Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lumina albastră - cea folosită de gadgeturi ne strică vederea

lumina albastra
Ele sunt folosite la fabricarea smartphone-urilor, a monitoarelor si televizoarelor, ajungand sa fie utilizate in special in gospodarii, pentru a economisi energie electrica. Oamenilor le place sa creeze mituri. Unele dintre ele pot fi spulberate rapid de stiinta, altele raman, insa, sub semnul intrebarii. Exista mituri despre aproape orice, chiar si despre lumina albastra. Iata doar cateva dintre ele: 1. Toate tipurile de lumina albastra sunt daunatoare ochilor Specialistii spun ca exista doua tipuri de lumina albastra. Una dintre ele este cea turcoaz, care este benefica ochilor pentru ca ne ajuta sa distingem formele, culorile, ne mentine atentia treaza si contribuie, totodata, la reglarea ceasului biologic al somnului. Cea de-a doua este lumina de tip albastru-violet, care dauneaza vederii. Asadar, lumina albastru-violet este cea nociva si degradeaza sanatatea ochilor nostri. Aceasta este emisa de majoritatea gadgeturilor moderne pe care le folosim, fie ca ne referim la TV, laptop, tableta sau smartphone.

2. Nu trebuie sa ne protejam de lumina albastra

Fie ca suntem nevoiti sa stam multe ore in fata calculatorului din cauza jobului, fie ca stam la laptop doar in timpul liber, cert este ca suntem din ce in ce mai expusi la lumina albastra. Expunerea indelungata la lumina violet provoaca afectiuni oculare care se manifesta intai prin dureri de cap, oboseala, iritatii ale ochilor, dureri ale gatului si vedere incetosata. Toate astea duc spre degenerescenta maculara, o afectiune a vederii, care, in timp, poate duce chiar la orbire. Ochiul este un organ sensibil si tocmai din acest motiv este necesar sa il protejam prin folosirea lentilelor care ne ajuta sa prevenim aceasta afectiune.

,,Pacientii imi spun adesea ca isi simt ochii obosit, clipesc des si au acea senzatie de nisip in ochi. Ii intreb cat timp petrec in fata unui monitor, apoi le spun deschis ca acesta este una dintre cauze. Imaginile redate de monitor sunt formate dintre trei spectre de culoare: rosu, verde si albastru. Cea mai obositoare pentru ochi este lumina albastra, pentru ca afecteaza o zona a retinei numita macula, responsabila de acuitatea vederii. Va puteti proteja ochii cu ajutorul lentilelor de protectie. Tehnologia care avanseaza permanent va permite sa aveti o singura pereche de ochelari cu lentile preventive care sa va protejeze atat de lumina albastra daunatoare, cat si de razele UV”, spune dr. Horia Pirga, specialist oftalmolog Essilor.

3. Lumina albastru-violet ii afecteaza doar pe adulti

Copii sunt si mai sensibili cand vine vorba de lumina albastra artificiala care ne afecteaza vederea, pentru ca ochii lor nu filtreaza lumina cu aceeasi eficienta ca ochii adultilor, astfel ca retina le este afectata in mod direct.

De aceea, copiii cu varste pana in 10 ani au cea mai mare nevoie de protectie impotriva luminii violet. Specialistii oftalmologi spun ca afectiuni precum degenerescenta maculara pot fi prevenite cu ajutorul unor lentile speciale care protejeaza ochii de efectele nocive ale razelor UV si ale luminii albastre-violet.

4. Becurile eco contribuie la sanatatea ochilor nostri

Ele sunt folosite la fabricarea smartphone-urilor, a monitoarelor si televizoarelor, ajungand sa fie utilizate in special in gospodarii, pentru a economisi energie electrica.

Ceea ce nu stiti, probabil, este faptul ca becurile LED emit lumina albastru-violet, care afecteaza sanatatea ochilor. Conform studiilor, aceasta lumina este responsabila si pentru schimbarea nuantelor picturilor din marile galerii de arta, astfel ca, picturi de Van Gogh sau Cezanne s-au decolorat in timp, din cauza LED-urilor care emit lumina albastru-violet.

Dincolo de aspectul fizic, la care suntem deosebit de atente, sanatatea ochilor nostri este unul dintre subiectele pe care ar trebui sa il tratam cu seriozitate si o mai mare grija.

Preluarekudika.ro

     

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.