Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rușii atacă dezlănțuit în Kiev: val de explozii în capitala Ucrainei/ VIDEO

kiev

Mai multe explozii s-au auzit joi dimineaţă în centrul Kievului, după o alertă aeriană privind rachete şi drone lansate de Rusia, a constatat un jurnalist AFP.

UPDATE 1 Kievul a fost vizat de un atac rusesc cu rachete Kh-47M2 "Kinjal", în noaptea de miercuri spre joi.

Potrivit administraţiei locale, în cartierul Sviatoşinsk, resturi de rachetă au căzut pe o grădiniță, iar în cartierul Şevcenko au luat foc mai multe maşini. Fragmente de rachete au căzut şi pe teritoriul unei întreprinderi din cartierul Podilsk. Alte resturi de rachete au căzut pe o clădire de locuințe din cartierul Sviatoşinsk. Un apartament dintr-o clădire rezidențială este în flăcări în cartierul Şevcenko.

Un incendiu a izbucnit la o instalaţie energetică și într-o clădire nerezidențială cu două etaje din cartierul Podilsk, ca urmare a căderii fragmentelor de rachetă. În cartierul Sviatoşinsk, au fost avariate două clădiri cu nouă etaje. Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a raportat că 10 oameni au fost răniţi, în urma atacului de noaptea trecută.

Știre inițială

O duzină de explozii puternice au fost auzite începând cu ora 05.00 (03.00 GMT), la fel ca şi focuri ale apărării antiaeriene.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a relatat că au căzut "resturi de rachete" în unele părţi ale capitalei, inclusiv pe o "clădire rezidenţială", şi cu "maşini în flăcări", într-un mesaj pe Telegram.

Ultimele atacuri majore ale Rusiei asupra capitalei ucrainene au avut loc la sfârşitul lunii ianuarie.

Se trage din toate direcțiile, inclusiv pe teritoriul Rusiei

Ucraina şi Rusia au raportat, miercuri, atacuri care au ucis mai mulţi civili de fiecare parte a frontierei lor comune, unde bombardamentele s-au intensificat în ultima vreme, determinându-l pe Vladimir Putin să promită că va asigura "securitatea" în regiunile ruseşti vizate, scrie AFP.

Într-una dintre ele, Belgorod, trei persoane au murit şi patru au fost rănite într-o serie de bombardamente, în special "masive" într-unul dintre cartierele de frontieră, a declarat guvernatorul local Viaceslav Gladkov.

La aproximativ 70 km distanţă, în Ucraina, cel puţin patru persoane au fost ucise şi şapte rănite într-o lovitură rusă la mijlocul zilei asupra Harkovului, al doilea oraş al ţării, a anunţat guvernatorul regional Oleg Sinegubov.

El a avertizat anterior la televiziune că bilanţul victimelor ar putea creşte, deoarece "aproximativ zece persoane ar putea fi prinse în dărâmături", precizând că "potrivit primelor estimări, a fost vorba de o rachetă de croazieră".

Sinegubov a continuat spunând că un cadavru a fost scos şi că alte două persoane erau încă prinse sub dărâmături, iar două persoane rănite se aflau în stare gravă.

Serghei Bolvinov, un ofiţer superior al poliţiei locale, a declarat că a fost lovit un sit industrial care adăpostea o "tipografie" şi o unitate de producţie de mobilă şi vopsea.

"Operaţiunile de salvare continuă", iar pompierii încearcă să controleze incendiul, a spus el. Potrivit serviciilor de urgenţă, incendiul s-a extins pe "mai mult de 2.000 de metri pătraţi".

Situat la 40 de kilometri de graniţa cu Rusia, Harkov, care avea aproximativ 1,5 milioane de locuitori înainte de invazia rusă de acum doi ani, este bombardată în mod regulat de armata rusă.

În regiunea rusă Belgorod, doi civili au fost ucişi şi doi răniţi în apropiere de satul Graivoron, a declarat Viaceslav Gladkov, referindu-se la un district de frontieră vizat de atacuri aeriene şi incursiuni terestre ale unor grupuri armate din Ucraina.

Începând de miercuri dimineaţă, zona a fost supusă unor "bombardamente masive", în special de la lansatoare multiple de rachete, a precizat el.

Anterior, guvernatorul a raportat moartea unui civil la Belgorod, adăugând că alţi doi au fost răniţi, inclusiv o adolescentă de 17 ani.

Clădiri rezidenţiale, o şcoală şi două grădiniţe au fost, de asemenea, avariate, a precizat el.

Nu au fost prezenţi elevi sau profesori, întrucât autorităţile regionale au decis săptămâna aceasta să închidă temporar şcolile din zonele de frontieră din cauza riscului de greve.

Viaceslav Gladkov anunţase, de asemenea, marţi seară, că vor fi instalate puncte de control la intrările în mai multe sate din apropierea Ucrainei, care au fost scena unor incursiuni armate în ultimele săptămâni.

Aceste tentative de infiltrare dinspre teritoriul ucrainean, pe care armata rusă spune că le respinge, sunt efectuate de grupuri care se prezintă drept combatanţi ruşi aliaţi ai Kievului şi opuşi lui Vladimir Putin.

Zona în care vor fi instalate punctele de control, în jurul satului Kozinka, este cea în care au avut loc "cele mai active acţiuni" ale acestor grupuri, a explicat ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu.

În timpul alegerilor prezidenţiale ruseşti de săptămâna trecută, "luptătorii ucraineni au încercat să cucerească localităţi din regiunile Belgorod şi Kursk", a spus el.

În acelaşi timp, regiunea Belgorod a fost ţinta a numeroase atacuri aeriene puse pe seama Ucrainei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.