Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liviu Dragnea pregătește o mutare politică majoră

Evenimentul Zilei:

Pentru un condamnat penal, fie și cu suspendare în primă instanță, Liviu Dragnea își face multe planuri de carieră. În mare măsură, este de înțeles. Lucrurile par să meargă din ce în ce mai bine pentru el... În acest context favorabil, șeful interimar al PSD nu mai are răbdare să aștepte luna noiembrie, pentru a fi înscăunat președinte plin al partidului. În consecință, și-a pus echipa de zgomote din partid să ceară convocarea mai grabnică a Congresului. Motivele pentru care Liviu Dragnea se cere președinte plin al partidului merită analizate. În mod cert, există o legătură directă între nerăbdarea lui Dragnea și recursul în Dosarul ”Referendumul fraudat”, pe care-l va judeca un complet condus de Livia Stanciu, șefa ÎCCJ. Primul termen în acest dosar este, după cum spuneam, pe 28 septembrie. În mod cert, verdictul nu se va lăsa așteptat. Poate nu va fi nevoie de un al doilea termen. Dacă Livia Stanciu va pronunța sentința înainte ca PSD să-l aleagă pe Dragnea președinte plin, adversarii săi din partid ar putea specula o eventuală condamnare. Desigur, dacă va fi condamnat la închisoare cu executare, situația se simplifică foarte mult. Liviu Dragnea merge la pușcărie, iar PSD își alege un alt președinte. Dacă va primi însă cu suspendare, Dragnea ar putea fi vulnerabil la Congres. Cine știe, poate Victor Ponta plănuiește să candideze pentru o funcție în conducerea PSD, să rămână un spin în coasta sa. Sau un apropiat al actualului premier îi poate deveni contracandidat la președinția partidului. Graba cu care vrea să-și clarifice situația politică, înainte de cea juridică, are legătură și cu nevoia lui Liviu Dragnea de a-și desăvârși autoritatea în relația cu Victor Ponta. Ca președinte interimar nu este suficient de legitim pentru a lua decizii politice de anvergură, nu-i poate cere, de pildă, lui Victor Ponta să plece de la Palatul Victoria.Până să fie ales președinte plin, Dragnea vrea să stârnească un val de simpatie în PSD. Strategia de a încolona partidul în spatele său, poate fi un semn că pregătește o mutare politică majoră. Dacă majoritatea covârșitoare a filialelor își vor anunța sprijinul pentru el, Dragnea se va afla în poziția să declanșeze un atac decisiv împotriva actualului premier. Mai mulți jurnaliști vehiculează ipoteza în care, forțat de partid, Victor Ponta își pune mandatul la dispoziția partidului, iar funcția de premier va fi preluată, fie și interimar, de Gabriel Oprea. Odată Ponta plecat, Dragnea devine  unicul stăpân al PSD, partener egal al lui Oprea, liderul celui mai mare partid din arcul guvernamental. O astfel de reconfigurare politică convine tuturor. Liviu Dragnea își ia partidul înapoi, Gabriel Oprea își consolidează poziția politică și partidul înaintea anului electoral 2016, președintele Klaus Iohannis nu este nevoit să desemneze un premier PNL, care nu are timp să facă mare lucru până la alegeri și poate compromite șansele liberalilor.

Digi24:

Există un risc enorm ca actuala criză a refugiaţilor să ascundă în ea o altă criză, aceea a identităţii culturale”, spune europarlamentarul ALDE Mircea Diaconu, vicepreşedinte al Comisiei de Cultură şi Educaţie din Parlamentul European. "Ciocnirea dintre culturi este extrem de riscantă. Pentru că, dacă grupuri mari apar într-un spaţiu cultural definit sigur, va trebui, este o chestune în plus şi separată, dincolo de criza umanitară, de rezolvarea umanitară a acestei situaţii, care este obligatorie şi imediată, e foarte clar lucrul acesta, dar trebuie să avem în vedere faptul că aceşti oameni trebuie să-şi păstreze identitatea culturală. Şi-o păstrează, sunt foarte mulţi şi în clipa aceea sunt două culturi aşezate faţă în faţă. Aşezarea asta faţă în faţă a două culturi întotdeauna este foarte riscantă şi trebuie tratată cu creier, cu răbdare, cu înţelepciune, dar nu neglijată. Despre asta este vorba. Şi mi-e teamă că această criză a refugiaţilor ascunde în ea următoarea criză, aceea a identităţii culturale, a ciocnirii culturilor. Sper să nu fie aşa”, a spus Mircea Diaconu

Ziarul Financiar:

O ştire aparent fără prea mare miză: 59 de piloţi străini ai Turkish Airlines, operatorul aerian fanion al Turciei, au demisionat de la începutul anului deoarece angajatorul avea probleme în a le plăti salariile în dolari. Ei au plecat la companii rivale precum Qatar Airways. Motivul acestor probleme: deprecierea dramatică a lirei turceşti în raport cu dolarul, cu 30% de la începutul anului. Moneda a marcat ieri un nou minim istoric faţă de valuta americană. Plonjonul lirei este un indicator precis al dezechilibrelor grave din economia Turciei, una dintre primele 20 ale lumii, şi de pe haotica scenă politică a acestei ţări. Turcia este o ţară care încă nu are un guvern stabil după alegerile din iunie, cu un preşedinte care ţine cu dinţii de putere, cu politicieni cu onoarea pătată de scandaluri de corupţie şi cu o armată care luptă pe două fronturi, pe unul cu militanţi kurzilor, ai căror reprezentanţi au demonstrat în alegeri că pot fi o forţă politică de temut, iar pe celălalt cu ISIS. Pentru noiembrie sunt programate alte alegeri, iar partidul lui Erdogan îşi pregăteşte în forţă terenul. Zilele trecute susţinători ai săi au atacat sediul unuia din principalele ziare turceşti, Hurriyet, critic în privinţa politicilor lui Erdogan şi a oamenilor săi. În aparenţă, economia poate depăşi aceste probleme. PIB-ul a crescut mai mult decât s-a anticipat în al doilea trimestru, titrau ieri marile ziare occidentale. Creşterea în ritm anualizat de 3,8% din perioada aprilie-iunie este mai mare decât au prognozat cei mai mulţi analişti. Pentru a înţelege ce reprezintă această cifră trebuie avut în vedere că în urmă cu 4-5 ani PIB-ul înregistra lejer creşteri de 9%. Iar prognoza guvernului, revizuită în scădere, pentru trimestrul II a fost un avans de 4%. Apoi, trebuie ţinut cont de faptul că guvernul condus de pre­şedintele Recep Tayyip Erdogan controlează din ce în ce mai strâns instituţiile statului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.