Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lucrările de reparaţii la monumentele istorice cu destinaţia de unităţi de învăţământ, fără autorizație de construcție, vor fi permise (Senat)

monument

Senatul a adoptat, miercuri, în şedinţa de plen, o propunere legislativă prin care este permisă efectuarea anumitor lucrări de reparaţii la monumentele istorice cu destinaţia de unităţi de învăţământ fără autorizaţie de construcţie.

Propunerea legislativă pentru modificarea art. 11 alin. (3) din Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii a fost iniţiată de un grup de deputaţi PNL şi prevede posibilitatea efectuării acestor lucrări şi la monumentele istorice cu destinaţia de unităţi de învăţământ, pe lângă cele cu destinaţie de unităţi sanitare, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Eugen Teodorovici a luat foc după declarația făcută de Florin Cîțu privind pensiile: Nu e normal ca un drept cuvenit printr-o lege să fie pur și simplu tăiat

"La construcţiile cu caracter special având destinaţia de unităţi sanitare sau unităţi de învăţământ care sunt monumente istorice amplasate în zone de protecţie a monumentelor şi în zone construite protejate, stabilite conform legii, se pot executa fără autorizaţie de construire lucrări care nu modifică structura de rezistenţă şi/sau aspectul arhitectural al construcţiilor, de finisaje interioare şi exterioare, reparaţii şi înlocuiri de tâmplarie interioară şi exterioară dacă se păstrează forma, dimensiunile golurilor şi tâmplăriei, reparaţii la acoperişuri, învelitori sau terase atunci când nu se schimbă forma acestora şi materialele din care sunt executate, reparaţii şi înlocuiri la pardoseli şi la instalaţiile interioare", prevede propunerea legislativă, adoptată de Senat în calitate de primă Cameră sesizată.

Potrivit iniţiatorilor proiectului de act normativ, prevederile legale actuale sunt "excesive şi aproape deloc respectate".

Citește și: A trecut un an de la condamnarea fostului lider PSD! Când ar putea fi eliberat Liviu Dragnea

"Reabilitarea optimă a clădirilor istorice trebuie să ia în calcul, pe lângă considerentele estetice, necesităţile determinate de starea structurii de rezistenţă a clădirilor, de fizica construcţiilor şi de instalaţiile tehnice. După reabilitare, monumentul istoric se utilizează numai în scopuri compatibile cu destinaţia sa iniţială. (...) Prevederile legale excesive şi aproape deloc respectate, durata de timp foarte mare pentru eliberarea avizelor, lipsa specialiştilor şi preţurile exorbitante sunt piedici pe care un proprietar de monument istoric trebuie să le treacă pentru a putea începe procesul de restaurare / reabilitare", se arată în expunerea de motive a proiectului.

Şedinţa plenului Senatului de miercuri s-a desfăşurat cu o prezenţă restrânsă în sală, de 15 parlamentari, majoritatea lucrând de la distanţă.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.