stabilităţii".

"Nu numai din cauza proximităţii sale, ci şi pentru că este partea cea mai vulnerabilă a Europei", a afirmat premierul sloven, exprimându-şi speranţa că la summitul şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană de joi şi vineri se va face "un pas înainte major" în ceea ce priveşte Bosnia-Herţegovina, ca unul dintre punctele centrale ale Balcanilor de Vest, şi se va stabili o dată oficială pentru negocierile de aderare.

În acest sens, Stoltenberg a afirmat că NATO "sprijină cu fermitate" integritatea teritorială şi suveranitatea Bosniei-Herţegovina, făcând apel la toţi liderii politici să depună eforturi pentru a-i păstra unitatea: "Retorica separatistă este iresponsabilă şi periculoasă", a avertizat el.

UPDATE 21 martie, ora 13.05: În primul interviu după alegeri, Vladimir Putin vorbește despre al Treilea Război Mondial

Continuarea AICI

UPDATE 21 martie, ora 11.20:Rusia ameninţă direct România cu lovituri de răzbunare. Furia Moscovei are legătură cu baza Mihail Kogălniceanu

Continuarea AICI

UPDATE 21 martie, ora 10.00: Rușii atacă dezlănțuit în Kiev: val de explozii în capitala Ucrainei/ VIDEO

Continuarea AICI

UPDATE 21 martie, ora 07.35: Mai multe explozii au fost auzite joi dimineaţă în centrul capitalei Kiev după o alertă aeriană de rachete şi drone lansate de Rusia, a notat un jurnalist AFP.

În jur de zece explozii puternice s-au auzit începând cu ora 05:00 (03:00 GMT), precum şi tiruri ale apărării antiaeriene.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a raportat într-un mesaj pe Telegram că resturi de rachete au căzut în anumite cartiere ale capitalei, în special asupra unei "clădiri rezidenţiale", menţionând şi "maşini în flăcări".

Ultimele atacuri importante ale Rusiei asupra capitalei Ucrainei au avut loc la sfârşitul lunii ianuarie.

UPDATE 21 martie, ora 07.04: Rușii atacă dezlănțuit în Kiev: val de explozii în capitala Ucrainei/ VIDEO

Mai multe explozii s-au auzit joi dimineaţă în centrul Kievului, după o alertă aeriană privind rachete şi drone lansate de Rusia, a constatat un jurnalist AFP.

O duzină de explozii puternice au fost auzite începând cu ora 05.00 (03.00 GMT), la fel ca şi focuri ale apărării antiaeriene.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 21 martie, ora 06.27: Zelenski pare că nu mai reprezintă o prioritate pentru Washington: membrii Camerei şi ai Senatului SUA pleacă în vacață fără să fi votat ajutorul pentru Ucraina

Membrii Congresului american se pregătesc să părăsească Washingtonul pentru două săptămâni fără să fi votat un nou ajutor pentru Ucraina, a cărei armată duce o lipsă acută de muniţie pentru a face faţă trupelor ruseşti, relatează AFP, citat de news.ro.

Miercuri, într-o conferinţă de presă, şeful Camerei Reprezentanţilor, republicanul Mike Johnson, a menţionat mai multe scenarii în curs de studiu pentru a progresa în această problemă arzătoare, cum ar fi ideea unui împrumut pentru Kiev, în loc de un cec, sau utilizarea activelor îngheţate ale oligarhilor ruşi.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 21 martie, ora 04.55: Serghei Şoigu a anunțat crearea 'Flotei Niprului'. Noile corpuri de armată ruse vor conține 14 divizii şi 16 brigăzi

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a anunţat miercuri că Moscova îşi va consolida armata prin adăugarea a două noi corpuri şi a 30 de noi formaţiuni până la sfârşitul acestui an, conform News.ro.

„Două corpuri armate generale blindate şi treizeci de formaţiuni, dintre care 14 divizii şi 16 brigăzi, sunt planificate să fie formate până la sfârşitul anului", a declarat Şoigu la o reuniune a conducerii ministerului pe care îl conduce.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 21 martie, ora 01.30: Prețurile petrolului au bubuit: atacurile Ucrainei provoacă haos în piețele internaționale

Preţurile petrolului au urcat marţi la maxime ale mai multor luni, pentru a doua sesiune consecutivă, în timp ce traderii au evaluat modul în care recentele atacuri ale Ucrainei asupra rafinăriilor ruseşti ar afecta livrările globale de petrol, transmite Reuters, informează News.ro.

Contractele futures pentru ţiţeiul U.S. West Texas Intermediate pentru livrare în aprilie au crescut la cel mai ridicat nivel din octombrie, avansând cu 94 de cenţi sau cu 1,1%, până la 83,66 dolari pe baril.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.