Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ludovic Orban spune că la Ministerul Muncii nu a fost găsit un studiu de impact privind creşterea salariului minim pe economie

Facebook
ludovic orban

Premierul Ludovic Orban a spus, joi, că la Ministerul Muncii nu a fost găsit un studiu de impact care să stea la baza proiectului de hotărâre privind creşterea valorii salariului minim pe economie, şeful Guvernului afirmând că majorarea afectează companiile care sunt nevoite să crească şi alte salarii şi că aceasta nu trebuie să aibă la bază "calcule meschine" potrivit news.ro

"Dorim creşterea salariului minim, dar nu dorim ca o creştere a salariului minim să provoace consecinţe economice negative asupra companiilor, să determine retragerea de pe piaţa românească a unor investitori şi mai ales să ducă la pierderi ale locurilor de muncă care pot fi generate de retragerea companiilor, în cazul în care la baza creşterii salariului minim pe economie nu stau fundamente obiective care pleacă din indicatori economici sau din formule de calcul care să stea la baza unei creşteri obiective a salariului minim”, a afirmat premierul Ludovic Orban, joi, la preluarea mandatului de ministru al Muncii de către Violeta Alexandru.

Premierul a precizat că l-a întrebat pe noul ministru al Muncii dacă există vreun studiu de impact care să stea la baza proiectului de hotărâre de Guvern iniţiat de fostul ministru, privind creşterea salariului minim, iar aceasta a spus că nu a găsit un astfel de document.

"A fost aşa cum am zis eu: precum creşterea din 1989 anunţată de la balcon: din burtă, fără niciun fel de calcul, fără studiu de impact”, a spus Orban.

El a precizat că o creştere a salariului minim duce şi la creşterea altor salarii din grila companiilor, pentru a menţine ierarhizarea funcţiilor.

"Deci nu creşti numai salariul minim. Creşterea costului cu forţa de muncă al unei companii pe o creştere a salariului minim nu este doar  creşterea determinată de creşterea salariului minim numai pentru angajaţii care stăteau pe salariul minim, ci e o creştere mult mai mare. Eu sunt convins că PSD a crescut salariul minim pentru că le creşteau încasările la buget, dar nu aceste calcule meschine trebuie să stea la baza formulei pe baza căreia să crească salariul minim”, a mai afirmat primul ministru.

El a spus că "părinţii şi bunicii noştri să aibă încredere în noi" întrucât "ne dorim să creştem pensiile".

"Suntem foarte îngrijoraţi privitor la fondul de pensii. Din discuţiile pe care le-am avut cu ministrul Finanţelor, în loc de excedent la fondul de pensii, aşa cum a prezentat guvernul PSD la legea bugetului de stat, un excedent care, dacă ţin bine minte, era de 2,4 miliarde prevăzut, astăzi ne confruntăm cu un deficit la fondul de pensii. E un deficit de peste 2 miliarde. Vom afla cât de curând care este deficitul exact. Asta creşte valoarea sumelor care trebuie transferate de la bugetul de stat către bugetul de pensii pentru a echilibra bugetul de pensii şi a asigura plata pensiilor. Trebuie să analizăm de ce faţă de obiectivele de colectare există o nerealizare majoră în ceea ce priveşte realizarea contribuţiei de pensii", a mai afirmat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.