Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT - Război în Ucraina - Ofensivă puternică a armatei ruse în Estul Ucrainei/ Comandant ucrainean: Iau cu asalt Ceasiv Yar

global-expreso.tv
Ceasiv Yar

Trupele ruse au crescut presiunea asupra poziţiilor defensive ucrainene în timpul unor lupte grele în estul Ucrainei, a declarat sâmbătă comandantul ucrainean al regiunii, informează DPA.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina

UPDATE 10 martie 2024, ora 21.30 Lovituri încrucișate: Armata rusă atacă cu drone din Marea Azov și Crimeea, ucrainenii vizează regiunea rusă Belgorod

Continuarea AICI

UPDATE 10 martie 2024, ora 19.45 Papa Francisc, pus la zid de Ucraina, după îndemnul de a negocia cu Rusia: 'Lecția este una singură!'

Continuarea AICI

UPDATE 10 martie 2024, ora 17.45 Drone ucrainene doborâte în Rusia la 850 de kilometri de graniţa cu Ucraina

Apărarea antiaeriană rusă a doborât duminică două drone ucrainene în regiunea rusă Novgorod, la circa 850 de kilometri nord de graniţa dintre Rusia şi Ucraina, a transmis Ministerul rus al Apărării, relatează agenţia EFE.

Potrivit acestui minister, atacul a avut loc în jurul orei 15:30, ora Moscovei, (12:30 GMT).

În acest timp, autoritatea aeronautică rusă a anunţat restricţionarea operaţiunilor pe aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg pentru asigurarea securităţii zborurilor civile, fără a oferi alte explicaţii.

Mai devreme, Ministerul rus al Situaţiilor de Urgenţă a anunţat că două persoane au fost rănite într-un incendiu survenit la câţiva kilometri de aeroport.

Nu este clar dacă există o legătură între acest incendiu şi dronele ucrainene doborâte deasupra regiunii Novgorod, situată la sud de Sankt Petersburg.

Ucraina recurge tot mai mult la astfel de tactici de război asimetric pentru a compensa inferioritatea sa pe front şi deficitul de muniţii. Drone ucrainene sunt astfel lansate nu doar pentru a lovi ţinte strict militare, ci şi ţinte civile cu importanţă militară sau logistică pentru armata rusă, chiar şi pe teritoriul Rusiei, cum ar fi rezervoare de combustibil, fabrici siderurgice sau elemente ale infrastructurii feroviare.

Armata ucraineană a dezvoltat mai multe tipuri de drone pentru atacuri de acest fel, potrivit Kievului unele dintre acestea având o rază de acţiune de circa o mie de kilometri, atacul de duminică fiind o confirmare în acest sens.

Ministrul britanic al apărării, Grant Shapps, a anunţat joi la Kiev că Regatul Unit va furniza armatei ucrainene anul acesta peste 10.000 de drone, inclusiv drone de atac. În plus, guvernul britanic a anunţat luna trecută o colaborare cu Letonia pentru organizarea unei coaliţii care să producă şi să livreze Ucrainei drone "pe scară extinsă şi la preţuri abordabile".

Rusia mizează de asemenea tot mai mult pe drone în războiul cu Ucraina, atât pentru atacuri în zona liniei frontului cât şi la distanţă, dezvoltând la rândul ei mai multe tipuri noi de drone, în timp ce foloseşte şi mijloace performante de război electronic pentru neutralizarea dronelor lansate de armata ucraineană

UPDATE 10 martie 2024, ora 15.45 - Rusia face prăpăd cu noua bombă teleghidată FAB-1500: soldați ucraineni se declară terorizați de forța armei de 1,5 tone (video)

Rusia a început să folosească o puternică bombă aeriană care a decimat apărarea ucraineană şi a înclinat balanţa pe linia frontului, relatează duminică CNN, conform News.ro.

Continuarea aici.

UPDATE 10 martie 2024, ora 13.18 - CNN: Noua bombă teleghidată a Rusiei provoacă distrugeri şi victime grele pe frontul ucrainean

Rusia a început să folosească o puternică bombă aeriană care a decimat apărarea ucraineană şi a înclinat balanţa pe linia frontului. A făcut acest lucru transformând o armă de bază din epoca sovietică într-o bombă teleghidată, care poate provoca un crater de cincisprezece metri lăţime, relatează CNN.

Bomba FAB-1500 este, în esenţă, o armă de 1,5 tone, din care aproape jumătate este compusă din explozibili puternici. Ea este lansată de sus, de pe avioane de vânătoare, de la o distanţă de 60-70 de kilometri, ceea ce este în afara razei de acţiune a multora dintre mecanismele ucrainene de apărare aeriană. FAB-1500 este un alt exemplu al modului în care Rusia îşi duce războiul în Ucraina, provocând distrugeri masive înainte de a încerca să cucerească un teritoriu, notează CNN.

UPDATE 10 martie 2024, ora 11.00 - REUTERS: O dronă lansată de Ucraina a luat foc la un depozit de petrol din Kursk, Rusia

O dronă lansată de Ucraina a căzut și a luat foc într-un depozit de petrol din regiunea rusă Kursk, la granița cu Ucraina, a anunțat duminică guvernatorul regional. „La fața locului lucrează pompierii și serviciile de urgență”, a declarat guvernatorul, Roman Starovoit, pe aplicația de mesagerie Telegram, fără a oferi mai multe detalii

UPDATE 10 martie 2024, ora 09.56 - Apărarea aeriană a Ucrainei a distrus 35 de drone lansate de Rusia în cursul nopţii

Apărarea aeriană a Ucrainei a distrus 35 din cele 39 de drone lansate de Rusia în cursul nopţii, au anunţat, duminică, forţele aeriene ucrainene, citate de Reuters.

Majoritatea dronelor au fost distruse deasupra estului şi sudului Ucrainei, a precizat forţa aeriană pe Telegram, fără a preciza dacă au fost raportate pagube.

Rusia a lansat, de asemenea, patru rachete S-300, a precizat forţa aeriană, fără a spune ce s-a întâmplat cu rachetele sau dacă acestea şi-au atins ţinta.

UPDATE 10 martie 2024, ora 08.40 - David Cameron se opune trupelor occidentale în Ucraina: 'Ar trebui să evităm să creăm ţinte evidente pentru Putin'

Şeful diplomaţiei britanice David Cameron şi-a exprimat opoziţia faţă de trimiterea de trupe occidentale în Ucraina, chiar şi pentru a forma acolo soldaţi, într-un interviu pentru cotidianul german Süddeutsche Zeitung publicat sâmbătă, informează AFP, conform Agerpres. Continuarea aici.

Update 10.03.2024, ora 7.30 - Papa face apel la ucraineni să dorească pacea:

Papa Francisc spune că Ucraina ar trebui să aibă "curajului steagului alb" şi să negocieze încetarea războiului cu Rusia. Într-un interviu pentru un post elveţian înregistrat luna trecută, Papa a afirmat că, "dacă luptele continuă, vor fi şi mai mulţi morţi". "Cuvântul negociere este unul curajos. Când vezi că eşti înfrânt, că lucrurile nu merg bine, trebuie să ai curajul de a negocia.

Detalii

content-image

Știre inițială

Luptele sunt centrate în zona situată la vest de Bahmut, a declarat Serhii Sidorinon pentru televiziunea ucraineană."Inamicul suferă pierderi grele, dar îşi completează constant rândurile cu noi rezerve", a spus el. Scopul atacurilor ruseşti este să ajungă la Ceasiv Yar."Se luptă ziua, dar şi noaptea", a spus Sidorin.

La rândul lor, forţele armate ucrainene au încercat să rupă avântul ofensiv rusesc cu contraatacuri, dar au fost împinse înapoi în satul Ivanivske.

"Inamicul încearcă în prezent să ia cu asalt oraşul, atât frontal, cât şi dinspre flancuri", a spus Sidorin. Informaţiile nu au putut fi iniţial verificate în mod independent.

content-image

Ucrainenii au aruncat în luptă zeci de drone

Între timp, oficiali de la Moscova şi din sudul Rusiei au declarat sâmbătă că apărarea antiaeriană a doborât zeci de drone ucrainene care au vizat zone din sudul Rusiei în timpul nopţii.

Efectele unui atac asupra oraşului Taganrog de la Marea Azov sunt încă în curs de evaluare, a scris pe Telegram guvernatorul regiunii Rostov, Vasili Golubev.

Potrivit rapoartelor ruse, regiunea Rostov din apropierea graniţei cu Ucraina a fost cel mai puternic afectată, fiind înregistrate 41 de atacuri. De asemenea, au fost distruse mai multe drone care se apropiau de oraşul Morozovsk, la aproximativ 230 de kilometri de capitala regională Rostov-pe-Don.

Presa independentă a raportat că dronele ucrainene au vizat şi o fabrică de avioane militare ruseşti din regiune. Iniţial nu au existat informaţii despre daune.

În regiunea Kursk, guvernatorul a raportat că resturi de la o dronă ucraineană doborâtă au lovit acoperişul unui spital, dar nu au provocat victime.

Aliații caută soluții pentru noi ajutoare

Pe frontul diplomatic, membrii Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei (UDCG) urmează să se întâlnească din nou luna aceasta la Baza Aeriană Ramstein din Germania pentru a discuta sprijinul pentru efortul de război al Kievului. La invitaţia secretarului american al Apărării Lloyd Austin, grupul urmează să se întrunească pe 19 martie.

Cunoscută şi sub numele de Grupul Ramstein, alianţa a 56 de ţări coordonează livrările de arme către Ucraina, care se bazează pe sprijinul occidental pentru a respinge forţele ruse. De asemenea, miniştrii apărării şi oficialii militari de vârf sunt aşteptaţi să discute şi despre alte preocupări comune de securitate la această reuniune a grupului. UDCG este formată din toate cele 32 de state membre ale NATO, inclusiv Suedia după aderarea sa pe 7 martie, precum şi alte 24 de ţări care s-au opus invaziei ruse. Ultima întâlnire a avut loc, prin videoconferinţă, pe 14 februarie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.